Aurul, la un nou maxim istoric

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 aprilie

Aurul, la un nou maxim istoric

English Version

Preţul aurului a atins ieri, pe pieţele externe, un nou nivel maxim al tuturor timpurilor, trecând de 3.300 de dolari uncia, în condiţiile în care investitorii caută active sigure după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut lansarea unei anchete care ar putea alimenta războiul comercial global, potrivit Bloomberg şi Reuters.

În jurul orei 11:07 GMT, cotaţia spot a aurului urcase cu 2,2%, până la 3.299,85 dolari uncia, după ce anterior a atins recordul maxim de 3.317,90 dolari uncia. Astfel, preţul metalului galben a trecut pentru prima dată de pragul de 3.300 de dolari uncia, depăşind precedentul record, stabilit luni. Cotaţia futures a urcat cu 2,6% pe piaţa SUA, la ora locală 08.01, atingând 3.324 dolari/uncie.

"Războiul comercial al lui Trump nu dă semne de relaxare, declanşând o nouă mişcare către active considerate sigure şi departe de acţiuni", a declarat, citat de Reuters, Ole Hansen, director de strategie pentru materii prime în cadrul Saxo Bank.

Administraţia Trump a solictat o anchetă care să analizeze necesitatea introducerii de tarife la toate importurile de mineralele rare în SUA. Ancheta vine în condiţiile în care, la începutul lunii, China a impus restricţii la exportul de pământuri rare, ca reacţie la noile taxe vamale stabilite de Trump.

Preţul aurului a crescut cu aproape 26% în acest an, susţinut de disputele tarifare, de achiziţiile puternice din partea băncilor centrale, de aşteptările privind reducerea dobânzilor, dar şi de plasamentele în fonduri tranzacţionate la bursă susţinute de lingouri. În contextul dat, Australia & New Zealand Banking Group (ANZ) şi-a modificat ieri prognoza pentru preţul aurului, anticipând un nivel de 3.600 de dolari pe uncie la sfârşitul anului, iar pe şase luni - de 3.500 de dolari.

"Avansul este un pic dezorientat, lăsând loc pentru corecţii", mai spune Hansen, menţionând: "Totuşi, de mai bine de un an, am văzut că sunt superficiale corecţiile".

Potrivit Reuters, Indicele de Rezistenţă Relativă (RSI) al aurului este de peste 70, ceea ce indică faptul că metalul preţios este "supracumpărat".

Ricardo Evangelista, analist principal la firma de brokeraj ActivTrades, afirmă: "Fundamentele sunt prea solide şi nu prea văd un scenariu diferit de riscul general înclinat spre creştere".

Şi Evy Hambro, analist la Blackrock Inc., declară citat de Bloomberg: "Mi-ar plăcea să am o liră pentru fiecare moment în care cineva a spus că aurul a atins un nivel record în ultimele săptămâni. Piaţa aurului cunoaşte un boom în această perioadă de incertitudine".

Marile bănci anticipează creşterea cotaţiei aurului în trimestrele următoare. Analiştii Goldman Sachs Group Inc estimază că preţul va ajunge la 4.000 de dolari uncia la mijlocul lui 2026.

"Lupta pentru putere între marile state va continua. Atractivitatea aurului ca activ-refugiu face mai probabilă o apreciere decât o depreciere pe termen scurt şi mediu", este de părere Luchen Wang, analist la Galaxy Futures Co.

Pieţele anticipează că banca centrală americană va reduce dobânzile de cel puţin trei ori în acest an, ceea ce va susţine dinamica preţului aurului.

Luna aceasta, Juerg Kiener, director general şi de investiţii la Swiss Asia Capital, anticipa că preţul aurului ar putea creşte la 5.000-8.000 de dolari pe uncie în următorii câţiva ani. Acesta a evidenţiat elanul susţinut al preţului, determinat de schimbările financiare globale şi de cererea puternică din partea băncilor centrale, spunând, citat de cnbctv18.com: "Tendinţa de creştere va continua şi va accelera. Preţul aurului a urcat deja cu 30% de la ultimele minime, dând dovadă de rezistenţă pe fondul incertitudinii economice şi al tensiunilor geopolitice".

Juerg Kiener este optimist cu privire la perspectivele pe termen lung ale preţului metalului galben, considerându-l refugiu împotriva inflaţiei, a volatilităţii cursului valutar şi instabilităţii.

Avansul de anul acesta al preţului aurului vine după o creştere de peste 27% în 2024.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb