Chinezii se razbuna pentru modul capricios prin care Donald Trump le-a stabilit taxe vamale de 145% si declanseaza "Trade War TikTok" , un trend de pe platforma TikTok, în care, potrivit presei internaţionale, producătorii şi influencerii lor promovează produse fabricate în China, prezentându-le ca alternative ieftine la mărcile occidentale scumpe.
Aceştia susţin că multe dintre produsele de lux sunt fabricate ieftin în China şi comercializate la preţuri mult exagerate în restul lumii, dezvaluire care urmareste sa loveasca in vânzarile din Occident.
Pe TikTok, utilizatorii chinezi postează videoclipuri care arată cum pot fi achiziţionate direct din fabrici produse similare cu cele ale brandurilor occidentale, precum Nike, Lululemon sau Adidas, la preţuri de zeci de ori mai mici.
Deşi unele dintre aceste produse sunt imitatii sau versiuni nebranduite, ele atrag consumatorii americani frustraţi de preţurile ridicate şi de tarifele impuse pe importuri.
Pe de alta parte, chinezii afirma ca numeroase "produse de firma" sunt produse, de fapt, in China, astfel ca ei pot livra exact aceleasi produse, cu exceptia etichetei.
De cealalta parte, proprietarii brandurilor de lux invoca faptul ca "eticheta" inglobeaza marketingul sofisticat prin care produsele de lux exprima un statut social de exceptie, astfel ca au creat situatia paradoxala prin care "pretul produsului face parte din ceea ce este cumparat".
Această tendinţă chinezeasca razbunatoare subminează încrederea consumatorilor în brandurile occidentale şi ridică probleme legate de proprietatea intelectuală şi acordurile comerciale. Branduri precum Lululemon şi Adidas au avertizat că produsele lor autentice sunt vândute doar prin canale oficiale şi nu direct de către furnizori. În acelaşi timp, consumatorii americani sunt atraşi de ideea de a ocoli tarifele şi de a face achiziţii directe, chiar dacă riscă să cumpere produse contrafăcute.
Trendul "Trade War TikTok" reflectă tensiunile comerciale dintre SUA şi China, în care tarifele impuse de administraţia Trump au dus la creşterea preţurilor pentru consumatorii americani. În acest context, TikTok a devenit o platformă unde utilizatorii chinezi îşi exprimă frustrarea şi ironizează politicile comerciale americane, contribuind la o "meme war" care evidenţiază impactul negativ al tarifelor asupra consumatorilor din SUA.
Însă, nu doar industria modei are de suferit. Producători chinezi precum BYD, NIO şi Geely au început să atragă atenţia consumatorilor din SUA cu vehicule electrice la preţuri mult mai accesibile decât omologii lor americani sau europeni, cum ar fi Tesla sau BMW. BYD a depăşit Tesla în venituri globale din vânzarea de vehicule electrice, consolidându-şi poziţia pe piaţa internaţională.
Pe TikTok, videoclipurile cu maşini chinezeşti devin virale, prezentând caracteristici tehnice avansate şi preţuri competitive. Utilizatorii americani sunt ispititi sa ocoleasca tarifele şi si sa faca achiziţii directe, chiar dacă riscă să cumpere produse mai puţin reglementate sau mai puţin cunoscute.
"Trade War TikTok" nu e doar un trend viral, ci o nouă formă de activism de consum - o expresie a tensiunilor economice şi culturale dintre China şi Occident, iar decizia brandurilor chinezeşti sa faca publice costurile de producţie are potenţialul sa zdruncine industria de lux.
"Trade War TikTok" pune presiune pe brandurile occidentale, silindu-le să justifice adaosurile de peste 1000% într-un climat geopolitic tensionat.
Luxul nu mai este imun la întrebări, iar piaţa se transformă în timp real într-un spaţiu de dezbatere globală despre valoare, identitate şi putere.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2025, 13:47)
Chinezii cred ca noi aici in EU sau US nu stim ce e pe temu, shein, fake urile "ieftine". Pun ieftine in ghilimele ca unica folosinta nu e ieftina.
Sau ca noi nu stim ca adidas nike sau zara, etc sunt made in china. Pai scrie pe ele.
Imi pare rau de omul obisnuit chinez care doar vrea sa aiba un bussiness, un loc de munca. Aici e guvernul de vina, politica lui XI, de a sprijini razboiul din ucraina "contra vestului" cum spun ei, si acum "vestul" le taie macaroana de bani.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2025, 16:30)
Foarte bine punctat.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2025, 13:48)
China ,nu de mult,era dictatura comunista criminala,
azi e mai OK decat USA lui Trump ???
oare ce s a intamplat cu propaganda politic corecta ??
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2025, 14:09)
nu toata lumea gandeste in alb si negru- chinezu rau, omul alb bun.
in plus, e foarte posibil ca filmuletele tic tok, sa fie platite de cccp XI. dc te uiti toate seamna intre ele, sunt cele cu americanii care muncesc la banda, ori grasuti, ori e trump si vance si musk ori asa ceva, si a doua categorie e cea cu uite ce bani fac companiile vestice de lux. (de fapt ce arata ei sunt fake uri).
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2025, 14:17)
Adica e fake ca pretul de cost este 10 $, si ca Louis Vuitton vide cu 2000 $ ?
Nu, nu e fake.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2025, 14:20)
Esti cazut din Luna?
Pana nu demult, Trump nu declansase razboiul vamal. nu esti la curent?
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2025, 14:32)
Produsele Louis Vuitton nu sunt fabricate în China. Conform informațiilor oficiale ale brandului, articolele din piele sunt produse exclusiv în atelierele proprii din Franța, Spania, Italia și Statele Unite . Încălțămintea și colecțiile prêt-à-porter sunt realizate în Franța și Italia, ceasurile în Elveția, bijuteriile în Franța, Italia și Elveția, iar ochelarii de soare în Franța și Italia.
multe produse contrafăcute Louis Vuitton provin din China, ceea ce poate genera confuzie. Pentru a evita achiziționarea de produse false, este recomandat să cumpărați doar din magazinele oficiale Louis Vuitton.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2025, 14:56)
Orice produs de lux gen ceasuri si genti peste 10k bucata evident ca se fac in Europa sau America. Nu acolo ii doare pe redneck si hillbilly ci la alea de 99C si 3 la 10$. Si pe tik tok evident ca apare numai ce decide partidul
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2025, 15:35)
Si care-i diferenta? Nici una.