Performanţa Delta Air Lines Inc. din primul trimestru al anului fiscal 2025 a depăşit uşor aşteptările în ceea ce priveşte veniturile, creşterea fiind susţinută de cererea puternică pentru călătoriile premium şi internaţionale, precum şi de veniturile mai mari din parteneriatul cu American Express. Cu toate acestea, din cauza incertitudinilor legate de comerţul global şi contextul economic actual, Delta a retras estimările financiare pentru anul 2025 şi a suspendat planurile de extindere a zborurilor pentru a doua jumătate a anului, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .
În ziua raportării, 9 aprilie, acţiunile Delta Airlines au avut parte de un avans semnificativ, de 17%, impulsionat în mare parte de anunţul suspendării taxelor pentru importuri de către preşedintele Donald Trump.
Delta Air Lines este un operator de transport aerian pentru pasageri şi marfă. Portofoliul său de servicii include transportul de pasageri, transportul de marfă, gestionarea aeronavelor, securitatea profesională, formare şi consultanţă, soluţii de aviaţie, reparaţii şi revizii. Compania este membru al alianţei SkyTeam şi, de asemenea, are parteneriate cu Aeromexico, Air France-KLM, China Eastern, Korean Air şi Virgin Atlantic. Compania a fost fondată de Collett Everman Woolman în 1928 şi are sediul în Atlanta, Georgia.
Delta are mai multe filiale integral deţinute în alte industrii, inclusiv: Asigurări aeronautice; Delta Material Services - furnizor de piese de schimb şi servicii de gestionare a materialelor pentru industria aeronautică, sprijinind atât operaţiunile interne, cât şi pe cele ale altor companii aeriene; Epsilon Trading - proprietar-operator de staţii de alimentare cu combustibil pentru avioane în Statele Unite; Monroe Trading - afacere de rafinare a petrolului care deserveşte în principal industria aviatică.
Edward Bastian, CEO din anul 2016, activează în companie încă din 1998, anterior având funcţia de director financiar. Înainte de a se alătura Delta, Bastian a ocupat poziţii de senior în domeniul finanţelor la Frito-Lay International şi Pepsi-Cola International.
Delta Air Lines este deţinută majoritar de investitorii instituţionali, care controlează, conform datelor FactSet, 82,60% din acţiuni. Compania aeriană se bucură de una dintre cele mai mari participaţii ale investitorilor instituţionali din întreaga industrie, Vanguard Group fiind cel mai mare acţionar, cu o participaţie de 11,2%, urmat de Blackrock, cu o cotă de 6,73% şi de Sanders Capital, cu 4,6%.
• IATA: Profit net în creştere pentru companiile aeriene, în 2025
Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA) estimează un profit net de 36,6 miliarde de dolari pentru companiile aeriene în 2025, în creştere faţă de 31,5 miliarde de dolari estimaţi pentru 2024. Veniturile totale din industrie sunt prognozate să depăşească pentru prima dată 1.000 de miliarde de dolari, iar numărul pasagerilor ar putea atinge un nivel record de 5,2 miliarde.
În ianuarie 2025, cererea globală pentru transportul de pasageri, măsurată în kilometri parcurşi per pasager plătitor (RPK), a crescut cu 10% faţă de aceeaşi lună din 2024. Capacitatea a crescut cu 7,1% în ritm anual, iar factorul de încărcare a atins 82,1%, cel mai mare nivel înregistrat vreodată în luna ianuarie. Companiile aeriene din Asia-Pacific au raportat o creştere anuală cu 21,8% a cererii.
Companiile aeriene se confruntă în continuare cu probleme semnificative în lanţul de aprovizionare, în special cu livrările de aeronave de la producători precum Boeing şi Airbus. Întârzierile au dus la uzura morală a flotelor, costuri mai mari de mentenanţă şi o creştere limitată a capacităţii. În 2025, livrările de aeronave sunt estimate să ajungă la 1.802 unităţi, sub nivelul anticipat anterior.
Progresul către combustibilul sustenabil de aviaţie rămâne lent. În 2024, producţia globală de carburant verde a fost de numai un milion de tone, sub ţinta IATA, de 1,5 milioane, numărul redus de biorafinării şi costurile mari de investiţie necesare fiind principalii factori care încetinesc dezvoltarea. Industria aviaţiei se confruntă şi cu provocări geopolitice, inclusiv conflictele din Orientul Mijlociu şi Ucraina, care pot afecta stabilitatea sectorului. Politicile comerciale, precum introducerea tarifelor vamale, influenţează, de asemenea, dinamica pieţei.
Comparativ cu transportatorii americani, Delta a obţinut cel mai bun scor pentru punctualitate anul trecut, conform datelor Cirium. În ciuda unei defecţiuni informatice care a cauzat mii de anulări de zboruri în iulie, Delta a înregistrat o rată de punctualitate de peste 83%, clasându-se pe locul al treilea la nivel mondial, după Aeromexico şi Saudia. Următoarele companii americane au fost United Airlines, cu aproape 81%, şi Alaska Airlines, cu puţin peste 79%.
• Delta Air Lines - venituri în urcare
Delta Air Lines şi-a redus estimările privind veniturile şi profitul pentru primul trimestru la începutul lunii martie, pe fondul unei cereri interne mai slabe, fapt care reflectă îngrijorările tot mai mari legate de vânzările modeste înregistrate de unele segmente ale industriei de turism. Delta a anticipat o creştere cu cel mult 5% a veniturilor în trimestrul încheiat la 31 martie, faţă de anul trecut, în scădere comparativ cu prognoza din ianuarie, care indică o creştere între 6% şi 8%. Compania şi-a redus, de asemenea, estimarea privind profitul pe acţiune (EPS) la 0,3-0,5 dolari, de la intervalul anterior, de 0,7 - 1 dolar/acţiune.
Compania aeriană a raportat un venit de 14 miliarde de dolari, cu 3,3% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi puţin peste valoarea estimată de analişti, de 13,88 miliarde de dolari, conform Yahoo Finance. "Pe parcursul trimestrului, diverse surse de venit cu marje ridicate au demonstrat rezilienţa, înregistrând o îmbunătăţire faţă de anul anterior şi apropiindu-se de 60% din venitul total", a declarat Glen Hauenstein, preşedintele Delta.
Veniturile din segmentul premium au continuat să crească mai rapid decât celelalte, respectiv cu 7% în trimestrul încheiat în martie. Remuneraţia din partea American Express a atins un record, ajungând la 2 miliarde de dolari, în creştere cu 13% faţă de anul trecut, susţinută de cheltuieli ridicate pentru cardurile co-branded.
Veniturile internaţionale au crescut cu o cifră faţă de anul anterior, cele din zona Pacific urcând cu 16%, pe fondul unei sporiri a capacităţii. Veniturile din zona transatlantică au crescut cu 5%, iar cele înregistrate în America Latină - cu 5%. Creşterea segmentului corporate s-a temperat pe parcursul trimestrului. După un început de an cu un ritm bun, tensiunile politice au condus la scăderea apetitului pentru consum al populaţiei, fapt care a încetinit creşterea în lunile februarie şi martie, notează TradeVille .
Cheltuielile operaţionale s-au ridicat la 13,47 miliarde de dolari, preţul mediu al combustibilului pe galon fiind de 2,47 dolari, marcând o scădere de 11% comparativ cu primul trimestru din 2024.
Compania a raportat un profit operaţional de 569 de milioane de dolari şi un profit înainte de impozitare de 320 de milioane de dolari. Profitul net de 240 de milioane de dolari, echivalentul unui EPS de 0,46 dolari, a înregistrat o creştere remarcabilă faţă de cel de 37 de milioane de dolari din aceeaşi perioadă a anului precedent.
• Perspective: planuri reduse de creştere a capacităţii
Delta Air Lines şi-a retras prognoza financiară pentru anul 2025, pe fondul incertitudinii declanşate de administraţia Trump. Transportatorul american a declarat că va amâna livrările de aeronave afectate de tarife şi va reduce capacitatea pentru a-şi proteja marjele, în contextul unei cereri în scădere.
Încrederea consumatorilor şi a companiilor din SUA a scăzut brusc, pe măsură ce tarifele preşedintelui Donald Trump asupra importurilor sporesc riscul inflaţiei şi încetinesc creşterea economică. De asemenea, mai multe firme globale de brokeraj şi-au crescut estimările privind probabilitatea unei recesiuni. Călătoriile reprezintă o cheltuială discreţionară pentru mulţi consumatori şi companii, aşa că riscurile în creştere ale unei încetiniri economice au afectat perspectivele industriei aeriene şi au dus la o vânzare semnificativă de acţiuni în sector.
Deşi Delta se aşteaptă să înregistreze un profit "solid" şi un flux de numerar "semnificativ" în acest an, CEO-ul Edward Bastian a spus că ar fi "prematur" să ofere o nouă prognoză financiară pentru întregul an. Delta a prognozat un EPS de 1,70 - 2,30 dolari pentru al doilea trimestru din 2025, valoarea medie, de 2 dolari/acţiune, fiind sub estimarea medie a analiştilor, de 2,30 dolari, conform datelor LSEG. Pentru a evidenţia incertitudinea, compania a declarat că venitul total pentru al doilea trimestru ar putea varia între -2% şi +2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a estimat obţinerea unui profit între 1,5 şi 2 miliarde de dolari.
Atât rezervările de la retail, cât şi cele corporate au scăzut, afectând cererea pentru zborurile interne. Totuşi, cererea pentru călătorii premium şi internaţionale a rămas solidă. Aceasta reprezintă o schimbare drastică faţă de luna ianuarie, când Delta anticipa profituri record pentru 2025. Analiştii se aşteaptă ca şi ceilalţi operatori aerieni să exprime temeri similare. Luna trecută, mai multe companii şi-au redus estimările pentru trimestrul întâi, invocând îngrijorări economice în creştere. Unele semnale sugerează că urmează vremuri şi mai dificile.
Biletele de avion vândute prin agenţii de turism online pentru călătorii de vară în Europa sunt în scădere cu aproximativ 13% faţă de anul trecut, potrivit firmei de analiză Cirium. "Sectorul aviaţiei este în mijlocul furtunii", a declarat Tom Fitzgerald de la TD Cowen. Pe fondul încetinirii cererii, companiile aeriene americane au început să reducă zborurile pentru a evita ieftinirea biletelor şi pentru a-şi proteja marjele.
Delta a anunţat că îşi va reduce planurile de creştere a capacităţii pentru a doua jumătate a anului, menţinând-o la acelaşi nivel ca anul trecut, după ce anterior prognozase o creştere de 3-4%. De asemenea, Delta intenţionează să retragă aproximativ 30 de avioane în 2025 pentru a reduce costurile de întreţinere. Numărul angajaţilor este, de asemenea, estimat să fie mai mic decât anul trecut.
• Preţul acţiunii Delta, în declin
În ultimele 12 luni, cotaţia a avut o dinamică descendentă, scăzând cu 17,74%, performanţă mult inferioară competitorilor săi principali: United Airlines Holding (+41,78%), Alaska Air Group (+4,41%) şi Southwest Airlines (-10,7%).
Acţiunile Delta Air Lines le-au adus investitorilor un randament negativ de 34,69% de la începutul anului, în timp ce indicele bursier NYSE Arca Airline, care urmăreşte performanţa principalelor companii aeriene listate din Statele Unite, a scăzut cu 2,76%. Preţul a evoluat într-un trend descendent după raliul din a doua parte a anului precedent, cu atingerea maximului istoric de 70 de dolari la finalul lunii ianuarie 2025, anunţul legat de impunerea tarifelor şi reducerea prognozelor companiei amplificând declinul.
Cotaţia a avut parte de o revenire (+17%) pe 9 aprilie, în urma amânării tarifelor promise de adminstraţia Trump, trecând peste media mobilă exponenţială de 8 zile, în ciuda faptului că Delta Air Lines a fost rezervată cu privire la oferirea unor estimări pentru anul 2025. "Perspectivele au fost afectate de scăderea recentă a încrederii consumatorilor şi a companiilor, cauzată de incertitudinile macroeconomice tot mai mari, ceea ce a dus la o cerere mai slabă pe piaţa internă", a menţionat compania aeriană. În sesiunea imediat următoare de tranzacţionare (10 aprilie), cotaţia s-a corectat în rând cu piaţa, cu aproximativ 8%.
Dinamica acţiunilor a depăşit "expected move" de 11,8%, iar în prezent, acestea se tranzacţionează sub principalele medii mobile, aşteptând o creştere a volumului pe mişcări ascendente pentru a confirma un trend sustenabil. Savi Syth, analist la Raymond James, a declarat că măsurile Delta pentru protejarea profitabilităţii sunt percepute pozitiv de către investitori. O zona importantă de rezistenţă se află în jurul valorii de 44,8 dolari, zona de suport aflându-se la 34,86 dolari.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Delta Air Lines
Oportunităţi
- Nou Sky Club: În luna aprilie, Delta a deschis cel de-al optulea Sky Club din cel mai aglomerat aeroport din lume. Coordonatorul Sky Club-urilor, Claude Roussel, a declarat că acum 11 ani, când a preluat funcţia, i s-a spus: "Fă din Sky Club un motiv pentru care oamenii aleg să zboare cu Delta". Roussel a declarat că au avut succes adresându-se unei game variate de călători, cu dorinţe şi nevoi diferite, dar care caută cu toţii o experienţă premium, cu atenţie la detalii.
- Insider trading: În ultimele şase luni, insiderii Delta au cumpărat în total aproximativ 1,4 milioane de acţiuni ale companiei şi au vândut doar 488.693. Aşadar, aceştia sunt încrezători cu privire la perspectivele de creştere a companiei în viitor.
- Subevaluată: Conform site-ului de specialitate Alpha Spread, preţul curent al acţiunilor Delta Air Lines reflectă o subevaluare cu 58%, raportat la valoarea intrinsecă de 93,13 dolari.
- BUY: Wall Street a atribuit acţiunilor companiei aeriene un rating BUY ("cumpără"). Dintre cele 20 de estimări realizate, 17 analişti recomandă în prezent achiziţionarea acţiunilor, în timp ce trei analişti sugerează menţinerea acestora, iar niciunul vânzarea, reflectând o perspectiva pozitivă asupra companiei.
Riscuri
- Viitor incert: Analiştii UBS au retrogradat mai multe companii aeriene şi au redus ţintele de preţ, pe fondul îngrijorărilor că tarifele impuse de administraţia Trump vor împinge economia SUA în recesiune. Analiştii au retrogradat Delta Air Lines, Alaska Air Group şi United Airlines de la "cumpără" la "neutru".
- Factori externi: Delta Air Lines a declarat că tensiunile geopolitice au influenţat cererea pentru serviciile sale, apetitul consumatorilor reducându-se considerabil în ultima perioadă.
- P/E: Cu un P/E de 8,09, Delta Air Lines se află cu aproximativ 53% sub mediana sectorului, de 17,07, fiind mai scumpă decât acţiunile United Airlines Holdings (6,69).
- Accident aviatic: În luna februarie, un avion al companiei a suferit un accident la aterizarea în Toronto, din cauza vitezei mari, în care 21 de pasageri au fost răniţi.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: site-ul şi raportul companiei, IATA, Reuters, AerospaceGlobalNews, CNBC, TradingView, Yahoo Finance, Seeking Alpha, Alpha Spread, WSJ, Investopedia.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.