Administraţia Naţională Spaţială a Chinei (CNSA) a anunţat că şapte instituţii ştiinţifice din Franţa, Germania, Japonia, Pakistan, Marea Britanie şi Statele Unite vor primi acces la eşantioane de regolit lunar colectate în cadrul misiunii Chang'e-5, în scopuri de cercetare. Anunţul a fost făcut în cadrul unei ceremonii organizate la Shanghai cu ocazia Zilei Spaţiului.
• Parteneriat internaţional pentru explorarea Lunii
Instituţiile care au primit autorizaţia de a studia eşantioanele includ: Institut de Physique du Globe din Paris (Franţa), Universitatea din Köln (Germania), Universitatea din Osaka (Japonia), Comisia de Cercetări Spaţiale din Pakistan (SUPARCO), Open University (Marea Britanie), Brown University şi State University of New York (SUA). În total, misiunea Chang'e-5 a adus pe Pământ 1,731 kg de sol şi regolit lunar, în decembrie 2020. Este pentru prima dată când mostrele sunt puse oficial la dispoziţia comunităţii internaţionale.
• CNSA: Explorare bazată pe cooperare şi cunoaştere comună
Şeful CNSA, Shan Zhongde, a subliniat că programul de explorare selenară al Chinei promovează egalitatea, cooperarea paşnică şi beneficiul reciproc. Agenţia va continua să accepte cereri pentru accesul la mostrele lunare, încurajând cercetările care pot duce la noi descoperiri ştiinţifice. În noiembrie 2023, CNSA a anunţat deschiderea oficială a eşantioanelor pentru comunitatea internaţională, primind până la sfârşitul anului trecut 24 de solicitări din 11 ţări.
Opinia Cititorului