Maia Sandu, în Parlament: 'Cel mai important e să păstrăm pacea, libertatea şi încrederea în noi înşine'

R.S.
Politică / 17 aprilie

Maia Sandu, în Parlament: 'Cel mai important e să păstrăm pacea, libertatea şi încrederea în noi înşine'

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susţinut joi un discurs de la tribuna Parlamentului, în care a făcut apel la unitate naţională, respingerea urii şi consolidarea eforturilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.

În momentul în care şefa statului şi-a început discursul, opoziţia a părăsit sala plenului în semn de protest, transmite Noi.md.

'În calitate de preşedinte, în momente de nelinişte, vin la această tribună pentru a mă împărtăşi cu voi - pentru a vă spune cum văd eu situaţia şi ce cred că trebuie să facem împreună. Noi, ca ţară, avem multe năzuinţe. Avem probleme de rezolvat - drumuri de reparat, condiţii de trai de îmbunătăţit, locuri de muncă de asigurat. Însă, uneori, uităm care este cel mai important lucru: să păstrăm pacea şi libertatea', a declarat şefa statului.

În discursul său, ea a reafirmat angajamentul ferm pentru integrarea europeană, subliniind că aderarea la Uniunea Europeană va oferi Moldovei protecţie, stabilitate şi bunăstare.

'Trebuie să muncim în continuare zi şi noapte ca să aderăm la UE cît mai repede. Nu peste 10-20 de ani, ci în următorii 4 ani. Nu va fi uşor, dar nici imposibil'.

Ea a reiterat sprijinul pentru Ucraina, în contextul războiului din regiune. 'Moldova este o ţară mică, cu armată străină pe teritoriul său. Mă refer la prezenţa armatei ruse pe pământul nostru. Această prezenţă reprezintă un risc serios. Ucraina este scutul nostru, iar noi avem o datorie morală: să nu permitem ca ţara noastră să fie trasă în război'.

Referindu-se la autonomia găgăuză şi regiunea transnistreană, Maia Sandu a pledat pentru o guvernare responsabilă, în interesul comunităţilor locale şi al stabilităţii întregii ţări: 'Autonomia trebuie să fie condusă în interesul cetăţenilor, nu al unor interese obscure. Moldova are nevoie de unitate pentru a progresa', scrie Agerpres.

Sandu a avertizat asupra tentativelor de cumpărare a voturilor şi influenţare a alegerilor. 'Toţi deputaţii ştiu foarte bine cine, cum şi cu ce bani a cumpărat voturile oamenilor. În calitate de garant al Constituţiei, vă spun clar: cei care încearcă să cumpere puterea nu vor reuşi'.

'Urmează alegeri parlamentare. Instituţiile statului trebuie să depună toate eforturile pentru a asigura alegeri libere şi corecte. Justiţia trebuie să-i pedepsească în primul rând pe cei care organizează cumpărarea de voturi. Cei care încearcă să cumpere puterea în Moldova vor să folosească ţara noastră în război împotriva Ucrainei. Şi folosesc pentru asta nişte pioni locali, care nu se gândesc nicidecum la binele oamenilor', a avertizat Maia Sandu.

În cadrul discursului, publicat pe site-ul Preşedinţiei de la Chişinău, ea a reamintit principalele realizări ale mandatului său, de la majorările de salarii şi pensii până la condamnările în dosare de corupţie şi consolidarea instituţiilor statului. Totodată, şefa statului a transmis un mesaj de încurajare pentru cetăţeni şi un apel la unitate şi încredere.

'Am discutat până acum despre lucruri complicate, dar cel mai important este să nu ne pierdem încrederea în noi înşine. Ştiu că fiecare zi aduce valuri de ştiri îngrijorătoare, zvonuri şi minciuni. Cei care nu ne vor binele au lucrat ani de-a rândul ca să ne facă să ne temem, să ne descurajăm, să ne îndoim de noi înşine. Dar în faţa fricii, noi avem unitatea de neam. În faţa urii, avem dragostea faţă de aproapele nostru şi faţă de ţară', a spus Maia Sandu.

Preşedinta a subliniat că multe dintre temerile din trecut nu s-au adeverit şi că Moldova a rămas o ţară paşnică, în ciuda provocărilor. 'Am ajutat o altă ţară paşnică, iar chiar dacă ne este greu, economia merge înainte. Oamenii creează, muncesc, cresc. Avem linişte, avem prieteni în jur, suntem pe drumul aderării la Uniunea Europeană. Este doar începutul. Moldova are şansa să crească, să se modernizeze şi să-şi păstreze identitatea', a consemnat Agerpres.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Foarte bine, planul e bun.

    Din păcate rușii lucrează, doar atât vor să submineze și să înrobească națiuni.

    Românii și-au dat seama, comparând nivelul de trai din Rusia cu cel din UE ca vor să rămână în UE și NATO. Nici ungurii, mari iubitori de ruși, nu vor să iasă din UE doar CG vroia să ne scoată din UE și să ne dea gratis rușilor. 

    Săndica, avand o minte foarte ascutita, a inteles lucruri foarte dificile, mai ales acum cand exista pericolul iminent ca Rusia sa o atace (daca nu poimăine, precis răspoimâine)

    Tipic romanesc, se vede ca suntem "frati". Nu facem nimic, dar avem incredere ... sa fie bine ca sa nu fie rau :)))

    Parca-i Cristela.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb