Anglia întâlneşte, azi de la ora 21.00, Croaţia, în a doua semifinală a Campionatului Mondial din Rusia. Inventatorii fotbalului speră să prindă o nouă finală după 52 de ani, în timp ce croaţii se află în faţa unei posibile premiere.
Evoluţiile de până acum lasă impresia unei echipe a Angliei favorite. Croaţia a avut nevoie de prelungiri şi lovituri de departajare şi în optimi (cu Danemarca) şi în sferturi (cu Rusia), ceea ce indică şi un nivel al jocului, dar atârnă greu şi în ceea ce priveşte oboseala acumulată. Anglia a avut nevoie de prelungiri şi penalty-uri cu Columbia, dar în sferturi a avut un meci foarte liniştit cu Suedia.
Selecţionata Angliei are un palmares pozitiv în confruntările cu Croaţia (4 victorii-1 remiză-2 înfrângeri). Cele două echipe s-au înfruntat o singură dată la un turneu final, la EURO 2004 din Portugalia, când englezii s-au impus cu 4-2 şi s-au calificat în sferturi.
Semifinala aceasta are însă cea mai mare miză dintre înfruntările de până acum.
Englezii au o singură problemă de lot, mijlocaşul Jordan Henderson s-a accidentat în meciul cu Suedia şi este incert pentru semifinala împotriva Croaţiei. În cazul în care Henderson va declara forfait, locul său va fi luat probabil de Eric Dier. În schimb Croaţia s-a trezit cu o problemă extra-fotbalistică, care a făcut deja vâlvă. Federaţia croată de fotbal (HNS) a cerut scuze oficialilor ruşi pentru înregistrarea în care apare jucătorul Domagoj Vida după partida contra Rusiei din sferturile Cupei Mondiale 2018, menţionând că l-a concediat pe membrul delegaţiei sale care a postat pe reţelele de socializare filmuleţul cu spusele fundaşului său. După calificarea ţării sale, jucătorul de 29 de ani a strigat "Glorie Ucrainei!", într-un video postat de fostul internaţional croat Ognjen Vukojevic. "HNS menţionează că Ognjen Vukojevic a fost concediat şi i s-a retras acreditarea pentru CM. HNS cere scuze Rusiei pentru comportamentul celor doi'', se arată într-un comunicat al Federaţiei croate. Vukojevic şi Vida şi-au cerut de asemenea scuze pentru mesajele lor care nu aveau ca scop să transmită mesaje politice, dar au putut fi înţelese în acest fel.
Şeful UEFA, mândru de "supremaţia" europenilor
Preşedintele Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), Aleksander Ceferin a declarat că nu este surprins de faptul că toate cele patru echipe calificate în semifinale aparţin confederaţiei pe care o conduce: "Nu sunt surprins, deoarece fotbalul este organizat diferit în Europa. Există mai multă infrastructură, mai mult staff tehnic. Noi lucrăm într-un mod total diferit şi această diferenţă va creşte tot mai mult în fiecare an. Faptul că zece dintre cele 13 calificate pentru turul al doilea al Cupei Mondiale şi şase dintre cele opt calificate în sferturile de finală sunt europene nu mă surprinde. Acum sunt foarte relaxat, pentru că una dintre echipele noastre va câştiga finala".
Ultima ţară din afara Europei care a cucerit titlul de campioană a lumii a fost Brazilia, în 2002, ulterior au devenit campioane: Italia (2006), Spania (2010) şi Germania (2014).