RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare din tara noastra, sărbătoreşte pe 30 noiembrie un an de la implementarea acestui proiect major de economie circulară, potrivit unui comunicat remis redacţiei. Iniţiativa are scopul de a creşte ratele naţionale de reciclare, aliniindu-se la obiectivele Uniunii Europene pentru statele membre. De la lansarea programului s-au returnat peste 3 miliarde de ambalaje SGR. În octombrie, SGR a atins un record, cu o rată lunară de colectare de 84%, în creştere faţă de septembrie (80%) şi august (78%). Până în prezent, RetuRO a predat către reciclatori peste 200.000 de tone de ambalaje sortate şi procesate în centrele RetuRO din ţară, stimulând industria reciclării şi susţinând reintegrarea materialelor pentru ambalaje în circuitul economic.
"Suntem bucuroşi să sărbătorim un an de schimbare reală pentru România în ceea ce priveşte
preocuparea pentru practici sustenabile. Cu peste 3 miliarde de ambalaje returnate în decursul
primului an de funcţionare şi rate de colectare de peste 80% în lunile septembrie şi octombrie,
Sistemul de Garanţie-Returnare a demonstrat că o viziune îndrăzneaţă poate deveni realitate
atunci când societatea civilă şi mediul de business împărtăşesc acelaşi obiectiv. Este un exemplu posibil datorită consumatorilor, producătorilor, comercianţilor şi autorităţilor care au depus eforturi în derularea acestui program. Cifrele remarcabile obţinute în aceste 12 luni reflectă atât beneficiile asupra mediului, cât şi o schimbare culturală. Acest prim an reprezintă doar începutul unei poveşti de succes. Viitorul sustenabilităţii prinde contur, iar România are şanse mari să devină un exemplu de bună practică în ceea ce priveşte economia circulară", a declarat Gemma Webb, CEO şi Preşedinte al Directoratului RetuRO SGR.
Pentru a susţine implementarea şi dezvoltarea Sistemului de Garanţie-Returnare, RetuRO SGR a contractat în vara lui 2023 un credit verde de 85 de milioane de euro, garantat de producătorii-acţionari. Anul trecut, compania a investit 60 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii, construind o reţea de şapte centre operaţionale pentru numărarea şi sortarea ambalajelor, situate strategic în judeţele Prahova, Dolj, Bacău, Braşov, Cluj, Ilfov şi Timiş, cu o capacitate anuală de procesare de peste 7 miliarde de ambalaje. Planurile viitoare includ deschiderea a încă două centre pentru a creşte capacitatea sistemului.
Pe lângă contribuţia la un mediu mai curat, RetuRO SGR a creat peste 800 de joburi verzi, la nivel naţional, atât prin intermediul operaţiunilor desfăşurate în sediul central, cât şi în cadrul centrelor sale regionale, contribuind în mod semnificativ la dezvoltarea socială şi economică a comunităţilor locale. Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) are un impact semnificativ asupra pieţei muncii, prin colaborarea cu furnizori terţi care angajează personal dedicat funcţionării sale, având efecte în industrii precum logistică, transport şi reciclare. De asemenea, sistemul a determinat o schimbare culturală majoră, promovând responsabilitatea faţă de mediu şi reciclarea resurselor. Conform unui studiu realizat de Kantar pentru RetuRO, peste 60% dintre noi returnam ambalaje regulat, iar aproape toţi cunoaştem acest sistem. SGR contribuie la tranziţia tarii către o economie circulară, oferind un model de succes cu potenţial de extindere şi în alte sectoare economice.
Opinia Cititorului