Crizele de tot felul nu au domolit interesul oamenilor pentru turneele finale ale Cupei Mondiale la fotbal. Nici în ceea ce priveşte vizionarea şi nici în privinţa organizării, care costă din ce în ce mai mult. Tocmai din motive financiare, FIFA şi UEFA consideră că e mai bine ca turneele finale să fie găzduite de mai multe ţări. Autorităţile guvernamentale şi sportive din Argentina, Chile, Paraguay şi Uruguay au confirmat intenţia de a relansa candidatura comună la organizarea Cupei Mondiale de fotbal din anul 2030. "Obiectivul nostru este de a relansa intenţia celor patru guverne de a găzdui Mondialul din 2030, post-pandemie", a declarat vicepreşedintele Paraguayului, Hugo Velazquez, care a prezidat reuniunea reprezentanţilor celor patru ţări, desfăşurată la Asuncion. Velazquez a anunţat că un grup de lucru va fi format la Montevideo, în mai puţin de o lună, pentru a stabili un calendar al acţiunilor în vederea promovării candidaturii comune. Vicepreşedintele a subliniat că cele patru ţări din America de Sud nu vor putea rivaliza din punct de vedere economic cu puterile mondiale. "Ceea ce noi dorim este să intrăm în istorie, mai ales pentru ceea ce reprezintă fotbalul pentru această parte a continentului", a afirmat Velazquez. "Dorim să vă reamintim că prima Cupă Mondială s-a desfăşurat în America de Sud (în Uruguay, în 1930, unde a fost prezentă şi echipa României - n.red.) şi că este continentul care exportă cei mai buni jucători din lume", a adăugat el. Hugo Velazquez a evidenţiat că cele patru ţări vor fi obligate să construiască infrastructuri, însă după încheierea competiţiei va rămâne o moştenire pentru fotbal în fiecare dintre aceste state. FIFA urmează să stabilească în 2024 ţările care vor găzdui Cupa Mondială din 2030 şi care vor succeda trio-ului Canada-SUA-Mexic, desemnat să organizeze ediţia din 2026.
Spania şi Portugalia au prezentat deja oficial, în urmă cu un an, o candidatură comună pentru organizarea Mondialului din 2030.
Pe de altă parte, FIFA a dezvăluit săptămâna trecută, la New York, cele 16 oraşe care vor găzdui meciurile Cupei Mondiale de fotbal din 2026, organizată pentru prima oară de trei ţări, SUA, Mexic şi Canada, menţinând însă suspansul în privinţa finalei. După cum era de aşteptat, Statele Unite şi-au tăiat partea leului, cu unsprezece oraşe (Seattle, San Francisco, Los Angeles, Kansas City, Dallas, Atlanta, Houston, Boston, Philadelphia, Miami, New York), în timp ce Mexicul va avea trei (Guadalajara, Ciudad de Mexico, Monterrey) şi Canada două (Toronto, Vancouver). Deloc surprinzător, stadionul Azteca din Ciudad de Mexico figurează pe această listă şi devine primul care găzduieşte trei Cupe Mondiale, după cele din 1970 şi 1986, la care a fost teatrul finalelor câştigate de Brazilia, respectiv Argentina. Şase oraşe au fost respinse, după o alegere "foarte dificilă", a asigurat preşedintele FIFA, Gianni Infantino, prezent la New York. Este vorba de Cincinnati, Denver, Nashville, Orlando şi candidatura Washington DC/Baltimore din Statele Unite, precum şi Edmonton din Canada. În ceea ce priveşte finala, "mai trebuie să discutăm, să facem o analiză şi vom luna o decizie când va veni momentul", a precizat Infantino la Rockefeller Center, unde a avut loc anunţul. Majoritatea stadioanelor alese vor avea o capacitate de aproximativ 60.000 de locuri. Cupa Mondială din 2016 va inaugura un nou format cu 48 de echipe şi 80 de meciuri, faţă de 32 de echipe şi 64 de meciuri pentru Cupa Mondială 2022, programată în perioada noiembrie-decembrie în Qatar. Conducătorul FIFA a promis analiză în privinţa distanţelor care urmează să fie parcurse, unele oraşe de pe lista CM 2026 sunt la mai mult de 4.000 km distanţă.
Mexicul a organizat competiţia în 1970 şi 1986. Statele Unite au organizat pentru prima dată Cupa Mondială în 1994, iar Canada este debutantă.