
După Revoluţie, şi mai ales după alegerile din 2000, extrema dreaptă a progresat în România fără ca vreun front democratic să i se opună. Cele câteva încercări ale societăţii civile au întârziat progresul, dar nu au putut inversa tendinţa.
Extrema dreaptă nu a fost doar tolerată din motive tactice, ci de-a dreptul încurajată în anii 2000 pentru a oferi un colac de salvare nomenclaturii reciclate la un surogat aşa zis social democrat şi în final a fost sprijinită intens pe fondul războiului hibrid dus de Rusia. Continuând în egală măsură tradiţia anarhist-legionară a revoluţiei "naţionale", dar şi a contra-revoluţiei conservatoare, extrema dreaptă românească - care, pentru a-şi ascunde caracterul (neo)fascist se ascunde azi sub eticheta aparent pozitivă de suveranism - a preluat masiv tezele naţional comuniste ceauşiste, deja un amalgam de legionarism şi antioccidentalism postcolonialist, pentru a difuza apoi fără vreo rezervă sute de teorii conspiraţioniste.
Nu este deci de mirare că, în locul unei dezbateri de idei şi programe, campania actuală pentru alegerile prezidenţiale, ca şi cele de anul trecut, promovează masiv teorii ale conspiraţiei pentru care opinia publică fusese sensibilizată prin mijloacele războiului hibrid de multă vreme. Lipsa de scrupule în folosirea celor mai absurde teorii ale conspiraţiei de care dau dovadă candidaţii Victor Ponta sau George Simion arată cum extrema dreapta şi-a recăpătat o bună parte din influenţa interbelică. Şi asta pentru că fascismul latent şi difuz, care a fost mai întâi întreţinut de naţional-comunism, a fost apoi exploatat de politicienii cinici ai tranziţiei neterminate spre democraţia liberală.
Vechile convingeri rasiste, anti-semite şi stereotipuri xenofobe, supravieţuind latent în viaţa şi cultura familială, au fost reactivate şi au mobilizat, pe fondul radicalizării prin media socială, un număr mare de simpatizanţi.
Campania lipsită de pudoare, orchestrată de extrema dreaptă, arată cum vechile teze interbelice sunt doar foarte puţin modificate pentru a putea să deraieze o tendinţă grea, liberală şi pro-occidentală veche de 200 de ani. Astfel, antisemitismul, când nu se manifestă direct, precum la SOS şi Diana Şoşoacă, se ascunde în respingerea aşa zisului soros-ism, iar vechiul anti-cosmopolitism interbelic s-a transformat în anti-globalism ori conspiraţia iudeo-masonică în Marea înlocuire.
Şi pentru că asumarea fascismului nu este (încă) posibilă, iar democraţia iliberală revendicată de Viktor Orban pare totuşi un concept negativ, totul este pus sub semnul unei doctrine politice aparent pozitive: suveranismul. Simplificând, suveranismul pare a fi o doctrină politică ce susţine fie independenţa, fie autonomia suplimentară a unei comunităţi faţă de un nivel superior, eventual suprastatal. De fapt, conceptul de suveranism s-a născut în nişte circumstanţe speciale în Quebec, în urmă cu şase decenii, pentru a desemna susţinătorii independenţei sau autonomiei acestei provincii canadiene francofone în momentul în care mişcarea lor a devenit una de masă, undeva spre sfârşitul anilor "60 ai secolului trecut. Această mişcare politică canadiană prefera discursul despre suveranitate şi suveranism, pentru a evita noţiunile clivante de independenţă sau autonomie. De fapt, cel care promova conceptul, Rene Levesque, nu făcea campanie pentru independenţă, ci pentru "suveranitatea naţională" ca o etapă, o trezire a spirtului Quebecului. Iar această naţiune suverană trebuia să coexiste cu naţiunea suverană canadiană-engleză pentru a crea împreună printr-un parteneriat un fel de Piaţa comună. În viziunea lui Levesque, suveranitatea naţională defineşte o doctrină politică ce postulează nevoia absolută de a face ca democraţia să coincidă cu manifestarea politico-instituţională a suveranităţii naţionale.
Puţin importă ca această doctrină quebecoază n-a fost niciodată dusă în Canada la ultimele sale consecinţe. Important era că la baza viziunii din Quebec, exportată ulterior în Franţa la sfârşitul secolului trecut şi adaptată pentru a putea justifica anti-europenismul, stătea ideea unei naţiuni etno-culturale care se manifesta politic printr-un suveranism cultural. Doar că nici în Franţa, nici în Statele Unite, corpul politic nu s-au construit în jurul teoriei naţiunii etno-culturale (bazate pe limbă), ci a naţiunii civice. Se deschide astfel o poartă pentru ca naţionalismul, descalificat după al doilea război mondial şi clasificat în rândul extremei drepte, să fie încet-încet recuperat. După această idee că orice încercare de construcţie a unei democraţii supranaţionale, de exemplu, construcţia europeană, este nelegitimă a fost preluată din zbor. Doar că, spre deosebire de Quebec, în Europa toată această demonstraţie este lipsită de o reală bază politico-culturală. Căci chiar şi pentru state unde construcţia politică a avut limba ca fundament, pentru România, dar şi pentru Germania, Italia sau Grecia, tradiţia, atât de revendicată de neo-fascişti acum ca şi de fasciştii interbelici, este una pur constituţională şi liberală.
Dar toate acestea nu au vreo importanţă pentru oportuniştii fascizanţi de azi care amalgamează doctrine politice neînţelese şi teorii conspiraţioniste pentru a specula frici şi frustrări politice, sociale sau economice. Pentru aceştia important este să-şi ascundă adevăratele intenţii în spatele unei perdele de fum.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 00:13)
... nu va suparati ... dar tocmai ati etichetat vo 80-90% din societate ... cu un plus/minus de 30% dintre ei care nici macar nu inteleg ce incercati sa definiti ... de altfel, descrierile dvs sunt atat de vagi ca mai ninicind ni incearca a descrie ceva ... ci doar directia ... astfel imi apareti ca un oportunist fascizant ...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 00:26)
... din cate intelg eu fascia insemna "fasie" ... dar nu asta inseamna fascism ... pntru ca fascia reprezinta si o "toporisca" cu multiple cozi ... in acest context devine simbol ... parca filozofia lor cerea spatiu vital sau safe space ... dar poate ma insel ...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 00:43)
"Vechile convingeri rasiste, anti-semite şi stereotipuri xenofobe, supravieţuind latent în viaţa şi cultura familială, au fost reactivate şi au mobilizat, pe fondul radicalizării prin media socială, un număr mare de simpatizanţi." ... cine i-a reactivat? ... cine detine informatia? ... cine detine controlul asupra ei? ... pentru ca tot avem o comisie a congresului american p-aci! ...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 08:10)
Și ce face comisia asta, suveranizde?!?
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 20:32)
... americanii au luptat atat impoatriva fascismului ... cat si imptriva comunistoismului bolsevic ... mesajul lui vance a fost clar ... vizita este formala si probabil prea putin va fi facut public din mesajul informal ... de altfel, ceea ce este vizibil, este o schimbare de orientare a monopolarismuliui american ...
2. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 15.04.2025, 00:32)
Am avut bunăvoință pentru a citi până la capăt așa ceva. Nu am reușit și nu din vina mea.
E un adevărat delir demn de Pravda sau Scânteia din anii '50. Progresism progresism, dar nici chiar așa. Hai cu lupta antifascista. Dottore Ponta a fost bietul de el de toate până acum când e fascist suveranist :)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 15.04.2025, 08:09)
Delirul e pe find de lipsă medicație.
Am postat la grămadă despre teoria conspirației, ivermectină și dragoste pentru poporul rus care libertate ne-a adus.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Nic în data de 15.04.2025, 07:14)
Delir neomarxist care se incadreaza in "standardele" comunitatii.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 08:11)
Cum convingi 90% proeuropeni să voteze proruși?
Prosteala de pe TikTok nu mai e posibilă.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 08:38)
Suntem in anii 30 perioada interbelica. Sunt f multe similaritati.
Inclusiv imperialisti- rusia-ucraina, hitler -sudeteland-apoi toata Cehoslovacia, dar si conflictul din orient, israel -cu restul, US cu China-rusia, noul razboi rece.
Razboiul tarifelor din anii 30- legea Smoot-Hawley Tariff Act, care a pus tarife de cca 60% la importrile US, apoi tarile au ripostat cu tarife corespondente, comertul global prabusit, cresterea nationalismului si ridicarea lui hitler care promitea autarhie. Similar cu razboiul tarifelor lui trump de azi.
Ridicarea extrema dreapta nazistii, si a extremei staga, comunistii, ambii nationalisti , populisti, georgistii la noi, legionaro-comunistii.
Crize,m area depresiune, criza 2008, 2020, inflatie-weimar republic, inflatia covid, frica de razboi, in perioada interbelica si azi(si de ce ti-e frica nu scapi).
Medii noi de comunicare, folosite masiv pt propaganda, anii 30 radioul a intrat masiv in casele oamenilor, Goebbels spunea:
„Radioul este cel mai important instrument de influență în mâinile guvernului.”, la fel azi tic tok, FB si alte retele de manipulare.
Neincrederea in guverne, dupa primul razboi mondial, depresiunea din 1929 si inflatie, oamenii nu mai aveau incredere in guverne, similar cu azi, covidul manageriat defectuos, razboiul din ucraina, s-au facut greseli, inflatia, si oamenii cauta solutii magice rapide, conducatorul puternic ca hitler-eu sunt Germania, georgescu eu sunt poporul, Trump, "I am the chosen one".
4.1. Rezumat pentru Romania (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de mike în data de 15.04.2025, 10:39)
Clasa politica corupta condusa de un rege corupt si tradator, atunci Carol ll, acum Klaus Iohanis.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 18:25)
Cine este Klaus Iohannis?
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 10:08)
Ce dor mare de dictatura comunista de tip stalinist,
al sefimii de la Bruxelles,
ce democratie si stat de drept misto,
slava Macron/Ursula
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 18:23)
De asta votezi cizmari ceaușiști? Pt. sărăcie temeinică? Democrație sovietică? Delir islamist orcic?
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 17:02)
"Extrema dreapta" e cea mai democratica din Romania.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Kremlin Georgescu în data de 15.04.2025, 18:24)
Voi desființa partidele politice!
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 17:16)
postarile anti soros dispar fara urma , fara aia cu regulamentul ...
7.1. Titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Nume în data de 15.04.2025, 17:40)
Ai și tu grijă despre cine vorbești!
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 18:24)
Putlerisme criminale?
7.3. Titlul (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de Nume în data de 15.04.2025, 19:34)
Mai bine decât cretinisme