CNN: Powell nu se grăbeşte să reducă dobânzile, chiar dacă Trump se grăbeşte să-l demită

A.I.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 aprilie

Sursa foto: Facebook/ Jerome Powell

Sursa foto: Facebook/ Jerome Powell

Preşedintele american Donald Trump presează pentru rate mai reduse ale dobânzilor, un pilon esenţial al agendei sale economice, doar că cei care stabilesc costul împrumuturilor în Statele Unite nu îi sunt subordonaţi, scrie CNN Business.

Trump l-a criticat dur în ultima săptămână pe preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, pentru că nu a redus dobânzile, ameninţând chiar că îl va concedia dintr-o instituţie guvernamentală care este, în mod normal, independentă. Luni, Trump şi-a reluat campania de presiune publică împotriva lui Powell, numindu-l un "mare ratat", mai notează publicaţia americană.

Dar cererile lui Trump contrastează puternic cu abordarea Rezervei Federale bazată pe date privind starea economiei. Inflaţia este mai mare decât şi-ar dori oficialii Fed, iar schimbările majore de politică propuse de Trump riscă să ducă preţurile şi mai sus.

"Riscurile legate de inflaţie sunt mai ridicate decât erau acum un an, aşa că s-ar putea să fim nevoiţi să menţinem o politică monetară mai strictă pentru o perioadă mai lungă de timp decât ne-am fi imaginat", a declarat la finele săptămânii trecute

Mary Daly, preşedintele Rezervei Federale din San Francisco, în cadrul unui eveniment organizat de Universitatea din California, Berkeley.

Sub conducerea lui Powell, Rezerva Federală a reuşit până acum să reducă cea mai mare inflaţie din ultimii peste 40 de ani fără să provoace recesiune - o realizare extrem de rară, cunoscută sub numele de "aterizare lină". Chiar şi republicani precum senatorul John Kennedy din Louisiana au lăudat abordarea fermă a Rezervei Federale bazată pe date privind starea economiei.

Mai mulţi oficiali ai Rezervei Federale au fost de acord, în discursuri publice recente, că pot avea răbdare înainte de a opera o reducere a dobânzii de referinţă. Inflaţia este încă peste ţinta de 2% a Fed-ului, iar piaţa muncii rămâne într-o formă bună, aşa că nu există un motiv convingător pentru ca Fed-ul să reducă dobânzile.

Amploarea tarifelor lui Trump au adus incertitudine în economie, iar analiştii spun că este posibil ca Statele Unite să fie pe drumul ce duce către o încetinire semnificativă a creşterii economice şi accelerarea inflaţiei - o combinaţie periculoasă cunoscută sub numele de "stagflaţie".

Preşedintele Rezervei Federale din Boston, Susan Collins, a avut, recent, o opinie similară, afirmând că "vede politica monetară fiind bine poziţionată pentru a face faţă unei game largi de rezultate economice posibile, în mediul actual extrem de incert".

Asta înseamnă că dobânzile pot fi ajustate uşor în ambele direcţii, aşa că cel mai bine este ca deocamdată să nu se ia nicio măsură.

Inflaţia se situează peste ţinta pe termen lung a Rezervei Federale

Când economia are probleme şi şomajul începe să crească rapid, Rezerva Federală (Fed) intervine de obicei pentru a opri declinul, reducând ratele dobânzilor. Însă, în prezent, nu există date care să arate instabilitate economică sau un şomaj ridicat, scrie CNN Business.

Măsura preferată a inflaţiei de către Rezerva Federale - indicele preţurilor cheltuielilor consumului personal (PCE) - a scăzut considerabil faţă de maximul ultimelor decenii din iunie 2022. Totuşi, în februarie, se afla încă la o rată anuală de 2,5%, peste ţinta Fed de 2%.

Economia este, de asemenea, într-o poziţie solidă: şomajul rămâne scăzut, angajatorii continuă să creeze locuri de muncă într-un ritm susţinut, iar cheltuielile de consum - care alimentează două treimi din economia SUA - s-au redus, dar nu au scăzut drastic.

"Economia Statelor Unite continuă să se extindă, dar ritmul de creştere pare să se fi moderat. Mai avem încă de muncit pentru a readuce inflaţia la ţinta noastră de 2%", a declarat preşedintele Rezervei Federale din St. Louis, Alberto Musalem, pe 11 aprilie, în cadrul unui eveniment desfăşurat în Hot Springs, Arkansas.

Fed-ul funcţionează independent faţă de Casa Albă, ceea ce înseamnă că Powell şi ceilalţi oficiali ai băncii centrale americane pot stabili ratele dobânzilor pe baza a ceea ce consideră că este cel mai bine pentru economie, şi nu în funcţie de considerente politice pe termen scurt. Această independenţă poate fi extrem de liniştitoare pentru investitori în perioade de incertitudine accentuată - cum este cea din prezent.

"Independenţa Rezervei Federale este mai importantă ca niciodată într-o perioadă în care există riscul unei creşteri a inflaţiei de bază şi a aşteptărilor inflaţioniste din cauza tarifelor impuse de Trump", au scris analiştii de la Evercore ISI într-o notă din 17 aprilie.

Preşedintele american îşi doreşte reduceri ale ratei dobânzii, dar oficialii Rezervei Federale au semnalat că sunt mulţumiţi de nivelul actual al costului împrumuturilor.

"Poziţia politicii monetare este bine ajustată," a declarat Lorie Logan, preşedintele

Rezervei Federale din Dallas, la un eveniment desfăşurat la începutul acestei luni în Dallas", scrie CNN Business.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3291
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3406
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7890
Gram de aur (XAU)Gram de aur480.8399

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb