Europa Centrală nu se poate aştepta la beneficii semnificative de pe urma expansiunii fiscale a Germaniei, în ciuda legăturilor economice strânse a zonei cu cea mai mare economie a Europei, deoarece o parte din beneficiile pachetului de stimulare vor fi anulate de efectele tarifelor impuse de Statele Unite ale Americii şi de incertitudine, potrivit S&P Global, scrie Reuters.
Conducerea Germaniei a dat undă verde luna trecută unei creşteri masive a împrumuturilor, măsură de la care se aşteaptă stimularea economiei ţării şi a sectorului corporativ aflat în dificultate, chiar dacă reformele nu sunt menite să producă o redresare rapidă a economiei. Europa Centrală are legături comerciale strânse cu economia Germaniei, în special cu sectorul auto, circa 20-30% din exporturile zonei fiind trimise acolo. Astfel, în ultimii ani, încetinirea creşterii economice a Germaniei a afectat puternic economiile din Europa Centrală, potrivit sursei menţionate.
"Considerăm că expansiunea fiscală a Germaniei sprijină în principal investiţiile şi cererea internă a ţării în ansamblu, mai degrabă decât să ajute direct anumite segmente ale industriei din Europa Centrală şi de Est", a transmis S&P Global către Reuters.
S&P estimează că pachetul fiscal va adăuga 0,1 puncte procentuale la creşterea economică a Germaniei în acest an, urmând să crească treptat la 0,9 puncte procentuale până în 2028, dacă reformele vor fi implementate fără prea multe întârzieri.
"Aceste efecte de stimulare a creşterii vor fi compensate - printre altele - de impactul tarifelor impuse de SUA, iar incertitudinea va fi deosebit de accentuată în 2025", conform S&P Global.
Oficialii Poloniei, cea mai mare economie din Europa Centrală, care este mai puţin expusă riscurilor datorită pieţei sale interne mari şi dependenţei mai reduse de exporturile de automobile, au declarat că tarifele impuse de SUA pot reduce creşterea economică a ţării cu 0,4 puncte procentuale. Autorităţile din Republica Cehă şi Ungaria, ţări vecine ale căror economii sunt mai orientate către exporturi, au estimat că impactul tarifelor impuse de Statele Unite asupra creşterii economice este de 0,5 până la 0,6 puncte procentuale, cu posibilitatea de a se agrava anul viitor.
Vineri, S&P a retrogradat perspectiva ratingului de credit al Ungariei de la "stabilă" la "negativă", pe fondul riscurilor tot mai mari la adresa stabilităţii fiscale cauzate de războaiele comerciale, scăderea fondurilor din partea Uniunii Europene şi costurile ridicate ale datoriei, în contextul relaxării bugetare înaintea alegerilor din 2026.
Agenţia de rating a declarat că prognoza sa economică revizuită pentru Ungaria include posibile evoluţii favorabile şi nefavorabile generate de expansiunea fiscală a Germaniei şi de tarifele impuse de Statele Unite.
"Luând în considerare toate aspectele, ne-am redus semnificativ prognoza de creştere economică reală pentru 2025, faţă de cea din raportul nostru de evaluare realizat în octombrie, la 1,5% (de la 3,0%), iar pentru 2026 la 2,5% (de la 2,9%)", conform agenţiei, scrie Reuters.
1. Adevarul este ca
(mesaj trimis de Ăla care nu acceptă minciuni în data de 17.04.2025, 11:21)
Nu poate fi vorba de o redresare ecoonomica a Germaniei si a Europei atata timp cat se toarna zeci si sute de miliarde in Kiew
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2025, 12:10)
Corect. Dar incepe sa se termine si cu asta ca au observat ca n are rost, actorasul fura si cerseste cu nerusinare in continuu,
el este in cadere
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2025, 13:25)
Gudurau,nu mai scanci pe aici ca nu primesti nimic.
1.3. stiu de unde esti! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2025, 16:38)
ai postat din Kremling, nu-i asa? :)))
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2025, 16:51)
UE intensifica importurile de gaze de la Rusia, asta va duce definitiv la o relaxare a cheltuielilor fara rost combinat cu reducerile de bani aruncati spre ucraina, care au inceput deja
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2025, 22:18)
UE reprezintă un vis devenit realitate. Mulți și-ar dori să distrugă această Uniune, care reprezintă cel mai mare progres pe calea civilizației. Europa unită trebuie să susțină Ucraina, o țară care și-a câștigat din plin dreptul la un viitor mai bun, bazat pe libertate și prosperitate. Și Europa acesta bogată trebuie să se înarmeze rapid pentru a rezista unor eventuale atacuri venite dinspre lumea barbară.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2025, 23:27)
Ucraina nu si a castigat nimic prin meritul propriu, nu indeplineste nici pe departe macar una dinconditiile de aderare la UE, ci exista 100% doar din sprijinul SUA si UE si vrea sa o duca asa mai departe.
Cel mai mare castig al Rusiei ar fi aderarea Ucrainei la UE. In 2-3 ani, Ucraina va fi expulzata din UE si cei mai mari aliati ai sai de acum vor deveni dusmani. De ce? Din cauza nesimtirii ucrainenilor care se considera superiori tuturor din toate punctele de vedere, iar pretentiile lor vor fi, practic, infinite. Asta inseamana o slabire reala si de lunga durata a UE, exact ceea ce vrea Rusia.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2025, 00:00)
Ba da, prin meritul propriu "construisera" cea mai mare mafie de masini furate din lume, asta da talent