Polonia trebuie să-şi pună propriile interese pe primul loc într-o epocă în care "globalizarea naivă" se încheie, a declarat marţi premierul Donald Tusk într-un discurs în care a cerut ca energia ieftină să aibă prioritate faţă de profituri, ceea ce a provocat prăbuşirea acţiunilor companiilor de energie, relatează Reuters.
Ţările europene, inclusiv Polonia, încearcă să îşi protejeze interesele după ce politicile tarifare ale preşedintelui american Donald Trump au răsturnat vechile certitudini privind comerţul mondial.
"Dacă vrem să construim un stat sigur, trebuie să ne spunem tare şi clar, nouă înşine şi altora, că Polonia, în această competiţie din ce în ce mai nemiloasă a egoiştilor pe pieţele mondiale nu va fi un partener naiv", a declarat Tusk la un forum de afaceri. El a declarat că Polonia "îşi va apăra brutal interesele şi companiile poloneze", adăugând că nu are nicio problemă cu faptul că acest lucru este etichetat drept "naţionalism economic".
Tusk a dat ca exemplu construirea primei centrale nucleare poloneze pe coasta Mării Baltice. Guvernul a decis ca antreprenorii polonezi să primească contracte în valoare de 53 de miliarde de zloţi (14 miliarde de dolari) din valoarea proiectului condus de compania americană Westinghouse Electric.
Într-un alt apel de a acţiona în interesul naţional, Tusk a declarat că firmele energetice controlate de stat ar trebui să acorde prioritate furnizării de energie ieftină în faţa profiturilor mari. Acest lucru a făcut ca indicele energetic WIG din Varşovia, care cuprinde o serie de companii controlate de stat, să scadă cu aproape 7%, chiar dacă piaţa în general a crescut.
"Prima sarcină (a managerilor companiilor de stat), de exemplu în cazul energiei, este de a oferi statului polonez securitate energetică, familiilor poloneze, gospodăriilor poloneze şi antreprenorilor polonezi cea mai ieftină energie posibilă necesară", a declarat Tusk. "Nu neapărat pentru a maximiza profiturile unei companii de stat", a adăugat premierul polonez.
Comentând scăderea acţiunilor companiilor energetice, analistul Ipopema Securities Robert Maj a declarat: "Cred că investitorii reacţionează la aceste cuvinte, deoarece ar putea însemna că tarifele pentru vânzarea de energie electrică ar putea pur şi simplu să scadă sub costurile de producţie".
De asemenea, Tusk a făcut ca acţiunile producătorului de cazane falimentar Rafako să crească cu 45%, sugerând că uzina ar putea începe să producă arme. "Nimic nu ne împiedică să începem producţia de armament - şi mă refer la o gamă foarte largă - pe locul unde se produceau cazane", a declarat Donald Tusk, potrivit Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 18:49)
Tusk, omul pus de Ursula si Polonia a devenit INSTANT stat de drept,
si a 2-a zi deja curgea banutii de la Bruxelles,
asa ca Polonia sa foloseasca exclusiv vantul si soarele ca sursa de energie,
ca doar asa e moda momentan in Germania.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 20:55)
Da, asa e moda in Germania, de aia dau faliment 100 de firme pe zi, tendinta in crestere,
bravo Dorinela
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 20:53)
Tusk a mai avut o serie de declaratii isterice, o fi bolnav de nervi, pana la urma o sa faca una lata rau daca nu l opreste cuneva
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 23:33)
Mai urmeaza undeva