Ceea ce începe cu scandal continuă până la capăt în acest mod, un exemplu îl reprezintă organizarea Cupei Mondiale de fotbal din Qatar. De la acordarea organizării până la construirea stadioanelor totul a fost însoţit de suspiciuni, chestiuni umbroase şi acuzaţii de corupţie. Amnesty International, organizaţia neguvernamentală care apără drepturile omului la nivel internaţional, a cerut FIFA să pună mai multă presiune pe autorităţile din Qatar, gazda Cupei Mondiale de fotbal din 2022, pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă ale muncitorilor străini din bogatul emirat din Golf. La fel ca alte state din regiune, Qatarul găzduieşte pe teritoriul său un important număr de imigranţi, în marea lor majoritate muncitori săraci veniţi din zona Indiei. De când a fost desemnat gazdă a Cupei Mondiale din 2022, Qatarul s-a aflat permanent în vizorul Amnesty. "Qatarul a făcut o serie de reforme pozitive în ultimii ani, dar acestea nu sunt corect aplicate şi mii de muncitori imigranţi continuă să fie exploataţi şi să fie victime ale abuzurilor", a informat Amnesty. "Protejarea drepturilor omului la nivel internaţional este o prioritate absolută pentru FIFA", a declarat preşedintele Gianni Infantino. Amnesty a îndemnat Federaţia Internaţională de Fotbal să instituie un control "independent şi regulat" al tuturor siturilor Cupei Mondiale din 2022, pentru detectarea şi prevenirea abuzurilor. Se fac şi paşi spre normalitate. În urmă cu o săptămână a intrat în vigoare introducerea unui salariu minim de 230 euro pe lună pentru toţi muncitorii, o premieră în Golf. În Qatar lucrează circa două milioane de migranţi, majoritatea din ţări sărace precum Bangladesh, Nepal şi India. Aproximativ 173.000 de femei sunt lucrătoare casnice, jumătate dintre ele în locuinţe private, conform Amnesty. Qatarul a cheltuit pentru acest turneu final aproximativ 200 de miliarde de dolari, cea mai mare sumă din istoria turneelor sportive. În repetate rânduri, Amnesty Internaţional a susţinut că muncitorii care lucrează pe şantierele "mondialului" sunt obligaţi să trăiască în condiţii mizere şi să plătească taxe enorme de recrutare. Chiar au fost oferite informaţii că le sunt reţinuţi abuziv bani din salariu şi le sunt confiscate paşapoartele la sosirea în Qatar. Michael Garcia, fost procuror federal american a redactat în 2014 un raport detaliat privind condiţiile de atribuire a turneelor finale ale Cupei Mondiale din 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar), care conţine numeroase elemente explozive. Raportul lui Garcia a fost prezentat Comisiei de Etică a FIFA, dar nu a fost publicat la vremea respectivă, în ciuda solicitărilor autorului acestuia. La scurt timp FIFA a scos din culpă cele două ţări organizatoare, dar forul a fost zguduit de o anchetă, mai mulţi oficiali fiind arestaţi şi condamnaţi pentru acte de corupţie.

În ciuda tuturor problemelor, Qatarul a început să prindă gustul marilor competiţii şi vrea să se impună drept un mare organizator. Qatarul şi-a anunţat intenţia de a găzdui Jocurile Olimpice din 2032. India, statul australian Queensland şi oraşul Shanghai sunt, de asemenea, candidaţi pentru ediţia de vară din 2032. În conformitate cu modificările propuse în 2014, ţările interesate depun o cerere de a se alătura "dialogului continuu" cu privire la organizarea jocurilor. "Qatarul şi-a câştigat o reputaţie de destinaţie de clasă mondială pentru evenimente sportive majore, această reputaţie şi această experienţă, precum şi dorinţa noastră de a folosi sportul pentru a promova pacea şi schimburile culturale vor sta la baza discuţiilor noastre cu comisia", a declarat şeicul Joaan, fratele suveranului Qatarului, emirul Tamim ben Hamad Al-Thani.

O altă problemă o reprezintă căldura toridă din această zonă. Pentru ca turneul să se poată desfăşura, Cupa Mondială a fost programat perioada 21 noiembrie - 18 decembrie. Temperaturile de vară pot atinge 50 de grade Celsius în ţara din Deşertul Arabiei. Căldura şi umiditatea au fost probleme majore la Campionatele Mondiale de Atletism de la Doha, disputate în faţa unui public foarte redus, ceea ce a atras numeroase critici. O competiţie precum Jocurile Olimpice nu poate fi însă mutată din timpul verii, pentru că ar da complet peste cap tot calendarul sportiv, aşa că până atunci Qatarul trebuie să rezolve şi problema ... căldurii.