Actualizare - Dragoş Roşu, Hidroelectrica: Suntem un pilon principal în tranziţia energetică
Hidroelectrica este văzută drept un pilon principal al tranziţiei energetice a ţării noastre, a spus Dragoş Roşu, Manager M&A şi Relaţia cu Investitorii, în cadrul producătorului şi furnizorului de energie electrică.
Dragoş Roşu a afirmat: "Avem trasat un plan de investiţii semnificativ până în 2027, ca urmare a planului de administrare unde, printre altele, Hidroelectrica este văzută ca un pilon principal în ceea ce priveşte tranziţia energetică. Văzând ce se întâmplă în ultimii ani, tranziţia energetică s-a transformat mai degrabă într-o revoluţie energetică. Iar viteza de adopţie a regenerabilelor şi a capacităţilor de stocare în baterii vine cu provocări semnificative în ceea ce priveşte rezilienţa sistemului energetic naţional".
Reprezentantul Hidroelectrica a adăugat: "Discutăm despre o înlocuire a capacităţilor în bandă mult mai accelerată decât s-a anticipat iniţial, cu o fereastră de construcţie a unor capacităţi similare pe nuclear mult în viitor, coroborat cu un inevitabil phase out a Unităţii 1 (n.r. de la Cernavodă) pentru retehnologizare în 2026, ceea ce vine cu provocări suplimentare. Dar, în poza de ansamblu a sectorului energetic românesc, lucrurile acestea se întâmplă cumva natural, deoarece tot sectorul a fost pus în funcţiune acum 50 - 60 de ani, inclusiv infrastructura de transport şi distribuţie".
(A.I.)
---
Actualizare - Eduard Dumitraşcu, Preşedinte ARSC: "Trebuie să evităm situaţia în care vom avea oraşe bogate cu oameni săraci"
Dezvoltarea României trebuie să se bazeze atât pe strategii şi viziuni cât şi pe echilibru, iar situaţia în care vom avea oraşe şi regiuni bogate însă cu oameni săraci trebuie evitată, afirmă Eduard Dumitraşcu, Preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City.
"Consider că pe lângă strategii, viziuni, planuri, avem nevoie şi de echilibru. Trebuie să avem grijă să nu avem, pe viitor, oraşe foarte bogate, foarte dezvoltate, însă cu oameni foarte săraci. Face parte din misiunea noastră să punem oamenii în mijlocul acelor comunităţi. Avem nevoie de tehnologie, avem nevoie de digitalizare, dar toate acestea trebuie să fie unelte pe care le punem în slujba comunităţilor noastre. Ne uităm către 2030 cu optimism deoarece vedem sursele de finanţare, vedem investiţiile, vedem licitaţiile" a declarat acesta.
(S.B.)
---
Actualizare - Ionel Scrioşteanu, Secretar de Stat la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii: "Anul viitor se va finaliza studiul de fezabilitate pentru Autostrada Ploieşti - Braşov"
Studiul de fezabilitate pentru Autostrada Ploieşti - Braşov va fi finalizat în anul 2026 iar apoi vor urma deciziile pentru proiectare şi execuţie, afirmă Ionel Scrioşteanu, Secretar de Stat la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
"Anul viitor cu siguranţă vom finaliza studiul de fezabiliate pentru Autostrada Ploieşti - Braşov. Este o autostradă care a avut un parcurs extrem de sinuos în ultimii 20 de ani. Nici nu eram născuţi când s-a pus prima dată problema autostrăzii Ploieşti - Braşov. Avem un contract care presupune şi proiect tehnic. După ce se va finaliza studiul de fezabilitate vom lua o decizie pentru strategia de contractare" a declarat acesta.
(S.B.)
---
Actualizare - Adrian Pintea, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: "Trebuie neapărat să investim în tehnologie"
Agricultura mondernă necesită, pe lângă munca câmpului, investiţii în tehnologie, în inovaţie şi în grija faţă de natură, a spus Adrian Pintea, Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
"Dacă ne dorim să fim competitivi, să producem mai mult dar şi mai bine, trebuie să investim în soluţii moderne, în senozori de monitorizare a solului", a punctat reprezentantul Ministerului.
Adrian Pintea a adăugat: "Susţinem fermele de familie şi dezvoltarea sectorului zootehnic, pentru a produce în România ceea ce avem nevoie, să livrăm fără să mai fim dependenţi de importuri. Avem şi o colaborare cu Banca Mondială pentru a promova practicile agricole sustenabile, pentru a reduce poluarea generată în agriculutură".
Conform Secretarului de Stat, un alt mare obiectiv al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este redeschiderea mai multor pieţe internaţionale pentru produsele româneşti. "Vrem să ducem, dacă s-ar putea în toată lumea, produsele noastre care sunt reconoscute la nivel internaţional pentru calitatea lor, de la cereale, legume, animale, carne, lactate. Ne dorim ca acestea să fie procesate aici şi să nu facem export doar de materie primă", a afirmat Adrian Pintea.
(A.I.)
---
Actualizare - Köver Orsolya Maria, MDLPA: "Politica urbană a României, esenţială"
În strategia de dezvoltare durabilă avem, în prezent, patru documente strategice elaborate şi aprobate, iar primul priveşte politica urbană a României, care, practic, este o strategie ce pune bazele unor legislaţii foarte importante, esenţiale pentru eficientizarea şi simplificarea tuturor demersurilor legate de autorizări, de avizări de urbanism, de amenajarea teritoriului şi de lucrări de construire, spune Köver Orsolya Maria, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Domnia sa adaugă: "Amintesc şi de CATUC - Codul Amenajării, Teritoriului, Urbanismului şi Construcţiilor, care, momentan, este în Camera Deputaţilor, dar sperăm că în curând o să reuşim să îl trecem de Parlament. Este o reformă foarte importantă, care a fost cuprinsă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi care acum a ajuns la final. CATUC introduce foarte multe elemente importante pentru dezvoltare durabilă, pentru sustenabilitate, deoarece schimbă paradigma avizărilor, autorizărilor, introducând totdată noţiuni de digitalizare, care o să ne facă viaţa mult mai uşoară".
(A.V.)
---
Actualizare - Gabriel-Bogdan Şteţco, Secretar de Stat MEDAT: "În ultimii ani vedem o dezvoltare rapidă a turismului în zona de city-break"
Un punct important în dezvoltarea durabilă şi sustenabilă îl poate constitui turismul şi, în special, city-breakurile, a afirmat Gabriel-Bogdan Şteţco, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului.
Gabriel Şteţco a precizat: "România oferă posibilităţi turistice, este o destinaţie turistică în care avem posibilitatea ca 365 de zile din an să găsim diversitate şi să bucurăm zilnic turiştii. Vedem azi în piaţă câteva tendinţe. Desigur, suntem consacraţi prin Delta Dunării, prin varietatea geografică şi poziţională, dar în ultimii ani vedem o dezvoltare rapidă în zona de city-break, în Bucureşti, Braşov, Oradea, Cluj, Craiova, Iaşi, unde foarte mulţi turişti tineri cu vârste de până în 35 de ani vin să cunoască oraşele. Aici descoperi chestiuni de identitate istorică, dar identificăm şi foarte multă vibraţie, viaţă de noapte, alternative de pretrecere a timpului liber. Avem foarte multe festivaluri şi tradiţii locale şi avem posibilitatea să ne bucurăm de o gastronomie aparte. Toate aceste lucruri fac ca consumatorii de city-breakuri să trăiască experienţe unice, memorabile pe care doresc să le retrăiască de cât mai multe ori. Dacă ne uităm pe o scară de la 1 la 10, cred că suntem undeva între 3 şi 4, cu potenţial uriaş de creştere pe city-breakuri şi trebuie să vedem cum dezvoltăm foarte multe lucruri de infrastuctură, deoarece ne trebuie o mobilitate foarte bună. Turiştii vin şi pun accent şi pe partea de eco, iar dacă ne gândim la anul 2030 ar trebuie ca turismul de city-break să fie conectat cu un sat din apropriere, unde tradiţiile pot fi descoperite mai uşor. Trebuie să avem mai multă conectivitate între oraşele importante şi zona rurală care ne face să fim unici în Europa".
Domnia sa a afirmat că în prezent un turist străin venit pentru city-break cheltuieşte în ţara noastră între 250 şi 450 euro pe zi, dar suma respectivă poate să crească dacă vor fi mai multe investiţii şi vor fi organizate mai multe evenimente unice cu sprijinul comunităţilor locale, ce pot diversifica gama de servicii oferite acestor turişti.
(G.M.)
---
Actualizare - Laszlo Borbely, consilier de stat: "Am implementat până acum 62% din strategia de dezvoltare durabilă adoptată în 2018"
Avem o strategie de dezvoltare durabilă adoptată în anul 2018, iar cam 62% din ceea ce s-a propus atunci a fost realizat până acum, dar în 2025 trebuie revizuită această strategie, pentru că au apărut alţi parametri, susţine Laszlo Borbely, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Domnia sa a arătat: "Sunt foarte multe componente, foarte multe provocări, dar trebuie să vedem de acum ce facem în 2030 şi imediat după. Noi lucrăm cu materialul clientului, cu ceea ce ne dau ministerele, dar dacă nu ai o abordare holisitică, rămâi la bucăţi de strategie. De exemplu, pentru economia circulară avem o strategie, avem un plan ce include 52 de acţiuni din care 13 trebuie îndeplinite până în 2026 şi sunt prinse în PNRR".
Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a amintit şi despre reţeaua de experţi în dezvoltare durabilă, experţi meniţi să sprijine autorităţile locale pentru implementarea strategiei naţionale în acest domeniu.
Laszlo Borbely a precizat: "E o reţea de 150 de experţi în dezvoltare durabilă, iar în urmă cu două săptămani am pornit programul pentru 2000 de experţi, din care 1600 vor fi pe plan local în cele 8 regiuni de dezvoltare, program finanţat din PNRR. Avem o reţea acum, putem apela la aceşti oameni, care vor fi un pol al dezvoltării durabile pentru a avea viziuni ale dezvoltării pe termen mediu şi lung, pentru a se ţine cont de perceptele de dezvoltare durabilă şi de schimbarea de viziune şi mentalitate la nivelul societăţii".
(G.M.)
---
Actualizare - Laszlo Borbely, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă: "Agenda 2030 - victimă colaterală a Administraţiei Trump"
În condiţiile în care preşedintele american Donald Trump susţine că nu e nevoie de Agenda 2030, să nu mai fie monitorizate ţintele incluse în ea, este necesar să vedem ce putem face în ţara noastră cu implementarea obiectivelor din acest document, a declarat Laszlo Borbely, Consilier de Stat şi Coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Laszlo Borbely a precizat că "în cazul Trump, putem spune că Agenda 2030 este o victimă colaterală", dar a amintit că sunt în vigoare acordurile de la Paris şi de la Addis-Abeba, unde a existat consens în privinţa Agendei 2030 şi acum trebuie să vedem ce face cu consensul de atunci.
(G.M.)
---
Ziarul BURSA organizează a XI-a ediţie a conferinţei "România - Strategia dezvoltării", în data de 28 aprilie 2025, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, sala Constanţa, din Calea 13 Septembrie nr. 90.
Evenimentul se va desfăşura cu participare fizică, fiind transmis şi live, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.
Opinia Cititorului