Membrii cabinetului preşedintelui american Donald Trump au transmis duminică mesaje contradictorii cu privire la existenţa unor negocieri cu China pe tema tarifelor, în contextul în care Trump a susţinut public că aceste discuţii au loc, relatează Reuters, de la care transmitem următoarele informaţii.
Administraţia Trump a dat semnale săptămâna trecută că este deschisă către o detensionare a războiului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii, care a alimentat temerile privind o posibilă recesiune.
Trump a declarat că negocierile cu China sunt în curs şi că a vorbit personal cu preşedintele chinez Xi Jinping. Totuşi, Beijingul a negat că ar avea loc discuţii comerciale.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, un actor-cheie în negocierile comerciale ale SUA cu mai multe ţări, a spus duminică că a avut interacţiuni săptămâna trecută cu omologii săi chinezi, în cadrul întâlnirilor Fondului Monetar Internaţional la Washington, dar că nu a discutat despre conflictul tarifar.
Într-un alt interviu televizat, secretarul Agriculturii, Brooke Rollins, a afirmat că Statele Unite poartă "discuţii zilnice" cu China despre tarife.
"În fiecare zi suntem în conversaţii cu China, alături de celelalte 99, 100 de ţări care s-au aşezat la masa negocierilor", a declarat Rollins la CNN, în cadrul emisiunii "State of the Union".
Întrebat la ABC, în cadrul emisiunii "This Week", dacă SUA şi China poartă efectiv negocieri asupra tarifelor, Bessent a evitat un răspuns direct.
"Am avut interacţiuni cu omologul meu chinez, dar discuţiile au vizat mai mult chestiuni tradiţionale precum stabilitatea financiară şi avertismentele timpurii privind economia globală. Nu ştiu dacă preşedintele Trump a vorbit cu preşedintele Xi", a spus el.
Bessent, care declarase săptămâna trecută că negocierile tarifare cu Beijingul vor fi "un proces dificil", nu a oferit un calendar pentru un eventual acord cu China. El a adăugat că un acord comercial ar putea dura luni întregi, dar o detensionare şi un acord de principiu ar putea fi atinse mai rapid, ceea ce ar preveni escaladarea tarifelor la niveluri maxime.
Implementarea imprevizibilă şi adesea confuză a tarifelor de către Trump a afectat atât principalii parteneri comerciali ai SUA, cum ar fi Canada, Mexic şi China, cât şi pieţele financiare globale, generând o volatilitate aproape fără precedent şi erodând încrederea investitorilor în activele americane.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2025, 20:21)
Este doar primul pas .Conducerea actuala a SUA, aflata la virf ,nu poate tine unita natiunea .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2025, 22:31)
Asa este ??
pe vremea lui Biden/Kamala,
natiunea americana era strans unita ??
hai sa fim putin mai seriosi.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2025, 01:16)
Presedintele Xi il suna pe Trompy de 7-8 ori pe zi. Doar ca FBI nu stie daca e Xi sau DeepSeek.
Oricum, ca e Xi sau DeepSeek. "they are calling us up, kissing my ass".
Go Trompy, go!