Dan Nicolaie

Lionel Messi are parte de o ieşire grandioasă din scena internaţională a primelor reprezentative. Cel mai probabil, indiferent de rezultatul finalei, nu va mai continua la echipa naţională, iar o eventuală retragere trebuie înţeleasă şi apreciată. Exemplul marelui său rival, Cristiano Ronaldo, care a trăit o mare umilinţă în Qatar, unde s-a trezit lustruind banca rezervelor, reprezintă un bun exemplu. O carieră mare conţine şi măiestria de a spune stop exact la timpul potrivit. E mai bine ca lumea să-ţi regrete absenţa decât să facă acelaşi lucru cu prezenţa.

Messi a reuşit să facă un turneu cu adevărat mare, trăgând după el o echipă a Argentinei care s-a regăsit mai greu, de altfel a pornit cu stângul, înfrângere cu Arabia Saudită. Spre deosebire de alte turnee finale, trebuie să recunoaştem că densitatea vedetelor din lot este puţin mai mică, dar aici intervine şi măiestria antrenorului Scaloni, care a reuşit să asambleze perfect 10 oameni în jurul unui lider capabil să-i inspire şi să-i mâne cu entuziasm în luptă. Victoria cu Croaţia reprezintă o lecţie despre cum libertatea totală a vedetei se poate împleti perfect cu subordonarea tehnico-tactică a colegilor.

Rămâne cum am stabilit încă de la început, Messi nu e Maradona, e făcut din alt aluat, nu la fel de spectaculos - exploziv, dar cel mai probabil aceasta este cheia succesului, a reuşit să fie el în ciuda tuturor comparaţiilor posibile şi imposibile. Cu atitudinea de elev tocilar a reuşit în lumea rebelilor care fac paradă de individualismul lor genial. Mesii nu mai poate marca cu "Mâna lui Dumnezeu", i-ar da VAR-ul cu ea în cap, nici nu se poate declara anti-capitalist şi rebel (aşa cum o făcea celălalt mare decar) cu conturile burduşite de sute de milioane de euro, dar reuşeşte să inspire sute de milioane de oameni şi chiar dacă nu are o biserică proprie (precum Maradona) în aceste zile este un mic zeu pentru argentinieni.

Zeul mai are o singură datorie faţă de compatrioţi, să le aducă trofeul, altfel, riscă să fie retrogradat, rapid, la statutul de om, care nu e Maradona.