Vânzătorii de pe Amazon majorează preţurile după tarifele impuse de Donald Trump Chinei, un exemplu fiind Aaron Cordovez, care vinde pe platformă aparate de bucătărie de peste 10 ani, dar care se confruntă acum cu dificultăţi majore, deoarece majoritatea produselor sale sunt fabricate în China, relatează CNBC, de la care transmitem următoarele informaţii.
Cordovez, cofondatorul Zulay Kitchen, a declarat că firma sa se străduieşte "cât de repede poate" să mute producţia în India, Mexic şi alte pieţe, unde tarifele au crescut sub preşedintele Donald Trump, dar sunt totuşi mai reduse comparativ cu cele impuse pentru produsele din China. Acest proces ar putea dura cel puţin un an sau doi, a precizat el.
"Încercăm să facem stocul să dureze cât mai mult", a spus Cordovez într-un e-mail. Între timp, Zulay a fost nevoită să majoreze temporar preţurile unor produse, cum ar fi spumantele de lapte şi beţele pentru prăjit bezele. De exemplu, strecurătoarea populară pentru bucătărie costă acum 12,99 dolari, faţă de 9,99 dolari înainte de anunţarea tarifelor de către Trump la începutul lunii aprilie.
Mulţi comercianţi de pe Amazon au început să majoreze preţurile la produse variind de la genţi pentru scutece şi magneţi de frigider, până la coliere şi articole pentru casă.
Potrivit SmartScout, o companie de software pentru comerţ electronic, 930 de produse monitorizate pe Amazon au înregistrat, în medie, o creştere de preţ de 29%, începând din 9 aprilie, în categorii precum îmbrăcăminte, bijuterii, electronice, jucării şi rechizite de birou.
Un purtător de cuvânt al Amazon a calificat aceste afirmaţii drept "senzaţionaliste" şi a precizat că studiul vizează "o fracţiune foarte mică" dintre produsele de pe platformă.
"Nu am observat schimbări semnificative ale preţurilor medii de vânzare în afara fluctuaţiilor normale", a spus compania.
Războiul comercial cu China afectează grav piaţa vânzărilor pe Amazon, unde comercianţii terţi reprezintă circa 60% din vânzările online. Mulţi dintre aceştia se bazează pe China pentru aprovizionare şi producţie.
Vânzătorii sunt acum în faţa unei dileme: să majoreze preţurile sau să suporte costurile suplimentare generate de noile tarife. Pentru mulţi, acest context reprezintă o ameninţare existenţială, mai ales după ani de creşteri ale costurilor logistice şi publicitare.
Directorul general al Amazon, Andy Jassy, a declarat recent că Amazon va încerca să menţină preţurile scăzute, dar a recunoscut că unii vânzători vor trebui să transfere costurile către consumatori.
Preţurile produselor importate din China sunt afectate acum de taxe vamale de 145%. Trump a declarat miercuri că SUA "poartă discuţii active" cu China pentru a reduce tarifele, însă oficialii chinezi au negat joi existenţa unor astfel de negocieri.
Aproximativ 25% din creşterile de preţ identificate de SmartScout provin de la vânzători din China. De exemplu, producătorul de bijuterii Ursteel a crescut preţurile cu 6,50 dolari la patru produse, iar brandul de îmbrăcăminte Chouyatou a majorat preţurile unor rochii cu 2 dolari. De asemenea, gigantul chinez Anker a mărit preţurile pentru o cincime dintre produsele sale din SUA, inclusiv la un acumulator portabil care a ajuns la 135 de dolari, faţă de 110 dolari anterior.
Zulay Kitchen, cu sediul în Florida, a fost nevoită să concedieze 19% dintre angajaţi şi să reducă bugetul pentru publicitatea online cu 85%.
Şi alte companii americane iau măsuri. Desert Cactus, din Illinois, caută să-şi mute producţia de articole cu tematică universitară din China în Mexic, India şi Vietnam. Preşedintele companiei, Joe Stefani, a declarat că, în cazul unui produs emblematic, taxele de import au crescut de la 4% în 2016 la 170% în prezent. "Tarifele nu pot rămâne atât de ridicate", a avertizat el, menţionând că mulţi vânzători nu vor rezista.
Pure Daily Care, companie americană din domeniul sănătăţii şi frumuseţii, a fost şi ea afectată. Cofondatorul Dave Dama a declarat că preţul de producţie pentru un produs de îngrijire a pielii a crescut de la 10 dolari la 25 de dolari. Compania plănuieşte să majoreze preţurile treptat, doar la produsele esenţiale, pentru a nu pierde vizibilitatea în căutările Amazon.
În prezent, Pure Daily Care încearcă să îşi gestioneze stocurile pentru a rezista şapte, opt sau chiar nouă luni, în speranţa că Statele Unite şi China vor ajunge la un acord commercial, potrivit CNBC.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 27.04.2025, 10:31)
...