Comercianţii chinezi din SUA, în criză: "Nu vrem ca războiul comercial să fie un război"

A.B.
Internaţional / 18 aprilie

Sursa foto: X

Sursa foto: X

Scumpirile se resimt deja în Chinatown, unde un pachet de biscuiţi din orez costă acum 6,99 dolari, faţă de 4,99 dolari săptămâna trecută, după intrarea în vigoare a noilor tarife impuse de Donald Trump asupra importurilor din China, informează Reuters, care relatează cele ce urmează.

Cartierele chinezeşti din SUA resimt tot mai acut efectele acestui război tarifar, în special prin creşterea preţurilor la bunurile de consum importate din China - de la medicamente tradiţionale şi tăiţei uscaţi până la bijuterii din jad. În timp ce Trump a suspendat temporar tarifele pentru alte state, relaţia economică tensionată cu Beijingul a dus la impunerea unei taxe de 145% pe bunurile chinezeşti, afectând grav micile afaceri de familie din Chinatown.

"Va avea un impact mare," spune Jasmine Bai, managerul Sun Vin Grocery, magazin specializat în produse chinezeşti greu de găsit în supermarketurile americane. "În viitor, e posibil să pierdem clienţi, iar aceştia să cumpere mai puţină mâncare."

În Lower Manhattan, locuitorii din Chinatown cheltuiesc anual 1,15 miliarde de dolari pe produse şi servicii, iar 80% dintre afacerile locale deservesc direct comunitatea chineză, potrivit Small Business Services din New York.

Deşi Trump a declarat că SUA ar putea ajunge la un acord cu China, el susţine în continuare că Beijingul a "profitat" de Statele Unite. China a ripostat cu tarife de până la 125% asupra importurilor americane şi a cerut Washingtonului să înceteze presiunile "extreme".

Această instabilitate economică afectează profund afacerile din Chinatown. Eva Sam, proprietara magazinului Popular Jewelry, renumit pentru bijuteriile cu jad şi aur de 24K, spune că "schimbările bruşte şi creşterile de tarife fac imposibilă menţinerea unor preţuri stabile sau a unor oferte constante pentru clienţi". Magazinul a fost nevoit să crească deja preţurile cu 10%.

"E greu să iei decizii pe termen lung sau scurt, pentru că nu ştii dacă tarifele vor rămâne sau se vor modifica," spune William Wong, fiul Evei şi angajat în magazin.

Majoritatea magazinelor din Chinatown deţin stocuri suficiente doar pentru una sau două luni. Farmacia Villy KX, de exemplu, se aşteaptă ca în următoarele 90 de zile preţurile produselor generice să crească semnificativ, spune farmacistul Daniel Dellaratta, cu o experienţă de 30 de ani în cartier, potrivit sursei citate.

Şi alte afaceri, precum Eliz Digital Inc., specializată în fotografie, se confruntă cu scumpiri ale materialelor de lucru importate din China. "Probabil va trebui să mărim şi noi preţurile, pentru că totul s-a scumpit considerabil," spune proprietara, care a dorit să fie menţionată doar cu numele de familie, Kesh.

În San Francisco, cartierul chinezesc - cea mai veche comunitate chineză din SUA - resimte şi el incertitudinea. "Lumea e îngrijorată, nu ştie ce urmează," afirmă Edward Siu, preşedintele Asociaţiei Comercianţilor din Chinatown, care are o agenţie de turism de peste 40 de ani.

Selena Lee, proprietara magazinului Linda Boutique, spune că preţul ultimei livrări de bijuterii a crescut de trei ori. Materia primă - jadul - provine din Myanmar, dar produsul final este realizat în China. "Dacă schimbăm, va trebui să modificăm complet modelul de afacere, ceea ce nu e deloc uşor."

Mei Zhu, care deţine un mic magazin alimentar, se teme că va rămâne fără stocuri, în condiţiile în care clienţii cumpără în avans din cauza scumpirilor iminente. "Nu mai avem ce vinde," spune ea, arătând o cutie goală de sare - deşi magazinul nu importă sare din China, conform sursei citate.

Edward Siu face apel la guvernele SUA şi Chinei să ia în considerare oamenii afectaţi direct de politicile comerciale: "Suntem în zona de pericol. Nu vrem ca războiul comercial să devină un război real."

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Politica e politica,dar profitul e sfant.

    E o zicala in USA si pe Wall-Street ; 

    tot ce atinge Peter Thiel,se transforma in aur ! 

    Nu e prost de loc Trump,care are ca consilier, 

    pe problme economice/bursa/comerciale/fin anciar bancare,

    pe acest geniu Peter Thiel.  

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Confunzi, Trump il aqre consilier pe Peter Navarro, un cretin notoriu, dupa cum s-a exprimat Musk. Peter Thiel e un geniu, iar un geniu lucreaza doar pentru el shi ideile lui.

      "Thiel has his own political-action committee, Free Forever, which is committed to supporting political candidates who support stricter border control, restrictive immigration policy, funds for veterans, and anti-interventionist foreign policy". 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb