Bombele israeliene continuă să cadă în Gaza, însă pelerinii nu au vrut să rateze anul acesta celebrarea Vinerei Mari în Oraşul Vechi al Ierusalimului, unde a fost desfăşurat un important dispozitiv de securitate, informează EFE, care indică următoarele.
"Suntem aici pentru că iubim Israelul şi pe Iisus. Anul acesta am venit cu un grup de 100 de persoane. Mi se spunea că sunt nebună să vin cu un grup atât de mare, dar oamenii nu se tem", a declarat pentru EFE Sueli Pasos, o braziliancă stabilită la Roma, care deţine o agenţie de turism specializată în pelerinaje.
Atacurile Hamas din 7 octombrie 2023 şi începerea ofensivei israeliene în Fâşia Gaza i-au determinat pe mulţi pelerini străini să îşi anuleze anul trecut călătoriile în Israel pentru a sărbători Paştele.
"Am aşteptat să se mai liniştească lucrurile", spune Pasos, explicând de ce a ales să vină anul acesta la Ierusalim.
Ca şi Pasos, Mulu, o pelerină etiopiană, mărturiseşte cu emoţie pentru EFE că nu regretă că a venit în Ierusalim, unde plănuieşte să rămână un total de unsprezece zile, în ciuda situaţiei tensionate din ţară.
"Oamenii sunt foarte amabili şi oraşul este foarte frumos. Nu mă aşteptam să găsesc atâta lume", spune una dintre fiicele lui Mulu.
Margaret, originară din Canada, dar care locuieşte de aproape un deceniu în Israel, se declară şi ea surprinsă de atmosfera festivă şi de numărul mai mare de oameni din Oraşul Vechi anul acesta - pe care îl pune pe seama "nevoii de a sărbători viaţa" pe care o simt pelerinii.
"Anul trecut atmosfera era mult mai sumbră. Anul acesta vedem şi mai mulţi evrei ortodocşi şi creştini plimbându-se prin Oraşul Vechi. Cred că acesta este şi un moment bun pentru a ne aminti de suferinţa şi durerea prin care trec atâtea persoane acum în Israel şi Gaza", afirmă ea.
Numărul de vizitatori - turişti şi pelerini - pe care Israelul îl înregistra în mod obişnuit în această perioadă, înainte de izbucnirea războiului din Gaza, este departe, deocamdată, de a fi atins din nou.
Margaret speră, totodată, că "sfârşitul conflictului" va veni curând şi că se va putea construi "un viitor plin de pace" în regiune.
Procesiunea care reface drumul lui Iisus până la cruce a început de la Biserica Biciuirii, locul unde, potrivit tradiţiei, Hristos a fost condamnat, şi s-a încheiat la Bazilica Sfântului Mormânt, acolo unde se crede că a fost crucificat, a murit şi a fost îngropat, potrivit sursei citate.
Slujbele vor continua în această seară la Ierusalim, incluzând ceremonia înmormântării lui Hristos la Bazilica Sfântului Mormânt, urmată de ceremoniile din Sâmbăta Mare şi Duminica Învierii.
Opinia Cititorului