International Business Machines Corp. (IBM) a raportat rezultate financiare trimestriale peste prognoze, însă acestea nu s-au ridicat la aşteptările investitorilor, acţiunile companiei fluctuând în scădere după ce au marcat un gap de creştere post-raportare. IBM compensează scăderile de pe segmentul de infrastructură cu cererea puternică pentru serviciile de inteligenţă artificială (AI), în timp ce continuă să distribuie dividende generoase acţionarilor, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .
IBM este o companie globală cu sediul în Armonk, New York, SUA, fondată în 1911. Cu o istorie bogată în inovaţie şi dezvoltare tehnologică, IBM a influenţat profund dezvoltarea tehnologică a secolului XX şi XXI. IBM oferă o gama largă de produse şi servicii, inclusiv hardware, software, servicii cloud, servicii de consultanţă şi de gestionare a infrastructurii IT, dar poate cel mai urmărit segment din prezent este cel al AI, după cum a confirmat-o şi CEO-ul companiei în cadrul teleconferinţei cu analiştii: "AI accelerează, afacerile generate de Watsonx aproape că s-au dublat faţă de trimestrul precedent". IBM îşi desfăşoară activitatea pe următoarele segmente de business: Software, Consultanţă, Infrastructură, Finanţare.
CEO-ul IBM este Arvind Krishna, din aprilie 2020, timp în care a realizat cea mai mare achiziţie a unei firme de software din istoria companiei, Redhat, în valoare de 34 de miliarde de dolari. În calitate de director general, Arvind a condus strategia pentru sistemele centrate pe date, precum şi adoptarea standardelor tehnologice deschise, crescând activitatea IBM Information management cu 50%.
• Piaţa globală de cloud computing creşte accelerat
Piaţa globală de cloud computing este estimată la 752,4 miliarde de dolari în 2024 şi se preconizează că va atinge 2.390,2 miliarde de dolari până în 2030, cu o rată anuală de creştere compusă (CAGR) de 20,4%. Creşterea este alimentată de tehnologii precum AI, machine learning şi big data, care necesită infrastructuri scalabile şi performanţe. Modelul "pay-as-you-go", flexibilitatea hibrid/multi-cloud şi sprijinul guvernelor, în special în ţările în curs de dezvoltare, stimulează adoptarea. Segmentul SaaS deţine cea mai mare cotă în 2024, cu 54% din venituri, urmat de IaaS, estimat să crească cu un CAGR de 22%. Adoptarea este accelerată de IMM-uri şi iniţiative guvernamentale (ex: AWS Connected Community în EAU), datorită costurilor reduse şi flexibilităţii operaţionale oferite de soluţiile cloud. Pe partea de workload, segmentul de management al resurselor domină cu peste 34% din venituri, în timp ce aplicaţiile de dezvoltare şi testare software sunt în creştere rapidă. În ceea ce priveşte tipul de implementare, cloud-ul privat deţine 46% din piaţă, dar cel hibrid creşte rapid (CAGR 20,1%), oferind echilibru între control şi scalabilitate.
Regional, America de Nord deţine o cotă de 39% din piaţă în 2024, impulsionată de utilizarea pe scară largă a SaaS şi extinderea 5G. Asia-Pacific va avea cea mai rapidă creştere (CAGR 22,9%), cu China şi India ca motoare principale. În Europa, cererea este influenţată de reglementările stricte privind protecţia datelor. Liderii pieţei sunt AWS (Amazon), Microsoft Azure, Google Cloud şi Alibaba Cloud, iar inovaţii recente precum cipul Axion al Google sau parteneriatul IBM-American Tower definesc direcţia viitoare a industriei.
• Rezultatele IBM - peste prognoze
IBM a raportat peste aşteptările pieţei pentru primul trimestru din 2025, menţinând totodată estimările pentru întregul an, în ciuda unui mediu economic volatil. Compania a anunţat o creştere a veniturilor cu 0,5%, acestea fiind cu 1% peste prognozele pieţei. În acelaşi timp, câştigul pe acţiune (EPS) a înregistrat o scădere cu 4,8% faţă de primul trimestru din 2024, fiind cu 12,4% mai mare faţă de estimări. Principalul motor de creştere a veniturilor a fost segmentul de software, care a beneficiat de o cerere puternică pentru AI generativ, portofoliul companiei depăşind 6 miliarde de dolari (+1 miliard de dolari doar în trimestrul întâi). Veniturile pe acest segment au însumat 6,3 miliarde de dolari (+7%). Serviciile de consultanţă au avut venituri în scădere cu 2%, iar segmentul de infrastructură a adus venituri cu 6% în scădere.
CEO-ul IBM a subliniat că strategia axată pe cloud hibrid şi inteligenţă artificială continuă să aducă rezultate, în special în contextul în care clienţii caută eficienţă, parteneri de încredere şi scalabilitate. Acesta a ţinut să menţioneze şi importanţa unui cadru de reglementare raţional şi a unei economii orientate spre creştere pentru competitivitatea SUA.
În trimestrul întâi, IBM a încheiat litigiile cu GlobalFoundries, a finalizat achiziţia HashiCorp (6,4 miliarde de dolari) şi a anunţat intenţia de a prelua DataStax.
Deşi acţiunile IBM au crescut iniţial cu 3% după publicarea rezultatelor, au încheiat tranzacţionarea extinsă în scădere cu peste 4%, la 233,8 dolari. Chiar dacă rezultatele au fost peste aşteptări, piaţa pare să fi avut aşteptări mai mari, în contextul în care acţiunile IBM se tranzacţionează la un multiplu P/E de 22x pe baza estimărilor pe 12 luni, cu mult peste media ultimilor trei ani, de 16,6x. Compania continuă să returneze valoare acţionarilor prin dividende. Astfel, în primul trimestru din 2025, aceasta a returnat 1,5 miliarde de dolari sub formă de dividende. Compania nu a menţionat nimic despre răscumpărările de acţiuni, notează TradeVille .
• Perspective, noutăţi, recomandări şi preţ ţintă
Pentru întregul an 2025, IBM a reiterat obiectivul de a genera 13,5 miliarde de dolari flux de numerar liber şi o creştere cu cel puţin 5% a veniturilor, la cursuri valutare constante. Pentru al doilea trimestru din 2025, conducerea anticipează venituri între 16,4 şi 16,75 miliarde de dolari, peste consensul LSEG, de 16,3 miliarde de dolari.
Evercore ISI şi Morgan Stanley văd IBM ca un refugiu stabil în contextul volatilităţii actuale. Evercore remarcă potenţialul pozitiv al software-ului şi al bazei de clienţi Fortune 500, dar şi riscuri în zona consultanţei guvernamentale (5% din venituri). Morgan Stanley a crescut ţinta de preţ la 237 de dolari, subliniind rezilienţa IBM la tarifele impuse de administraţia Trump şi incertitudinea macro.
Analiştii au o privire neutră pentru acţiunile IBM, ratingul de consens al pieţei fiind "Hold" ("păstrează"), conform datelor agregate de MarketBeat. Din cei 17 de analişti care au emis recomandări pentru acţiunile IBM, doi au recomandat "Sell" ("vinde"), şapte - "Hold" şi opt - "Buy" ("cumpără").
Preţul ţintă de consens este setat la 232,75 dolari/acţiune, fiind cu 1,5% mai mare faţă de preţul de închidere din 24 aprilie. Cea mai mică estimare de preţ dată de analişti, pentru următoarele 12 luni, a fost de 145 de dolari/acţiune, iar cea cea mai mare a ajuns la 320 de dolari/acţiune.
• IBM pe grafic: avans
De la începutul anului şi până acum, acţiunile IBM au crescut cu 11,7%, în timp e în ultimele 12 acestea au înregistrat un avans de 34,7%. Astfel, IBM a reuşit să le ofere investitorilor randamente mult peste piaţa din SUA şi să îi ferească de scăderile cauzate de instabilitatea politică din ultima perioadă. În general, analiştii apreciază IBM pentru stabilitatea dovedită de acţiuni în situaţii de criză. IBM a reuşit în trecut să depăşească performanţele rivalilor săi (în ani precum 2000, 2008 şi 2020). Spre comparaţie, de la începutul anului şi până acum, piaţa din SUA, reprezentată de indicele S&P 500, a scăzut cu 10,1%, în timp ce în ultimele 12 luni, aceasta a crescut cu 5,5%.
Ultimii doi ani au fost caracterizaţi de menţinerea unui trend ascendent pentru a acţiunile IBM, care doar în 2024 au reuşit să crească cu 34,4%, iar în 2025 acţiunile au marcat un nou maxim istoric, de 266,45 dolari, în prima jumătate a lunii martie. După ce a testat media mobilă de 200 zile, care acum serveşte ca nivel de suport, cotaţia IBM se află în zona unui nivel important de suport, la 238 de dolari. Dacă nivelul de suport de la 238 de dolari va reuşi să menţină cotaţia, este probabil ca aceasta să se tranzacţioneze pe termen scurt între 238 şi 266,4 dolari.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în acţiunea IBM
Oportunităţi
- AI generativ: Cererea pentru tehnologia AI a alimentat creşterea atât la nivelul rezultatelor financiare, cât şi la nivelul pieţei de capital. IBM a raportat un portofoliu de comenzi în AI generativ de peste 6 miliarde de dolari, în creştere cu un miliard de dolari doar în primul trimestru, indicând o traiectorie ascendentă într-un domeniu strategic şi cu potenţial mare de creştere.
- Dividend atractiv: IBM oferă un dividend anual cu randament mediu de 2,77%, mai mult decât dublu faţă de media pe termen lung a companiilor componente ale indicelui S&P 500, de 1,27%. Totodată, compania şi-a crescut în mod constant valoarea dividendelor acordate de la an la an. IBM înregistrează un pay-out ratio de aproximativ 63%, nivel solid de remunerare a acţionarilor. IBM aparţine grupului de companii "Dividend Aristocrats" datorită istoricului lung de distribuire de dividend, din 1916, iar de 30 de ani acesta creşte fără întrerupere.
- Achiziţii strategice: IBM a finalizat achiziţia HashiCorp (cloud software) şi a anunţat preluarea DataStax (software pentru date), consolidându-şi poziţia în infrastructură şi software open-source.
Riscuri
- Companie "scumpă": Multiplii IBM sunt mai mari faţă de media industriei, sugerând că acţiunile ar fi mai "scumpe" pentru investitori faţă de concurenţii săi. Astfel, IBM are un P/E de 37 (vs 21,6 în industrie), un P/S de 3,5 (vs 2,2 în industrie) şi un EV/EBITDA de 17,9 (vs 12,1 în industrie).
- Evaluare: Conform platformei AlphaSpread, compania este supraevaluată cu 13%, iar analiza DCF ar evalua acţiunea la 187,9 dolari (-22% vs preţul de închidere din 24 aprilie).
- Expunere la contracte guvernamentale: IBM a menţionat anularea a 15 contracte federale, ceea ce reflectă o vulnerabilitate la deciziile politice şi bugetare, mai ales în contextul incertitudinilor legate de iniţiative precum DOGE.
- Mediu macroeconomic instabil: Conducerea a recunoscut un context "fluid" care ar putea afecta comportamentul de cumpărare al clienţilor şi investiţiile IT discreţionare.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: site şi raport companie, grandviewresearch.com, cnbc.com, investors.com, barrons.com, marketbeat.com, FactSet, WSJ, Alphaspread, nasdaq.com, dividend.com.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului