Franţa este noua campioană mondială! Preşedinţi, soţii de preşedenţi şi alţi înalţi oficiali au luat cu asalt tribunele stadionului Lujniki să vadă de la faţa locului cine este noua regină a fotbalului mondial. Dincolo de fotbal, o poză cu tricoul/fularul echipei naţionale îţi poate aduce uneori un nou mandat. De această dată a profitat francezul Emmanuel Macron, deşi, având în vedere surpriza de până în ultimul act, nici doamna Kolinda Kitarovic nu se poate plânge că nu a avut parte de ceva campanie...fotbalistică.

Prima repriză i-a aparţinut lui Griezmann (foto), gol şi pasă de autogol (Mandzukic), deşi nici Perisic nu a stat degeaba, dar cu un gol şi un penalty oferit francezilor activitatea lui s-a anulat. Ambele echipe au intrat decise să se apere bine şi să profite de fiecare slăbiciune a adversarului. Francezi au primit două cadouri enorme şi chiar dacă au un atacant, Giroud, care nu are nicio treabă cu poarta adversă, au profitat din plin de ele. Când eşti foarte obosit - aşa cum au fost croaţii după trei meciuri de câte 120 de minute, plus două prelungite şi cu lovituri de departajare, mai şi greşeşti - iar ei au greşit de două ori decisiv.

Golul trei, din minutul 59, spune totul despre desfăşurarea lucrurilor din a doua parte a finalei, Pogba a dat o pasă de 50 de metri de la 20 de metri de propria poartă, a preluat Mbape şi a centrat, Griezmann a "perpelit" puţin mingea, care a ajuns din nou la Pogba, acesta a tras cu dreptul în blocaj, a şutat şi cu stângul şi balonul a poposit în plasă. În tot acest timp aproape jumătate din echipa Croaţiei s-a deplasat foarte puţin pentru a veni în sprijinul apărării. Firesc, pentru căderea croată, a venit şi golul patru, marcat de Mbape. Când şampania era extrasă de la rece, Lloris a simţit nevoia să se facă de râs şi i-a oferit lui Mandzukic şansa să înscrie în ceeaşi poartă, de această dată şi pentru echipa lui. Până la final nu s-a mai întâmplat nimic.

Echipa cea mai constantă la acest mondial, cu cel mai valoros lot de la turneul final, peste un miliard de euro valoarea însumată a cotelor de transfer, s-a impus mai clar decât au arătat-o multe dintre scoruri.