Lipsa viziunii şi a sprijinului strategic subminează competitivitatea industriei de apărare

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Apărare / 17 februarie

Lipsa viziunii şi a sprijinului strategic subminează competitivitatea industriei de apărare

(Interviu cu Constantin Pintilie, fondatorul şi directorul general al BlueSpace Technology)

"Activitatea de R&D este atuul care ne permite să rămânem competitivi pe o piaţă în continuă schimbare"

"Parteneriatul dintre BlueSpace Technology şi Marshall reprezintă un pas important în dezvoltarea industriei de apărare din România"

"Piaţa de capital este o opţiune pe care o luăm în considerare, alături de alte mecanisme de finanţare"

Guvernul ar trebui să conştientizeze existenţa şi potenţialul industriei private de apărare din ţara noastră, sector care, în prezent, nu este luat în considerare de autorităţi şi nu beneficiază de o recunoaştere adecvată în strategiile naţionale de dezvoltare a industriei de apărare, spune Constantin Pintilie, fondatorul şi directorul general al BlueSpace Technology, într-un interviu acordat ziarului BURSA.

Compania, care activează în industria privată de apărare şi în domeniul tehnologiilor de securitate IT, este singurul producător privat din Europa de Est acreditat NATO şi UE pentru echipamente TEMPEST - set de măsuri de testare şi realizare a securităţii împotriva scurgerii de informaţii prin intermediul emisiilor electromagnetice parazite. De asemenea, compania a fabricat primul autovehicul blindat românesc - VLAH.

"În firma noastră, cercetarea şi producţia merg mână în mână - expertiza noastră în R&D nu se limitează doar la dezvoltarea de concepte noi, ci asigură integrarea rapidă a acestora în linia de producţie", spune, printre altele, Constantin Pintilie.

Reporter: Aţi fondat BlueSpace Technology în anul 2016. Care a fost evoluţia companiei în aceşti nouă ani?

Constantin Pintilie: Când am pornit la acest drum, viziunea noastră a fost de a produce pe plan local, în România, soluţii şi produse de înaltă tehnologie şi inovaţie pentru industria de apărare, InfoSec, Cybersecurity, Electronic Warefare. A fost mai mult decât o viziune, recunosc că a fost şi o ambiţie de a demonstra că se pot fabrica şi la noi în ţară produse la standarde internaţionale.

În cei nouă ani, am evoluat şi ne-am îndeplinit multe din obiectivele cu care am plecat la drum, setându-ne mereu altele noi. Ne-am dorit să fabricăm primul echipament TEMPEST din România. Şi am reuşit, devenind astfel singura companie privată din Europa de Est care produce echipamente TEMPEST, recunoscută oficial de NATO şi de Uniunea Europeană.

Am pornit cu o echipă mică, formată din 13 specialişti iar în prezent, în fabrica noastră lucrează 156 de oameni, dintre care aproximativ 10% sunt alocaţi departamentului de Cercetare şi Dezvoltare (CD), în vreme ce restul personalului este implicat în producţie, administrativ, vânzări şi alte activităţi funcţionale. Compania noastră dispune de patru zone importante de producţie: Bragadiru, Măgurele (în construcţie), Mangalia şi Moreni.

De-a lungul celor nouă ani, BlueSpace Technology a înregistrat o creştere constantă a indicatorilor de performanţă. Mă refer acum la extinderea capacităţilor de producţie şi inovare, cu multiple acreditări naţionale şi NATO, la o evoluţie foarte bună a vânzărilor, ca urmare a investiţiilor constante în tehnologie de ultimă generaţie şi a departamentului de R&D care dezvoltă produse pe baza cerinţelor clienţilor. Am obţinut recunoaşterea internaţională, fiind singurul producător privat din Europa de Est acreditat NATO şi UE pentru echipamente TEMPEST dar şi creşterea cotei de piaţă, devenind lider în România în producţia de astfel de echipamente şi un partener respectat pe pieţele externe.

Reporter: Care sunt liniile de business ale BlueSpace Technology şi produsele/serviciile pe care le oferă compania?

Constantin Pintilie: BlueSpace Technology îşi desfăşoară activitatea pe mai multe linii de business, având ca principală direcţie securitatea informaţiei, cu tot ce înseamnă TEMPEST: echipamente, testări, soluţii de ecranare electromagnetică. Oferim, de asemenea, soluţii în domeniul securităţii cibernetice, protecţiei balistice şi infrastructurii dedicate pentru apărare, inclusiv poligoane de tragere pentru interior şi soluţii pentru infanterie.

În domeniul războiului electronic, am dezvoltat sisteme de bruiaj şi detecţie a dronelor, inclusiv primul sistem de bruiaj 100% românesc şi un sistem de detecţie drone 360°. De asemenea, oferim soluţii avansate pentru optimizarea spectrului radio, precum comutatoarele de antene. Toate aceste produse şi servicii sunt rezultatul investiţiilor noastre continue în cercetare şi dezvoltare, menite să asigure securitatea informaţiilor şi superioritatea tehnologică în domeniul apărării.

Reporter: Pe lângă producţie, inovaţia şi cercetarea reprezintă o parte foarte importantă în activitatea BlueSpace Technology. Care sunt principalele direcţii pe care vă concentraţi eforturile, cum se îmbină cu partea de producţie şi care estimaţi că este aportul activităţilor de cercetare în produsele finale realizate de BlueSpace?

Constantin Pintilie: Activitatea de Research and Development (R&D) este mai mult decât o parte importantă în compania noastră, este motorul principal, atuul care ne permite să rămânem competitivi pe o piaţă în continuă schimbare. Investim constant în dezvoltarea de tehnologii noi şi soluţii avansate, asigurându-ne astfel că produsele şi serviciile noastre nu doar respectă, ci şi setează noi standarde în industrie.

În firma noastră, cercetarea şi producţia merg mână în mână - expertiza noastră în R&D nu se limitează doar la dezvoltarea de concepte noi, ci asigură integrarea rapidă a acestora în linia de producţie. Astfel, fiecare produs BlueSpace Technology este rezultatul unui proces continuu de îmbunătăţire şi testare riguroasă. Aportul cercetării în produsele finale este definitoriu: ne permite să inovăm constant, să anticipăm nevoile pieţei şi să oferim soluţii tehnologice competitive la nivel internaţional, menţinând totodată producţia în România.

Reporter: Conform comunicatelor societăţii, BlueSpace Technology este singura companie românească acreditată NATO în calitate de producător TEMPEST. Puteţi explica, mai în detaliu, ce înseamnă acest lucru?

Constantin Pintilie: Recunoaşterea oficială NATO în calitate de producător TEMPEST este una dintre cele mai importante realizări ale BlueSpace Technology şi un moment definitoriu pentru industria românească de înaltă tehnologie. În ianuarie 2021, am devenit singura companie privată din Europa de Est care a obţinut această acreditare - la nivel global, la acel moment, existau doar 31 de companii recunoscute.

Ce înseamnă mai exact această recunoaştere? TEMPEST (Telecommunications Electronics Material Protected from Emanating Spurious Transmissions) reprezintă măsuri de testare şi de realizare a securităţii împotriva scurgerii de informaţii prin intermediul emisiilor electromagnetice parazite.

Producţia echipamentelor TEMPEST necesită respectarea unor cerinţe extrem de stricte, testări complexe şi certificări la cel mai înalt nivel. Acreditarea NATO confirmă că produsele noastre respectă cele mai exigente standarde internaţionale de securitate. Avem, de asemenea, capacităţi proprii de evaluare, mai exact două laboratoare de evaluare TEMPEST, cele mai performante din România, acreditate NATO şi UE. Încă din 2018 verificăm integritatea echipamentelor în standardele naţionale, UE şi NATO, conform SDIP27.

Reporter: Care sunt principalii dumneavoastră clienţi şi ce produse/servicii le livraţi?

Constantin Pintilie: BlueSpace Technology activează în principal pe piaţa naţională de apărare şi securitate, livrând echipamente TEMPEST, soluţii de bruiaj C-UAS şi tehnologii avansate IT către instituţii guvernamentale şi private din România. Pe plan internaţional, colaborăm cu ţări precum Turcia, Spania, Belgia, Ungaria şi Bulgaria, poziţionându-ne ca un partener de încredere în regiunea Europei de Est. De asemenea, am semnat de curând un contract pentru Statele Unite ale Americii, iar echipamentele TEMPEST vor ajunge şi acolo.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre furnizori? Care sunt cei mai importanţi, ce vă livrează şi care sunt motivele pentru care i-aţi ales?

Constantin Pintilie: Noi îi privim pe furnizori ca pe partenerii noştri strategici, oameni care înţeleg specificul activităţii noastre. Încercăm, pe cât posibil, să identificăm şi să colaborăm cu producători români pentru a dezvolta un lanţ de aprovizionare local solid. Totuşi, anumite componente esenţiale pentru producţia noastră nu sunt disponibile pe piaţa internă, motiv pentru care apelăm la furnizori din Europa şi SUA.

Reporter: BlueSpace Technology dezvoltă primul autovehicul blindat românesc, sub numele de VLAH. Puteţi să ne daţi mai multe detalii despre acest proiect, inclusiv când estimaţi că va fi produs primul autovehicul?

Constantin Pintilie: VLAH este cel mai ambiţios proiect al nostru. Este primul autovehicul blindat românesc. VLAH vine de la Vehicul de Luptă Autonom Hidramat şi este o maşină uşoară blindată de tip 4×4, cu o greutate de nouă tone, ce face parte din gama autovehiculelor tactice blindate de tip uşor (ATBTU). Am prezentat, în premieră, saşiul VLAH, anul trecut, la cel mai mare eveniment expoziţional din regiunea Mării Negre dedicat industriei de apărare, Black Sea Defense, Aerospace and Security International Exhibition, unde au participat peste 400 de producători globali.

Este un mijloc de luptă de ultimă generaţie pe care îl dezvoltăm împreună cu partenerii de la compania Zetor Engineering. Câteva detalii tehnice pentru cunoscători: motorul este Mercedes, cutia de viteze şi cea de transmisiuni vor fi ZF Friedrichshafen AG, iar osii Advanced Design Solution. VLAH a demarat în 2022 şi este în curs de finalizare.

Reporter: În ce constă viitorul proiect comun cu Marshall şi care va fi contribuţia BlueSpace? Când va începe, efectiv, proiectul?

Constantin Pintilie: Parteneriatul dintre BlueSpace Technology şi Marshall, companie britanică cu peste 100 de ani de experienţă în domeniul apărării, reprezintă un pas important în dezvoltarea industriei de apărare din România. Ne-am unit expertiza pentru a dezvolta un prototip de soluţie containerizată militară de ultimă generaţie. Rolul nostru în acest proiect este de a furniza tehnologia şi expertiza necesară în integrarea echipamentelor electronice avansate, în special în domeniul securităţii comunicaţiilor şi protecţiei împotriva ameninţărilor electronice. Vom asigura adaptarea soluţiilor la cerinţele specifice ale utilizatorilor finali, dezvoltând un produs modern, robust şi conform standardelor NATO.

Colaborarea se află într-o fază avansată de planificare, iar obiectivul principal este prototiparea rapidă şi testarea soluţiei.

Reporter: Ce credeţi că ar trebui să facă Guvernul pentru a susţine dezvoltarea domeniului în care activaţi?

Constantin Pintilie: Guvernul ar trebui, în primul rând, să conştientizeze existenţa şi potenţialul industriei private de apărare din România. În prezent, acest sector nu este luat în considerare de autorităţi, nici măcar la nivel conceptual, şi nu beneficiază de o recunoaştere adecvată în strategiile naţionale de dezvoltare a industriei de apărare. Practic, avem un sector doar cu numele.

Suntem foarte puţine companii care activăm în acest domeniu, însă nu suntem implicate în consultări publice privind actele normative sau alte iniţiative esenţiale. Lipsa unei viziuni clare şi a unui cadru de sprijin afectează inovarea şi competitivitatea industriei româneşti de apărare. Una dintre problemele majore este lipsa de încredere în produsele româneşti, ceea ce a dus la o cultură bazată mai mult pe comerţ decât pe producţie. De asemenea, lipsa de predictibilitate în achiziţiile publice şi costurile ridicate ale cercetării aplicate pun în pericol dezvoltarea companiilor private din acest domeniu.

Dacă ne dorim o industrie de apărare puternică şi competitivă, este necesară o schimbare de abordare din partea autorităţilor, o deschidere reală către sectorul privat şi crearea unui cadru care să susţină inovarea şi producţia locală. Totodată, trebuie să existe şi mecanisme de finanţare dedicate şi diversificate, care să sprijine dezvoltarea acestui sector strategic şi să permită companiilor româneşti să concureze pe piaţa internaţională.

Şi nu în ultimul rând, un aspect primordial: cercetarea. Guvernul ar trebui să investească cu cap în cercetare, pentru că de acolo porneşte totul. Avem zeci de institute care învârt titluri de proiecte şi conţinut fără vreo aplicabilitate în viaţa de zi cu zi. O risipă a resurselor publice. Este nevoie de o reformă, de implicarea tinerilor viitori ingineri, de crearea unor oportunităţi concrete care să îi motiveze să rămână în ţară şi să contribuie la dezvoltarea industriei româneşti.

Reporter: BlueSpace a fost una dintre finalistele ediţiei din acest an a programului BVB Arena. Aveţi în vedere să apelaţi la mecanismele pieţei de capital pentru finanţare?

Constantin Pintilie: Experienţa ne-a demonstrat că investiţiile majore trebuie realizate strategic, inclusiv apelând la finanţare externă, astfel încât să asigurăm o creştere sănătoasă şi competitivă pe termen lung. Practica ne-a arătat că putem accelera dezvoltarea anumitor proiecte sau produse având acces la diverse surse de finanţare. Piaţa de capital este o opţiune pe care o luăm în considerare, alături de alte mecanisme precum finanţarea bancară sau programele dedicate de sprijin.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7764
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2828
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0111
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.2632

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb