Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România (A.P.C.E.) a salutat iniţiativa Ministerului Energiei de a finanţa programul "Urban Up", în valoare de 150 milioane de lei, destinat asociaţiilor de proprietari pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pe blocuri, potrivit comunicatului emis redacţiei. Programul a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei.
Programul "Urban Up" prevede instalarea unui sistem fotovoltaic de minimum 10 kWp cu stocare de minimum 5 kWh, iar fiecare asociaţie de locatari va beneficia de un buget de 100.000 de lei. Legislaţia actuală nu permite utilizarea individuală şi fracţionată a energiei de către locatari. Aceasta poate fi folosită doar în spaţiile comune, pentru iluminat şi funcţionarea ascensorului, iar surplusul de energie, destul de consistent, ar reveni furnizorului de energie. Plata pentru acest surplus s-ar face abia peste doi ani de la data facturării.
Soluţia optimă pentru utilizarea eficientă a energiei ar fi legiferarea sistemului de "Contorizare Netă Virtuală" (Virtual Net Metering - VNM), care permite împărţirea energiei produse de sistemul fotovoltaic între toţi locatarii din bloc, în procente egale. Legislaţia privind Contorizarea Virtuală Netă va fi inclusă în pachetul de legi pentru Comunităţile de Energie.
Conform discuţiilor cu Ministerul Energiei, contorizarea virtuală netă va deveni o componentă esenţială a pachetului legislativ dedicat Comunităţilor de Energie din România. Această legislaţie va fi propusă spre aprobare Parlamentului, cel mai probabil, în vara anului viitor.
Adoptarea acestui cadru legal va permite ca toţi locatarii unei clădiri cu apartamente individuale să utilizeze o fracţie din energia produsă pe acoperişul comun. Energia astfel produsă va fi dedusă direct din consumul total al fiecărei locuinţe, oferind un beneficiu economic şi sustenabil pentru toţi locatarii.
În urma consultărilor şi la propunerea A.P.C.E., Ministerul Energiei va colabora cu un grup de experţi finanţaţi de Uniunea Europeană pentru a elabora cadrul legislativ dedicat Comunităţilor de Energie. Această colaborare reprezintă un pas important, venind după încercările anterioare de a dezvolta propuneri prin intermediul unui grup de lucru naţional, care nu au putut fi finalizate. Implicarea experţilor internaţionali garantează acum o abordare solidă şi aliniată cu bunele practici europene. Proiectul "Urban Up" va contribui la reducerea semnificativă a facturilor la energie ale locatarilor.
"Energia solară este o resursă abundentă: Pământul primeşte de la Soare, într-o oră, mai multă energie decât consumă populaţia lumii într-un an. Programul "Urban Up" reprezintă un pas important spre valorificarea acestor resurse şi va contribui la reducerea substanţială a facturilor locatarilor din blocurile de locuinţe.
Va fi însă păcat să nu valorificăm potenţialul acoperişurilor din România la maximum, odată cu adoptarea legislaţiei care va permite partajarea energiei produse către locatari"- a punctat preşedintele A.P.C.E., Dan Pîrşan.