Dan Nicolaie

Acesta este prima Cupă Mondială pe care o urmăresc cu fes pe cap. Nu e nici cochetărie, nici ramoleală, nici măcar un interes care să-l poarte, pur şi simplu e frig în casă. Un frig pervers, care te blochează la nivelul deciziilor, nu îţi vine nici să bagi un calorifer în priză (spaima facturilor planează şi ea uşor în zonă), dar nici relaxat nu poţi să stai şi până la finalul zilei îl resimiţi ca pe o boală. Pentru acest lucru sunt vinovaţi, în ordinea numerelor de pe tricouri: primarii Capitalei din ultimii 30 de ani, o cohortă de politicieni locali, şefii FIFA şi toţi lacomii din fotbal. Dacă se juca în iunie, clasic, oricât de proastă era reţeaua de termoficare a Bucureştiului, problema frigului nu ar fi existat. Putea să îmi fie cel mult foame, aşa cum îmi era, uneori, în anii 80, atunci când reglam parţial problema cu o mână de cireşe sau nişte corcoduşe verzi, împrumutate, fără dobândă, din copacii vecinilor. Dacă tot am intrat pe această stradă a cârcotelii, după meciul trei al unei zile simt şi un uşor disconfort în zona lombară, dar aici, cel mult, pot fi declaraţi vinovaţi anii, care vin şi pleacă, precum trenurile în stepa lui Cinghiz Aitmatov.

Cu toate acestea, entuziasmul de a privi partidele de la Cupa Mondială a rămas intact, iar ieri tocmai a intrat în scenă Argentina lui Messi, una dintre echipele pe care invariabil o tot văd favorită la câştigarea titlui suprem, după superba demonstraţie din 1986.

Startul cu Arabia Saudită a fost unul fals ( scor 1-2) şi şansele de mărire ale Argentinei par să se reducă drastic. Cu un Messi nu se face primăvară nici măcar în Qatar.

Personal, recunosc, Messi, indiferent ce ar face, nu e Maradona (lupta cu eroii trecutului este imposibilă de fiecare dată), dar este un jucător care şi-a înfipt bine crampoanele în cronica fotbalului de început de secol XXI. Este genul de fotbalist care reuşeşte să te facă să uiţi de frig şi de foame şi asta nu este puţin lucru. Îmi plac şi "cărătorii de pian", dar fără "solişti" fotbalul ar fi doar un maraton care conţine şi o minge.

Când se va retrage şi Messi, în fotbal va fi puţin mai frig, iar noi vom simţi nevoia să ne tragem fesul mai abitir pe cap.