Paştele din acest an aduce un paradox al preţurilor: iepuraşii şi ouăle de ciocolată sunt mai scumpe decât în 2024, deşi preţul boabelor de cacao a scăzut cu aproape 40%. Motivul acestei situaţii? Companiile sunt prudente şi menţin preţurile ridicate din cauza incertitudinilor legate de posibilele tarife impuse de Donald Trump, arată Radu Puiu, analist financiar XTB România, companie de investiţii pe bursele internaţionale.
Consumul de ciocolată creşte în această perioadă, sub forma de iepuraşi şi ouă de ciocolată. Însă, în ultimii ani boabele de cacao s-au numărat printre cele mai active mărfuri, din perspectiva creşterilor.
Aproximativ două treimi din cantitatea globală de cacao provin din ţările vest-africane Coasta de Fildeş şi Ghana, o zonă restrânsă din punct de vedere geografic, ceea ce sporeşte vulnerabilitatea producţiei la factorii climatici.
Impactul fenomenelor meteorologice extreme şi cel al schimbărilor climatice din Africa de Vest au dus la o creştere a preţurilor în 2024, similară cu cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului 2023, când preţurile s-au cvadruplat din cauza secetelor, inundaţiilor şi bolilor arborilor de cacao.
Preţul boabelor de cacao, principalul ingredient al ciocolatei, a crescut puternic în ultimii trei ani. Creşterea se datorează, în principal, recoltelor reduse din Africa de Vest. Schimbările climatice au provocat căldură extremă în zonă, ceea ce a limitat producţia de cacao.
În aceste condiţii, preţul pentru o tonă metrică de boabe de cacao a urcat la aproape 12.900 de dolari în decembrie, marcând un avans de peste 200% în 2024 şi o creştere majoră de la nivelul de 2.200 de dolari înregistrat în august 2022 (+480%), explică Radu Puiu.
Piaţa ciocolatei, o afacere de miliarde
Dar care sunt perspectivele pentru piaţa ciocolatei, care se ridică la 109 miliarde de dolari, într-o lume care deja se confruntă cu o climă în continuă schimbare?
Costurile de producţie ale ouălor de Paşte cresc vertiginos din cauza majorării preţurilor boabelor de cacao, iar consumatorii vor fi afectaţi de două ori mai mult. Incertitudinea financiară globală creată în contextul ameninţărilor taxelor lui Donald Trump, schimbările climatice şi costurile forţei de muncă au fost menţionate drept cauze.
De la maximul atins în decembrie 2024 şi până în prezent, tariful boabelor de cacao s-a redus cu mai mult de 38% şi, comparativ cu perioada de Paşte a anului trecut, înregistrăm o "reducere" cu 32%, arată analistul financiar XTB România.
Deşi ar părea firesc să regăsim reduceri şi la raft, nu ne putem aştepta la preţuri mai mici ale iepuraşilor şi ouălor de ciocolată, comparativ cu cele de anul trecut, având în vedere că toate companiile se pregătesc pentru un mediu incert, cu numeroase obstacole.
În acelaşi timp, pe lângă preţul ridicat, clienţii se confruntă şi cu aşa-numitul fenomen de "shrinkflation", adică vor cumpăra aceeaşi ciocolată la o cantitate mai mică, dar la acelaşi preţ. Un alt răspuns a fost reducerea cantităţii de ciocolată din reţeta produsului.
Unde se află România la capitolul consum şi producţie?
Consumul anual de ciocolată din România pe cap de locuitor se plasează în intervalul 4,9 - 5 kg de ciocolată. Această valoare este în creştere faţă de anii trecuţi, dar pentru comparaţie, în Elveţia, consumul se situează undeva la 10 - 11 kg. Totuşi, media globală se ridică la 0,9 kilograme, arată analistul financiar Radu Puiu.
Piaţa ciocolatei din România se ridică în prezent la 600 de milioane de euro, iar producţia locală la 50 - 60 de milioane, adică doar 10% din consum se produce local, restul fiind import.
Deşi se înregistrează o creştere faţă de anii trecuţi, doar 60.000 de tone de ciocolată se procesează anual România. Având în vedere că 90% din cantitatea de ciocolată este importată, războiul tarifar reprezintă un factor de presiune ascendentă asupra preţurilor.