Otokar, divizia producătoare de sisteme de apărare a celui mai mare conglomerat din Turcia, Koc Group, a anunţat vineri că a semnat un acord de asociere de tip joint venture cu una dintre cele mai importante companii din industria de apărare din ţara noastră, Automecanica SA Mediaş. Colaborarea vizează producţia în România a vehiculelor blindate Cobra III 4x4 ATBTU destinate Ministerului Apărării Naţionale din România, în cadrul proiectului "1059 Cobra II ATBTU".
Noua companie mixtă, formată prin acest acord, va avea o structură egală de acţionariat, fiecare dintre parteneri - Otokar Land Systems SRL şi Automecanica Mediaş - deţinând câte 50% din capital. Aproximativ 800 de vehicule blindate Cobra II 4x4 ar urma să fie produse în România, la fabrica din Mediaş. Activităţile joint venture-ului vor include nu doar producţia, ci şi ingineria, marketingul şi serviciile post-vânzare, contribuind astfel la dezvoltarea capabilităţilor de apărare ale ţării şi la stimularea economiei naţionale.
Aykut Ozuner, CEO Otokar, a subliniat importanţa acestui acord pentru strategia de expansiune globală a companiei, declarând că "Otokar este cel mai mare exportator de sisteme terestre din Turcia" şi a evidenţiat faptul că acest parteneriat reprezintă "unul dintre cei mai importanţi paşi în strategia de creştere a Otokar în industria de apărare".
"Fiind un jucător/furnizor global, Otokar operează cu mândrie în numeroase regiuni din întreaga lume, cu vehiculele noastre militare aflate în serviciu activ în peste 40 de ţări. Ca parte a proiectului nostru în desfăşurare în România, suntem încântaţi să anunţăm semnarea acordului de înfiinţare a noii noastre companii de tip joint venture, care va produce vehiculele legendare Cobra II, în România. Această etapă reprezintă unul dintre reperele majore în strategia de extindere a Otokar pe pieţele globale", a precizat Aykut Ozuner.
În viziunea Otokar, ţara noastră va deveni un hub strategic pentru operaţiunile companiei turce din întreaga Europă, obiectiv exprimat clar şi de către Sedef Vehbi, Şefa Diviziei Militare Otokar: "Subliniem angajamentul Otokar de a-şi extinde prezenţa în Europa şi suntem pregătiţi să răspundem cerinţelor României. Prin acest parteneriat, România va deveni un hub strategic pentru operaţiunile europene ale Otokar. Suntem deosebit de mândri că am fost selectaţi de Ministerul Apărării Naţionale din România pentru acest proiect de referinţă. În concordanţă cu angajamentele noastre privind localizarea şi livrarea în condiţii provocatoare către respectatul guvern român, am ales compania Automecanica SA Mediaş ca partener local de încredere, în urma unui proces riguros şi cuprinzător de evaluare. Competenţele tehnice şi capacităţile de producţie deja demonstrate ale companiei au avut un rol esenţial în această decizie. Acum este momentul să trecem la execuţie, iar noi, în calitate de acţionari, suntem entuziasmaţi şi pe deplin angajaţi să livrăm excelenţă, contribuind totodată la consolidarea capacităţilor de apărare ale României".
• 1059 vehicule Cobra II pentru Forţele Terestre Române
De cealaltă parte, Andrei Scobiola, CEO Automecanica Mediaş, a evidenţiat rolul esenţial al companiei în acest parteneriat şi impactul pozitiv asupra economiei locale: "Această colaborare reprezintă un pas important în sprijinirea Forţelor Armate Române şi în stimularea economiei naţionale. Angajamentul nostru ferm faţă de acest proiect este incontestabil; acest parteneriat va juca un rol esenţial în dezvoltarea capacităţilor locale de apărare ale României".
Acordul dintre Otokar şi Automecanica Mediaş vine în contextul unui proiect major demarat anul trecut. Pe 20 martie 2024, Otokar a depus oferta pentru licitaţia organizată de CN Romtehnica SA privind achiziţia de vehicule tactice blindate uşoare 4x4. După finalizarea cu succes a evaluării tehnice, a testelor de teren şi a evaluării financiare, Otokar a fost declarat câştigător al licitaţiei, iar pe 27 noiembrie 2024 a semnat un contract multianual în valoare de 4,26 miliarde lei pentru furnizarea a 1.059 de vehicule blindate Cobra II 4x4 către Ministerul Apărării Naţionale din România.
În cadrul acestui contract, primele 278 de vehicule vor fi fabricate în Turcia, urmând ca restul să fie produse în România, în cadrul noului joint venture cu Automecanica Mediaş. Livrările vor începe în ultimul trimestru al anului 2025 şi se vor derula în tranşe, pe parcursul a cinci ani. Acordul prevede şi furnizarea de servicii integrate de suport logistic, menite să asigure mentenanţa şi funcţionarea optimă a vehiculelor pe toată durata utilizării lor.
Conceput ca o platformă modulară, vehiculul militar Cobra II este adaptabil pentru o gamă largă de misiuni şi este utilizat activ de peste 20 de clienţi din 13 ţări. Potrivit Agenţiei Media a Armatei (presamil.ro), vehiculul Cobra II oferă mobilitate superioară, niveluri îmbunătăţite de protecţie balistică şi împotriva minelor, capacitate de încărcare utilă sporită şi un volum intern spaţios, ceea ce îl face o îmbunătăţire substanţială faţă de predecesorul său Cobra I. Cu capacitatea de a găzdui până la 11 militari, inclusiv şoferul şi comandantul, Cobra II asigură o protecţie robustă împotriva ameninţărilor balistice, mine şi dispozitive explozive improvizate (IED), mai arată sursa citată, care precizează că, potrivit cerinţelor impuse de Armata României, la iniţierea licitaţiei, ATBTU trebuie să ofere o protecţie prin blindaj de nivelul minim K2, M2a şi M2b (conform NATO AEP-55 STANAG 4569 - Protection levels for occupants of armoured vehicles - "Nivelurile de protecţie pentru pasagerii vehiculelor blindate uşoare").
Potrivit sursei citate, adaptabilitatea acestui vehicul este una dintre caracteristicile sale remarcabile, cu diverse opţiuni de integrare a armelor şi echipamentelor necesare îndeplinirii misiunii. Designul modular al ATBTU Cobra II îi permite să servească mai multe scopuri, inclusiv transport de trupe, recunoaştere şi roluri de sprijin. Vehiculele Cobra II şi-au dovedit utilitatea pe fronturile din Ucraina, atât în varianta MEDEVAC, cât şi în dotarea regimentului Kraken, unitatea de forţe pentru operaţii speciale a Direcţiei Principale de Informaţii a Ucrainei (GUR).
Sursa citată mai arată că, în privinţa aplicaţiilor software de comandă control, acestea vor fi realizate de o companie din ţara noastră, încă de la primul produs livrat de fabrica din Turcia.
• Principalele caracteristici ale vehiculului militar Cobra II
Conform site-ului armyrecognition.com, vehiculul Cobra II este un vehicul blindat modern, proiectat pentru a oferi un echilibru excelent între puterea de foc, protecţie, mobilitate şi echipamente de luptă adaptabile diverselor misiuni. În ceea ce priveşte armamentul, acest vehicul poate fi echipat cu o staţie de armament controlată de la distanţă, montată pe plafon, care permite instalarea unei mitraliere de calibrul 7,62 milimetri sau calibrul 12,7 milimetri ori a unui tun automat cu calibru de până la 25 milimetri. De asemenea, vehiculul poate dispune de lansatoare de grenade fumigene, sporindu-şi astfel capacităţile defensive şi tactice pe câmpul de luptă.
Din punct de vedere al designului şi protecţiei, Cobra II are o configuraţie clasică, cu motorul amplasat în partea frontală, compartimentul blindat cu patru uşi situat central şi o zonă de marfă în partea din spate. Carcasa vehiculului este realizată din oţel sudat, oferind protecţie eficientă împotriva gloanţelor de calibru 7,62 milimetri, a fragmentelor de obuze, a minelor, precum şi a dispozitivelor explozive improvizate (IED). Podeaua compartimentului echipajului poate fi suplimentată cu armură adiţională detaşabilă, în funcţie de necesităţile misiunii. Geamurile antiglonţ sunt amplasate în faţa şi pe lateralele poziţiilor şoferului şi comandantului, iar parbrizele dispun de sisteme de spălare şi ştergere. Vehiculul este dotat cu două uşi pe fiecare parte, care se deschid către înainte, facilitând accesul rapid al personalului. La capitolul mobilitate, Otokar Cobra II beneficiază de un motor diesel turboalimentat cu şase cilindri, care dezvoltă 360 de cai putere la 2.650 rotaţii pe minut (rpm) şi un cuplu de 1.100 Nm la 1.400 rpm. Această motorizare îi permite să atingă o viteză maximă de 110 km/h pe drumuri şi să aibă o autonomie de până la 700 kilometri. Vehiculul este capabil să urce pante cu o înclinaţie de 60% şi să abordeze pante laterale de până la 30%. Cobra II este dotat cu un sistem central de umflare a anvelopelor, pneuri radiale cu inserturi run-flat, sistem antiblocare a frânelor (ABS), aer condiţionat şi sistem de încălzire, podea flotantă, trape pe plafon, guri pentru armament, periscoape de observare şi puncte de remorcare amplasate atât în faţă, cât şi în spate. Sistemul electronic ARMATRONICS integrează şi gestionează funcţiile electronice ale vehiculului, incluzând un sistem de îmbunătăţire a vederii pentru şofer şi un afişaj integrat. De asemenea, vehiculul dispune de un sistem de iluminare pentru condiţii de blackout, compatibil NATO, sistem de înregistrare şi redare pentru datele video şi parametrii vehiculului, diagnosticare integrată, priză pentru pornire asistată, proiectoare de ceaţă şi pregătire pentru instalarea sistemelor radio.
Pentru a răspunde cerinţelor variate ale operaţiunilor militare, Cobra II oferă o gamă largă de echipamente opţionale care pot fi adaptate în funcţie de specificul misiunii. Acestea includ kit pentru condiţii de iarnă, troliu pentru auto-recuperare, sistem de filtrare CBRN (chimic, biologic, radiologic şi nuclear), sistem automat de stingere a incendiilor şi de suprimare a exploziilor, sistem de comunicaţii radio şi intercom, lansatoare de grenade fumigene suplimentare, unitate auxiliară de alimentare, sistem de navigaţie GPS/INS, precum şi opţiuni precum uşă-rampă cu ieşire de urgenţă şi dispozitiv pentru îndepărtarea baricadelor. Toate aceste caracteristici fac din Cobra II un vehicul blindat extrem de versatil, pregătit să facă faţă unor condiţii dure de pe câmpul de luptă modern.
Opinia Cititorului