Dan Nicolaie

Viaţa ne-a demonstrat că nu este pe lume bucurie care să nu poată fi stricată. Fotbalul nu face excepţie într-o perioadă în care principala religie este banul. Cupa Mondială, marea sărbătoare a fotbalului de care lumea avea parte din patru în patru ani, a fost şi ea schimonosită în fel şi chip în numele unui globalism de neînţeles, pe după care se ascund interese financiare imense. Nu a contat nimic care să împiedice Qatarul şi FIFA să organizeze această competiţie. Acuzaţii de corupţie, încălcarea drepturilor omului, schimbarea perioadei de disputare a partidelor, bulversarea tuturor competiţiilor continentale, au fost doar simple amănunte peste care s-a trecut foarte uşor. Orice negustor e dator să-şi laude marfa. În acest caz e mai greu de făcut acest lucru, chiar dacă sunt şi ceva argumente favorabile. Senzaţia de gust leşios e greu să fie îndepărtată, cel puţin până când personajele principale ale poveştii, fotbaliştii, vor intra în scenă. Cu o speranţă toţi suntem datori, chiar şi când e vorba de această Cupă Mondială (în premieră am auzit fani înrăiţi ai fotbalului care au anunţat că vor boicota competiţia şi nu vor privi niciun meci) şi speranţa este legată de faptul că diriguitorii fotbalului mondial vor pricepe, în final, că dacă ceva este posibil nu trebuie neapărat să fie făcut, iar pe viitor nu vor duce Cupa Mondială la Polul Sud sau în Coreea de Nord.

Până la noi ordine ne iluzionăm că măcar amintirile nu pot fi tranzacţionate şi încorsetate de corectitudinea politică. Ce amintiri ne va lăsa Qatar 2022? Greu de răspuns. De la autorităţi aşteptăm mai puţin, de la Mbappe, Ronaldo, Messi, Neymar ...mai mult.

În date concrete, Cupa Mondială de Fotbal din Qatar începe pe 20 noiembrie, marcând o premieră în istoria competiţiei: va fi pentru prima oară când campionatul se va desfăşura la finalul anului. Cauza? Ţara căreia i-a fost încredinţată organizarea se confruntă vara, când are loc turneul în mod tradiţional, cu temperaturi insuportabile. Vor fi 64 de meciuri în total.

Maraton fotbalistic printre dune, scandaluri şi petro-dolari

Maraton fotbalistic printre dune, scandaluri şi petro-dolari

Echipele sunt împărţite în opt grupe, a câte şase echipe. Primele două echipe clasate în fiecare grupă se vor califica în faza optimilor de finală. Fazele grupelor sunt programate în perioada 20 noiembrie - 2 decembrie. Optimile de finală se vor juca în 3-6 decembrie, sferturile se vor disputa pe 9 şi 10 decembie, iar seminfinalele, pe 13 şi 14 decembrie. Finala Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar va avea loc pe 18 decembrie, iar finala mică, ce va stabili ocupanta locului 3, se va juca pe 17 decembrie. De pe 19 decembrie, noi, românii, ne pregătim pentru colinde, caltaboşi, sarmale şi Crăciun.

Ultimul dans

Pentru cei mai mari fotbalişti care au jucat la nivel înalt doar în secolul XXI (îndrăznim să spunem asta), această competiţie reprezintă ultimul dans. Lionel Messi şi Christiano Ronaldo participă pentru ultima oară la o Cupă Mondială. Miza este mare, niciunul nu a câştigat acest trofeu, iar publicul de peste tot aşteaptă o ultimă lovitură de maestru. Privind statisticile naţionalelor în care joacă şi loturile acestora, Messi ar avea mai multe şanse de reuşită, dar fotbalul are propriile drumuri, aşa că niciodată nu se ştie ce şi cum va fi. Ronaldo vine după un scandal monstru cu actuala sa echipă de club, Manchester United, şi poate fi încărcat cu un plus de ambiţie. Indiferent de ceea ce vor reuşi să facă la acest turneu final, la sfârşit toate pălăriile microbiştilor lumii ar trebui să se ridice în faţa lor, au oferit multă bucurie şi au dominat topurile mondiale mai bine de un deceniu. Sportul rege a mers mai departe fără Pele, Cruyf, Platini, Maradona şi o va face şi fără Messi şi Ronaldo, dar trebuie să recunoaştem că, fie şi pentru o respiraţie, ne vom simţi mai săraci fotbalistic.

Maraton fotbalistic printre dune, scandaluri şi petro-dolari

Meciurile Cupei Mondiale de Fotbal Qatar 2022 vor fi comentate, ca de fiecare dată, pe site-ul dedicat al ziarului BURSA şi la secţiunea sport de pe site-ul bursa.ro. De asemenea, ziarul BURSA va avea o pagină zilnică dedicată Cupei Mondiale de Fotbal, care va putea fi accesată pentru a ajunge pe site-ul specializat.

Maraton fotbalistic printre dune, scandaluri şi petro-dolari

Maraton fotbalistic printre dune, scandaluri şi petro-dolari