Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania, în colaborare cu experţi din Finlanda, au dezvoltat o gumă de mestecat experimentală cu potenţial antiviral ridicat, capabilă să reducă încărcătura virală din cavitatea bucală cu peste 95%. Studiul, publicat în revista Molecular Therapy, deschide noi perspective în prevenirea şi controlul infecţiilor virale transmise oral, precum gripa şi herpesul.
• O lume vulnerabilă în faţa virusurilor
Gripa sezonieră generează anual pierderi economice de peste 11,2 miliarde de dolari în SUA, iar virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1) infectează peste două treimi din populaţia globală, fiind o cauză majoră de cecitate infecţioasă în ţările dezvoltate, informează studiul. Deoarece atât gripa, cât şi herpesul se transmit în mare parte prin contact oral, cercetătorii au decis să intervină direct în cavitatea bucală - punctul principal de intrare şi replicare virală. Astfel a luat naştere ideea unei gume de mestecat cu efect antiviral, care să reducă riscul de transmitere şi infectare.
• Ingredientul-cheie: o proteină antivirală din plante
Potrivit cercetătorilor, guma dezvoltată conţine FRIL, o proteină de tip "capcană" extrasă din boabe de lablab (Lablab purpureus) - o leguminoasă tropicală cunoscută şi sub numele de fasole egipteană. Această proteină se leagă de virusuri şi le neutralizează înainte ca ele să poată infecta celulele umane. În testele efectuate, 40 mg de FRIL, încorporate într-o tabletă de 2 grame de gumă, au redus încărcătura virală a două tulpini de gripă A (H1N1 şi H3N2) şi a virusurilor herpes simplex 1 şi 2 cu peste 95%.
• Rezultate comparabile cu cele obţinute împotriva SARS-CoV-2
Aceeaşi echipă a demonstrat anterior că FRIL, administrată într-o gumă similară, a redus cu succes cantitatea de SARS-CoV-2 prezentă în saliva pacienţilor cu COVID-19. Aceste rezultate validează potenţialul acestei soluţii orale ca instrument de prevenţie universală împotriva mai multor virusuri. Importanţa acestei gume de mestecat nu stă doar în eficienţa sa, ci şi în faptul că a fost produsă conform standardelor clinice, ca orice alt medicament supus reglementării. Echipa de la Penn a confirmat că guma este sigură pentru uz uman şi a anunţat pregătirea unor studii clinice pe oameni. "Aceste observaţii sunt promiţătoare pentru evaluarea gumei în studii clinice pe oameni, cu scopul de a reduce infectarea şi transmiterea virală", a declarat profesorul Henry Daniell, coordonatorul cercetării.
• Aplicabilitate extinsă: de la oameni la păsări
Cercetătorii vizează acum utilizarea pudrei din boabe de lablab şi pentru controlul gripei aviare, un virus cu potenţial pandemic ridicat. În ultimele luni, virusul H5N1 a afectat peste 54 de milioane de păsări în America de Nord şi a provocat cazuri umane izolate.
Testele preliminare arată că pudra de lablab poate neutraliza virusuri precum H5N1 şi H7N9. Echipa intenţionează să o adauge în hrana păsărilor ca măsură de control preventiv. Gumă antivirală reprezintă un pas semnificativ în direcţia prevenţiei non-invazive, accesibile şi aplicabile pe scară largă. Prin acţiunea sa locală, eficientă şi sigură, ar putea deveni o armă esenţială în combaterea transmiterii virusurilor respiratorii şi orale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 17:05)
Antivaxi nu mestecă guma…