Procesul a 189 de persoane arestate în timpul protestelor antiguvernamentale din Turcia a început vineri la tribunalul Caglayan din Istanbul. Demonstraţiile au fost declanşate la 19 martie, odată cu reţinerea primarului Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, un adversar politic important al preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan, acuzat de corupţie - acuzaţii pe care edilul le respinge, relatează BBC, care afirmă cele ce urmează.
Majoritatea inculpaţilor sunt studenţi, iar opt sunt jurnalişti, printre care şi corespondentul AFP, Yasin Akgul. Aceştia sunt acuzaţi de participare la proteste ilegale şi nerespectarea ordinelor de dispersare în condiţiile în care adunările publice fuseseră interzise.
Potrivit procuraturii din Istanbul, în total 819 persoane urmează să fie judecate în cadrul a 20 de anchete penale. Conform Human Rights Watch, pedepsele pentru acuzaţiile formulate variază între şase luni şi cinci ani de închisoare.
Reţeaua de solidaritate a părinţilor (PSN), înfiinţată de familiile studenţilor arestaţi, a informat că, deşi mulţi tineri au fost eliberaţi recent, aproximativ 50 rămân în detenţie. Înaintea audierilor, reprezentantul PSN, Avni Gundoğan, a declarat: "Copiii noştri au luptat pentru o ţară liberă şi democratică. Au fost implicaţi într-o acţiune paşnică şi legitimă."
Avocatul jurnaliştilor, Veysel Ok, a cerut achitarea acestora, argumentând că îşi făceau meseria, nu protestau. Cererea a fost respinsă, însă dosarele celor opt jurnalişti au fost separate de cele ale studenţilor, potrivit Sindicatului Jurnaliştilor din Turcia (TGS).
Deşi amploarea manifestaţiilor din martie s-a diminuat, protestele revin în forţă, în special în universităţile din Istanbul şi Ankara. Mişcarea a început să se extindă şi în rândul elevilor de liceu, în contextul unei decizii controversate a guvernului AKP privind schimbarea unor profesori - măsură interpretată drept o încercare de control politic.
"Neliniştea tinerilor s-a cristalizat într-o respingere clară a conservatorismului promovat de AKP", a declarat pentru AFP sociologul Demet Lukuslu, de la Universitatea Yeditepe. Tinerii cer mai multe drepturi şi libertăţi, după două decenii de guvernare sub Erdogan.
Ekrem İmamoğlu, candidat oficial al CHP pentru alegerile prezidenţiale din 2028, a fost arestat în aceeaşi zi în care a fost anunţată candidatura sa, ceea ce a provocat un val de indignare. "E o revoltă a unei generaţii care a trăit doar sub AKP şi care nu se simte reprezentată", a declarat Eda, elevă de liceu din Istanbul, potrivit sursei citate.
Pe fondul crizei politice, Turcia se confruntă şi cu o instabilitate economică accentuată. Bursa de la Istanbul a scăzut cu 14% în ultima lună, iar lira turcească s-a depreciat semnificativ faţă de euro şi dolar. Pentru a stabiliza moneda, banca centrală a intervenit cu injecţii de lichiditate şi a majorat joi dobânda cheie de la 42,5% la 46%.
Principalul aliat al preşedintelui Erdogan, Devlet Bahçeli, a cerut justiţiei să urgenteze procesul lui İmamoğlu, în contextul tensiunilor tot mai mari şi al presiunilor pentru alegeri anticipate. Liderul CHP, Özgur Özel, a lansat un nou apel pentru o mare manifestaţie în weekend, la Yozgat, după ce fermierii din zonă au fost amendaţi la începutul lunii aprilie pentru proteste.
Opinia Cititorului