Croaţia este în finala Campionatului Mondial, o premieră. Luptători până în pânzele albe, au reuşit să întoarcă soarta unei partide care începuse total defavorabil pentru ei.

Golul rapid a lui Trippier, o execuţie perfectă a unei lovituri libere, a "ucis" prima repriză. Croaţia nu este o echipă care să se arunce în ofensivă, dacă nu este cu "cuţitul la os", iar acest lucru s-a văzut din plin în primele 45 de minute de joc. De altfel, până la pauză, Croaţia s-a apărat slab, a atacat prost şi la mijloc a pierdut majoritatea baloanelor. Englezii au atacat fără foarte mare tragere de inimă şi au ratat 3-4 ocazii mari, de două ori prin golgheterul Kane.

După reluare, lucrurile au stat diferit. Englezii au fost complet debusolaţi, croaţii au egalat, au avut o bară (ambele Perisic) şi mai multe ocazii clare. S-a ajuns la prelungiri, specialitatea croaţilor aflaţi în această postură pentru a treia oară consecutiv (cu Danemarca în optimi şi Rusia în sferturi). Mandzukic a dat lovitura şi Croaţia reuşeşte să devină marea surpriză a acestui turneu final.

Finala Franţa - Croaţia este una aparent dezechilibrată, dar la ce putere de luptă au demonstrat ultimii, orice pronostic este hazardat.