Patru jurnalişti ruşi au fost condamnaţi marţi de un tribunal din Moscova la câte 5 ani şi jumătate de închisoare după ce au fost găsiţi vinovaţi că au lucrat pentru organizaţia interzisă a fostului lider al opoziţiei Aleksei Navalnîi, care a murit anul trecut într-un penitenciar din zona arctică a Federaţiei Ruse, relatează Reuters, de la care transmitem următoarele informaţii.
Antonina Favorskaia, Serghei Karelin, Konstantin Gabov şi Artem Kriger au fost judecaţi cu uşile închise începând cu luna octombrie sub acuzaţia, pe care o neagă, de apartenenţă la un grup extremist.
Procurorii au declarat că aceştia au creat materiale pentru canalul YouTube al Fundaţiei Anticorupţie a lui Navalnîi (FBK), care este interzisă în Rusia ca "agent străin" şi organizaţie extremistă.
Rusia şi-a intensificat presiunea asupra jurnaliştilor naţionali şi străini de la începutul războiului său din Ucraina. Susţinătorii jurnaliştilor acuzaţi au declarat că procesul a avut drept scop intimidarea presei şi pedepsirea reporterilor pentru că şi-au făcut meseria.
Navalnîi, cel mai proeminent opozant al preşedintelui Vladimir Putin, a petrecut ani de zile denunţând corupţia din elita rusă. El a murit subit într-o colonie penitenciară din Arctica anul trecut, în timp ce ispăşea o lungă pedeapsă pentru corupţie şi extremism, acuzaţii pe care le-a negat.
În ciuda afirmaţiilor Iuliei Navalnaia, soţia lui, potrivit cărora acesta ar fi fost ucis în 2024, comisia de anchetă a Rusiei i-a comunicat acesteia că a ajuns la concluzia că moartea lui Navalnîi a fost cauzată de o "combinaţie de maladii". De asemenea, Kremlinul a respins ferm acuzaţia susţinătorilor lui Navalnîi potrivit căreia Putin ar fi dat ordin să fie ucis. Agenţiile de informaţii americane au stabilit ulterior că Putin probabil nu a ordonat moartea sa, au scris The Wall Street Journal şi Associated Press.
Marţi, înainte de citirea sentinţelor, presei i s-a permis pentru scurt timp să-i filmeze pe jurnaliştii acuzaţi în timp ce aceştia stăteau încătuşaţi în spatele unui perete de sticlă.
"Totul va fi bine. Văd cum se dezvoltă dinamica. Mai dau acestui regim încă un an, cel mult încă un an şi jumătate", a declarat Kriger.
Karelin a spus: "Sper că fiica mea va fi mândră de mine".
Karelin şi Gabov sunt freelanceri care au lucrat pentru mai multe organizaţii media, inclusiv, respectiv, AP şi Reuters.
Favorskaia şi Kriger lucrează amândoi pentru SOTAvision, un post independent care a fost, de asemenea, desemnat "agent străin". Favorskaia a înregistrat ultimul videoclip cu Navalnîi participând la o audiere în instanţă cu o zi înainte să moară.
"Konstantin Gabov este un jurnalist independent care, între 2022 şi 2024, a colaborat ocazional cu Reuters în calitate de producător de birou, editând materiale video şi scenarizând reportajele care i-au fost atribuite. Nu avem dovezi care să arate că acuzaţiile împotriva sa au legătură cu activitatea sa de freelancer la Reuters", a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei de presă. "Reuters este profund angajată faţă de libertatea presei şi se opune încarcerării oricărui jurnalist pentru că îşi face meseria. Jurnaliştii trebuie să fie liberi să relateze ştirile în interes public, fără teama de hărţuire sau vătămare, oriunde s-ar afla", a transmis agenţia.
Aleksandra Agheeva, fondatoarea SOTAvision, care este listată de Rusia ca agent străin, a declarat că sentinţele erau de aşteptat. "Au fost pronunţate pedepse uriaşe cu închisoarea pentru jurnalişti care pur şi simplu îşi făceau meseria. Este groaznic", a spus Agheeva, citată de Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2025, 12:14)
Democratie nene...
Asta ne astepta si pe noi daca ajungeau legionarii la putere.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2025, 12:37)
Putler si poporul rus
Libertate ne-au adus