Campionatul Mondial de fotbal din Rusia a devenit istorie după disputarea ultimului meci, câştigat de Franţa cu scorul de 4-2 în faţa Croaţiei. Au exis­tat câteva mari surprize, eliminarea prematură a Germaniei, încă din faza grupelor, accederea Croaţiei în finală, dar şi ieşirile rapide ale Argentinei şi Braziliei. Belgia a confirmat aşteptările specialiştilor şi a cucerit bronzul, Franţa pe cele ale finanţiştilor, echipa cu cel mai valoros lot din punctul de vedere al sumelor de transfer, a devenit campioană mondială.

Organizarea a fost foarte bună, fără incidente majore, doar la finală trei persoane au pătruns pe gazon, dar situaţia nu a scăpat de sub control. Toate lumea pare mulţumită, FIFA a mai dat o lovitură financiară, Rusia, una de imagine, televiziunile au avut audienţe foarte bune, multora dintre fotbalişti le-a crescut cota. Maratonul fotbalistic a fost unul plăcut, mai ales pentru participanţii neutri.

Selecţionata Franţei va primi din partea FIFA 32,5 milioane de euro pentru câştigarea trofeului, Croaţia va fi recompensată cu 23,9 milioane de euro, în timp ce Belgia, medaliată cu bronz, se va alege cu 20,5 milioane de euro. Fiecare echipă care nu a trecut de faza grupelor (locurile 17-32) va primi câte 6,8 milioane euro. Fiecare fotbalist francez din lotul de 23 va primi câte 400.000 de euro, potrivit unei repartizări decise de federaţia franceză şi jucători. Unii dintre componenţii lotului, cum este Kylian Mbappe, vor vărsa aceste sume unor asociaţii caritabile.

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a dat pe dinafară de entuziasm sus­ţinând că aceasta a fost cea mai reuşită Cupă Mondială din istorie şi i-a felicitat pe organizatori şi mai ales pe preşedintele organizatorilor: "Aceasta este faţa Rusiei, aceasta este faţa Rusiei pe care o iubim. Mulţumim în primul rând preşedintelui Putin pentru implicare, pentru dedicaţie, pentru pasiune. Fără dumneavoastră nu ar fi fost posibil, sunt sigur de asta. Aşa că vă mulţumim, felicitări, am făcut o treabă excelentă împreună". Dacă la suprafaţă totul a fost frumos, în "subsoluri" au mai fost şi probleme. Preşedintele Vladimir Putin a afirmat că Rusia a fost ţinta a "25 de milioane de atacuri cibernetice'' în timpul Cupei Mondiale: "În timpul Cupei Mondiale, au fost neutralizate aproape 25 de milioane de atacuri cibernetice şi alte acte infracţionale împotriva structurilor informatice din Rusia, legate într-un mod sau altul de Cupa Mondială. În spatele acestui succes se ascunde o activitate - foarte importantă - pregătitoare, operaţională, de analiză şi de informare, în care noi ne-am folosit toate forţele, concentrarea noastră fiind la un nivel maxim''. Declaraţia vine în contextul în care şeful serviciilor de informaţii americane, Dan Coats, a afirmat, în ziua finalei, că actele de piraterie informatică ce ameninţă SUA se accentuează, îndeosebi provenind din Rusia: "Protagoniştii ruşi şi alţii încearcă de asemenea să exploateze vulnerabilităţile noastre din infrastructurile noastre vitale''.

Cu toate acestea, preşedintele american Donald Trump a felicitat echipa Franţei pentru câştigarea Cupei Mondiale, printr-un mesaj postat pe Twitter, în care îl felicită şi pe Vladimir Putin pentru organizarea turneului.

Dincolo de subterane, trebuie spus că sute de mii de oameni au ieşit pe străzile Parisului să sărbătorească victoria supremă, dar şi mii de croaţi au ţinut să îi susţină în stradă pe proprii jucători, chiar dacă aceştia au pierdut finala.

Superlativele turneului

- Croatul Luka Modric a primit "Balonul de Aur", fiind desemnat cel mai bun jucător al turneului, iar belgianul Eden Hazard va primi "Balonul de Argint", în timp ce "Balonul de Bronz" a revenit atacantului francez Antoine Griezmann.

- Atacantul francez Kylian Mbappe a fost desemnat cel mai bun tânăr fotbalist de la CM 2018, iar belgianul Thibaut Courtois a fost ales cel mai bun portar al competiţiei.

- Titlul de golgheter al competiţiei (Gheata de Aur) a fost adjudecat de atacantul englez Harry Kane, cu 6 goluri marcate, "Gheata de Argint" va fi decernată lui Griezmann, cu patru goluri şi două pase decisive, iar "Gheata de Bronz" i-a revenit belgianului Romelu Lukaku, autor a patru goluri şi cu o pasă decisivă.

- Trofeul Fair Play a fost acordat echipei Spaniei.