Candidaţii canadieni şi-au aruncat, în weekend, în joc ultimele forţe în campania în vederea alegerilor legislative de luni, în urma unor ameninţări fără precedent ale preşedintelui american Donald Trump la adresa Canadei, relatează AFP, de la care transmitem următoarele.
Într-o Canadă îngrijorată şi destabilizată după întoarcerea republicanului la Casa Albă, liberalii premierului Mark Carney sunt creditaţi ca favoriţi în srutinul de luni, iar o victorie ar marca o revenire spectaculoasă.
În urmă cu doar câteva luni, părea trasată calea unei reveniri la putere a conservatorilor conduşi Pierre Poilievre, după zece ani de putere ai lui Justin Trudeau, însă atacurile preşedintelui american împotriva Canadei - prin lovituri de taxe vamale şi ameninţări cu anexarea - au schimbat situaţia.
Mark Carney, un bancher central timp de 60 de ani, care nu a fost ales niciodată, aminteşte neîncetat că amerinţarea americană la adresa Canadei este reală. "Ei vor resursele noastre, apa noastră. Americanii ne vor ţara", a avertizat el.
El l-a atacat pe rivalul său conservator, în campanie, sâmbătă, în apropiere de Toronto, pe care l-a acuzat de faptul că "nu are niciun plan pentru ca să facă faţă în acest moment crucial şi nici să-i ţină piept preşedintelui Trump sau să construiască o economie canadiană puternică".
"Preşedintele Trump a fracturat economia mondială şi a trădat Canada", a acuzat Mark Carney la această adunare, la Mississauga, un oraş situat imediat la vest de Toronto.
"Nu avem nevoie de haos, avem nevoie de calm. Nu avem nevoie de furie, avem nevoie de un adult", a declarat acest anglofon născut în vestul ţării, a cărui franceză este limitată.
Liderul conservatorilor vrea să-i convingă pe alegătorii din acest stat membru G7, cea de a noua putere economică mondială, să le întoarcă spatele liberalilor şi promite să încarneze o schimbare prin reducerea impozitelor şi cheltuielilor.
El a făcut campanie sâmbătă în provincia Columbia Britanică, pe Coasta de Vest, înaintea unei reuniuni, sâmbătă seara, la Ontario.
"Nu mai puteţi suporta încă patru ani ca aceştia", le-a spsu el susţinătorilor săi. "Mamei celibatare ale cărei frigider, stomac şi cont la bancă sunt goale şi care nu ştie cum să-şi hrănească copii mâine, îi spun păstraţi-vă speranţa: soseşte schimbarea", a declarat el.
În acest context plin de anxietate, mulţi canadieni consideră acest scrutin drept istoric. Peste şapte milioane au votat deja anticipat în weekendul Paştelui, dintre cei 28,9 milioane de alegători chemaţi la urne.
Aceste alegeri "sunt clar mai importante şi diferite" faţă de altele, din cauza a "tot ceea ce se petrece cu Statele Unite", declară AFP Nathalie Tremblay.
"Cred că toată lumea se simte îngrijorată", subliniază această locuitoare din Montreal, care speră să fie ales un "Guverm puternic".
Simon-Pierre Lepine este îngrijorat mai ales de "alţi zece ani de regres", în cazul în care liberalii, aflaţi la putere din 2005, formează un nou Guvern.
"Cheltuielile (lor) prea mari şi proasta gestiune" au aruncat Canada "într-o gaură financiară", consideră acest antreprenor în vârstă de 49 de ani, tot la Montreal.
Potrivit ultimelor sondaje, liberalii sunt creditaţi cu aproximativ 42,5% dintre intenţiile de vot, iar conservatorii cu 38,7%. Urmează Noul partid Democrat (NPD, stânga), cu 8,6%, Blocul Quebecois (separatist), cu 6% şi Partidul Verde, creditat cu 2%.
Liberalii au "reuşit să-l impună pe Mark Carney drept omul potrivit pentru moment", un moment în care trebuie înfruntate Statele Unite, notează un profesor de Ştiinţe Politice la Universitatea McGill din Montreal, Daniel Beland.
În pofida unor eforturi ale unor partide din opoziţie "de a schimba subiectul campaniei", ele au eşuat, "iar datele nu s-au schimbat cu adevărat", adaugă el.
"Conservatorii sperau că aveau să existe mai multe dezbateri despre costrul traiului şi alte mize în care au marcat puncte", declară, la rândul său, un analist politic, Tim Powers.
Ei mai au la dispoziţie câteva ore în care să se "multiplice" pe teren, în opinia sa, deoarece uneori "pot avea loc surprize în ajunul alegerilor".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2025, 18:33)
Adm.Trump produce peste tot in lumea libera un efect politic uluitor contrar tuturor previziunilor .Sondajele par a arata o imediata prabusire a republicanilor MAGA in viziunea tuturor cetatenilor inca neatinsi de iluzia trumpista .In Canada efectul de domino continua .In Romania va fi la fel .Cei care au pariat pe Rusia lui Putin si pe America lui Trump vor pierde alegerile asa cum s-a intimplat de fiecare data .Nu vor trece de 25 de procente vot exprimat .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Nic în data de 27.04.2025, 20:59)
Asa e.tot mapomonul o sa voteze globalisti neomarxisti.ps:Simion iese presedinte.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2025, 22:35)
Mai ,frate,
dar mare ciuda ai ,
ca a castigat Trump/suveranistii/conservator ii....
dupa ce castiga si Vance,o sa te linistesti.