Franţa intenţionează să atragă "sute" de cercetători din întreaga lume, într-o campanie care va fi lansată oficial de preşedintele Emmanuel Macron pe 5 mai, în contextul reducerilor masive de fonduri pentru ştiinţă şi universităţi în Statele Unite, odată cu revenirea la putere a lui Donald Trump, relatează EFE, de la care transmitem cele ce urmează.
Ministrul francez al Învăţământului Superior şi Cercetării, Philippe Batiste, a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru postul France Info, că vor exista "bugete dedicate în mod special" pentru această iniţiativă de atragere şi integrare a oamenilor de ştiinţă din străinătate.
"Suntem o mare ţară a cercetării, aşa cum sunt şi alte state europene sau mari naţiuni ale lumii", a spus Batiste, exprimându-şi convingerea că Franţa va deveni un pol de atracţie mai puternic pentru comunitatea ştiinţifică internaţională.
Programul lansat de preşedintele Macron, intitulat Choose France for Science, îşi propune să "reunească comunitatea europeană a cercetării şi ştiinţei" şi să devină un spaţiu de dialog privind "reculul libertăţilor academice" observat în numeroase regiuni ale lumii.
Batiste a menţionat că iniţiative similare sunt deja în desfăşurare: universitatea din Aix-en-Provence-Marsilia, de exemplu, a primit deja "câteva sute de candidaturi" din partea cercetătorilor internaţionali.
Costul estimativ pentru integrarea unui cercetător de înalt nivel este, potrivit ministrului, de aproximativ un milion de euro pentru o perioadă de trei ani, luând în calcul resursele necesare pentru instalare şi desfăşurarea activităţii de cercetare.
Întrebat dacă Franţa poate susţine aceste cheltuieli în contextul anunţatului plan de reducere bugetară cu 40 de miliarde de euro pentru anul viitor, Batiste a subliniat că bugetul ministerului său a crescut în ultimii ani şi se ridică în prezent la 26,7 miliarde de euro.
Ministrul a insistat asupra ideii că această iniţiativă trebuie să devină un efort colectiv la nivel european: "Începem noi, francezii, pentru că suntem lideri în acest domeniu şi suntem foarte convinşi, dar e clar că efortul trebuie să fie european. De aceea, pe 5 mai, Europa ştiinţei va fi alături de preşedintele Republicii., potrivit sursei citate.
Batiste a criticat dur politica administraţiei Trump în domeniul ştiinţific: "Ceea ce se întâmplă în Statele Unite nu sunt simple reduceri bugetare, este un adevărat masacru." El a avertizat că impactul acestei politici afectează şi programele internaţionale de cooperare ştiinţifică, inclusiv unele în care Franţa este parte activă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 19.04.2025, 16:45)
Marea beneficiara a tot ceea ce vedeti ca se intimpla in lume este UE. Acum UE si Germania in mod special se pot inarma fara sa mai se tina seama de cutumele si legislatia de dupa cel de al doilea razboi mondial.NATO european isi aduga noi membri .Demografic UE creste o daca cu migratia aparuta in Ucraina si acum cu posibila migratie a inteligentei americane catre Europa .Franta prea scutul nuclear al apararii Europei iar Germania si Brucxellul ofera peste un trilion si jumatate de euro pentru inarmare .Asa ceva nu s-a mai intimplat vreodata in Istorie
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2025, 22:16)
Oare se vor repezi o gramada de specialisti intr o tara care sta prost economic, este instabila politic, cu independenta justitiei sub semnul intrebarii si care nu pare sa aiba un viitor promitator?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2025, 22:32)
cu duiumul