Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a apreciat marţi că SUA nu au utilizat 'toate instrumentele' aflate la dispoziţia lor pentru a exercita presiune asupra Rusiei, acuzând Moscova că a căutat să câştige timp cu armistiţiul său de Paşte în Ucraina, relatează AFP.
'Ei nu au respectat armistiţiul. Este clar că Rusia face jocuri, încearcă să câştige timp şi nu vrea cu adevărat pacea', a declarat ea într-un interviu pentru AFP.
Preşedintele american Donald Trump a ameninţat săptămâna trecută că va pune capăt eforturilor americane în curs pentru a opri războiul în Ucraina dacă nu vor exista progrese rapide şi tangibile din partea Moscovei şi a Kievului.
El a asigurat că speră într-un acord în 'cursul săptămânii' între cele două ţări.
Potrivit şefei diplomaţiei UE, anunţul Rusiei privind un armistiţiu de 30 de ore în weekend nu a fost în realitate decât un şiretlic pentru a evita ca preşedintele american 'să-şi piardă răbdarea' faţă de Kremlin.
'Ei cred că timpul joacă în favoarea lor, deci nu trimit niciun semnal pozitiv, nu dau dovadă de niciun fel de bunăvoinţă', a apreciat ea.
Şefa diplomaţiei europene afirmă că Kievul şi susţinătorii săi europeni sperau ca Washingtonul să adopte o linie mai dură faţă de Moscova.
'Ei au instrumente în mâinile lor pentru a exercita cu adevărat presiune asupra Rusiei. De ce nu le utilizează pentru a pune capăt acestui război?', s-a întrebat ea retoric.
'Dacă ei se retrag acum fără să utilizeze aceste instrumente, marea întrebare este pentru ce?', a insistat Kaja Kallas.
O reuniune este prevăzută miercuri la Londra, între reprezentanţi americani, ucraineni, britanici, francezi, după discuţii inedite la Paris joia trecută, în prezenţa secretarului de stat american Marco Rubio, a şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak şi a preşedintelui francez Emmanuel Macron.
Potrivit şefei diplomaţiei europene, SUA ar face o eroare luând în considerare să recunoască Crimeea, regiune ucraineană anexată de Moscova în 2014, drept teritoriu rusesc în cadrul unui acord.
'În acest scenariu, Rusia ar obţine clar ceea ce vrea', a avertizat Kaja Kallas.
Potrivit ei, ecuaţia este clară: UE nu va recunoaşte niciodată peninsula ca fiind rusească. 'Crimeea este Ucraina', susţine ea.
Până în prezent, UE a fost exclusă din eforturile de pace angajate de SUA, dar Washingtonul recunoaşte că blocul comunitar va trebui, la un moment dat, să fie implicat în discuţii, în special din cauza vastelor sancţiuni impuse Rusiei.
Dar, potrivit şefei diplomaţiei UE, cele 27 de ţări membre nu trebuie să relaxeze nicio sancţiune atât timp cât Rusia nu va demonstra că respectă un eventual acord de pace.
'Trebuie să vedem probe credibile că ei respectă acest acord înainte de a lua iniţiative în acest sens', a mai spus ea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 22.04.2025, 21:50)
Adm .Tump se grabeste .Ea nu are timpul necesar punerii in aplicare a tuturor schimbarilor .Acum s-a napustit sa recupereze banii de la studentii ce s-au imprumutat in vederea studiului si isi activeaza mecanismele specifice spre a se razbuna pe universitatea Harvard ceea ce este extrem de nonprofitabil politic .Universitatile americane au format de-a lungul timpului generatii peste generatii de influenceri care nu vor accepta santajul .UE va cumula pe plus toate nemultumirile cetatenilor americani si a tuturor bagatilor din America ce nu se recunosc in deciziile lui Trump .Fonduri de investie , cetateni onesti , statele democratice americane , personalitati de tot felul , structuri militare si civile se vor impotrivi dezastrului .SUA nu mai este stindardul nimanui .Marele miracol al secolului il reprezinta decuplarea totala a UE de Rusia si SUA. Cine ar fi crezut ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2025, 21:58)
UE nu s-a decuplat de Rusia, nici SUA de Rusia. Germania in continuare e o baza militara Americana. Trump si Vance au de partea lor aproape un miliard de Indieni. MBS ii este dator lui Trump pt ca nu l-a lasat din mana. Reactoarele Americane sunt dependente de combustibilul atomic Rusesc. Europa importa in continuare hidrocarburi Rusesti prin intermediari.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2025, 22:03)
Esti in eroare maxima .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2025, 22:07)
Vai ce dezamagitor,
Kaja nu ne transmite nimic nou si concret,
ci isi exprima niste pareri si ce crede ea,
pe cand si ceva competent?