CNBC: Pieţele emergente mizează pe un câştigător în era post-tarifară, care nu este China sau Statele Unite

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 aprilie

CNBC: Pieţele emergente mizează pe un câştigător în era post-tarifară, care nu este China sau Statele Unite

Goldman Sachs şi-a redus previziunile de creştere pentru pieţele emergente din Asia

Pantheon Macroeconomics: Tarifele nu anulează avantajul pe care îl au economiile din Asia emergentă în privinţa costurilor reduse cu forţa de muncă

Pieţele emergente se află între ciocan şi nicovală în contextul războiului comercial, impresia fiind că sunt forţate să aleagă între China şi Statele Unite. Totuşi, există o alternativă: să-şi sprijine propriile economii, scrie CNBC într-un articol publicat la finele săptămânii trecute.

Ong Kian Ming, fostul ministru adjunct al comerţului internaţional şi industriei din Malaezia, a declarat: "Ţările din Asia de Sud-Est, inclusiv Malaezia, trebuie să negocieze cu SUA pentru a ajunge la un fel de soluţie de aterizare lină. Dar acest lucru nu ne împiedică să colaborăm cu alte ţări - nu pentru a păcăli Statele Unite, ci pentru a ne aduce beneficii nouă înşine".

Conform CNBC, Asia de Sud-Est este deosebit de vulnerabilă în faţa unui război comercial global, iar Goldman Sachs şi-a redus previziunile de creştere pentru pieţele emergente din Asia, afirmând că economiile mai mici, orientate spre export, sunt cele mai expuse turbulenţelor generate de tarife.

Previziunea băncii pentru PIB-ul Vietnamului în 2025 este acum de 5,3% - semnificativ mai mică decât consensul estimărilor anterioare de 6,5%. Goldman se aşteaptă ca economia Malaeziei să înregistreze o creştere de 3,8% (comparativ cu 4,7%) anul viitor, iar cea a Thailandei să crească cu 1,5% (comparativ cu 2,7%).

Naţiunile din Asia de Sud-Est s-au numărat printre cele mai grav afectate în aşa-numita "zi a eliberării" proclamantă de preşedintele american Donald Trump. Acestea vor fi supuse unor tarife vamale de până la 49%, după ce va expira reducerea temporară de 10% aplicată timp de 90 de zile tuturor ţărilor, cu excepţia Chinei, notează CNBC.

Potrivit Lavanyei Venkateswaran, economist senior pentru zona ASEAN la banca OCBC din Singapore, această situaţie obligă regiunea să navigheze cu grijă într-un context complex, deoarece, pe lângă Statele Unite, şi China are un rol crucial în susţinerea creşterii şi dezvoltării pe termen mediu a multor economii emergente din Asia.

Preşedintele chinez Xi Jinping a vizitat la începutul acestei luni Vietnamul, Malaezia şi Cambodgia, într-un efort de a promova Beijingul drept pilon al stabilităţii şi de a consolida legăturile din regiune. De asemenea, el a lansat un apel către Sudul Global (n.r. denumire ce reuneşte ţările în curs de dezvoltare sau mai puţin dezvoltate din Africa, America Latină, Asia şi Oceania) "să apere interesele comune ale ţărilor în curs de dezvoltare". Iar acest lucru pare să se întâmple, potrivit CNBC.

Secretrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), Rebeca Grynspan, a declarat luna aceasta la CNBC că schimburile comerciale între ţările din aceeaşi regiune sunt în creştere.

"Comerţul Sud-Sud a crescut deja mai rapid decât comerţul Nord-Nord. Aşadar, cred că accelerarea comerţului Sud-Sud va căpăta un nou dinamism pe fondul noii politici comerciale a Statelor Unite", a spus ea.

Acelaşi punct de vedere a fost exprimat şi de Anwar Ibrahim, prim-ministrul Malaeziei şi actualul preşedinte al ASEAN, care, în discursul rostit la Summitul de Investiţii ASEAN de la începutul lunii aprilie, a îndemnat la intensificarea schimburilor comerciale şi la o integrare economică mai profundă în regiune.

Nu există soluţii uşoare

Deşi nu există !soluţii uşoare", se aşteaptă ca economiile emergente să încerce abordări diferite în încercarea de a atenua impactul tarifelor impuse de Statele Unite, spune Lavanyei Venkateswaran, economist la OCBC, conform CNBC.

"Pe termen scurt, autorităţile vor trebui să recurgă la instrumente de politică fiscală şi monetară pentru a oferi sprijin contraciclic sectoarelor economiei afectate. Pe termen mediu, autorităţile înţeleg necesitatea de a-şi diversifica partenerii comerciali şi de investiţii", a declarat ea, potrivit sursei menţionate.

Potrivit economistului, este în continuare benefic faptul că strategia cunoscută sub numele de "China+1" rămâne valabilă pe termen mediu. În timpul primei administraţii Trump, multe economii din Asia de Sud-Est orientate spre export au profitat semnificativ de pe urma acestei strategii, înregistrând creşteri economice odată cu relocarea producţiei din China către ţările lor.

În Cambodgia, de exemplu, exporturile de bunuri şi servicii reprezentau 55,5% din produsul intern brut în 2018, înainte ca Trump să impună primele tarife Chinei, conform datelor Băncii Mondiale. Până în 2023, această cifră crescuse la 66,9%.

Miguel Chanco, economist-şef pentru Asia emergentă la Pantheon Macroeconomics, este de acord, spunând că pieţele emergente sunt mai atractive decât China ca centre de producţie pentru export pe termen lung.

"Este important să ţinem cont că tarifele nu anulează avantajul pe care îl au economiile din Asia emergentă (cu excepţia Chinei) în privinţa costurilor reduse cu forţa de muncă. Acest avantaj va continua să atragă companiile multinaţionale pe termen lung. Crearea unor noi lanţuri de aprovizionare va dura timp şi nu se va întâmpla peste noapte", a spus economistul, citat de CNBC.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Deci care este? Gata problemele?

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3833
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2813
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8304
Gram de aur (XAU)Gram de aur464.4611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb