Tensiunea înainte de startul turneului final al Campionatului European este maximă, atât pentru echipele participante cât şi pentru organizatori. Dacă cele 24 de formaţii participante au în principal "griji sportive", organizatorii au o agendă foarte încărcată cu probleme diverse, de la precipitaţiile care nu se mai opresc (Sena a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 34 de ani), până la ameninţările teroriste şi mişcările greviste. Contextul general nu pare să încurajeze turismul în Franţa în următoarea perioadă, dar iubitorii fotbalului (sunt aşteptaţi 7.000.000 de turişti în următoarea lună, doar 1.500.000 urmând să asiste la meciuri de pe stadioane) par hotărâţi să ignore toate avertizările şi să se bucure de fotbal.

Preşedintele Francois Hollande a declarat că ţara sa poate asigura securitatea la turenul final, în ciuda ameninţărilor teroriste: "Această ameninţare va fi, din păcate, pentru o lungă perioadă de timp, deci trebuie să luăm toate măsurile pentru a ne asigura că EURO 2016 va fi o reuşită". Dispozitivul de securitate este unul enorm, 90.000 de jandarmi, poliţişti şi agenţi de securitate privaţi se vor afla pe stadioane şi în zonele unde se strâng fanii echipelor participante. Pe reţelele de socializare au apărut şi primele glume legate de faptul că turneul final se suprapune peste perioada Ramadanului (celebrată ca luna în care Allah i-a revelat profetului Mohamed primele versete din Coran) şi că nu va mai exista niciun pericol terorist. O altă problemă, la fel de serioasă, este legată de grevele federaţiilor sindicale, care pot paraliza definitiv transportul pe teritoriul Franţei. Potrivit Agerpres, guvernul socialist al primului ministru Manuel Valls a încercat să convingă federaţiile aflate în grevă să reia lucrul pentru a nu perturba transporturile între cele zece oraşe ale turneului final şi să dea dovadă de responsabilitate în ajunul Euro 2016. În plus, piloţii companiei naţionale Air France prevăd o grevă în perioada 11-14 iunie pentru a reclama salarii mai mari.

Revenind spre latura sportivă a chestiunii, echipa naţională a ţării noastre nu doar că va fi prima care va juca la acest turneu, alături de Franţa, dar este şi prima reprezentativă care a ajuns în Franţa, duminică la prânz. La polul opus se află Portugalia, care va ajunge la cantonamentul din Hexagon, abia joi. Într-un interviu pentru cotidianul Marca, Anghel Iordănescu s-a plâns de lipsa unui lider în vestiarul echipei naţionale, declarând că şi l-ar dori pe ...francezul Benzema, şi a reafirmat că din punctul său de vedere Franţa este marea favorită a grupei noastre: "Franţa ne este clar superioară. Deschamps are jucători de top, care joacă în Liga Campionilor sau în Europa League. Noi avem jucători care evoluează în România, Turcia, Bulgaria, Israel şi Qatar. Asta nu înseamnă că ne vom lăsa învinşi prea uşor. Obiectivul nostru este să ieşim din grupe. Nu ştiu dacă absenţa lui Benzema ne ajută. Să nu-l plângem de Deschamps pentru că are de unde alege. Dar dacă totuşi nu-l mai vrea pe Benzema, îl luăm noi. Asta dacă vrea şi jucătorul. (...) Din păcate noi nu mai avem un fotbalist aşa cum era Hagi. De fapt, cred că în fotbalul de astăzi nu mai sunt fotbalişti de profilul lui Hagi. Nici măcar Ronaldo sau Messi nu seamănă cu el. Acum, liderul naţionalei României este Răzvan Raţ. Nu avem o vedetă. Echipa este vedeta noastră. (...) Ca să fiu sincer nu mi-aş fi dorit să începem turneul în acest fel. Nu am fi vrut să jucăm împotriva Franţei, însă va fi un eveniment special pentru fotbalul românesc, pentru că vom fi văzuţi de întreaga planetă şi nu cred că vom apuca prea curând să mai jucăm în deschiderea unui turneu final".

La acest turneu, ţara noastră va fi reprezentată, după foarte mulţi ani, şi de o brigadă completă de arbitraj formată din centralul Ovidiu Haţegan, ajutat de asistenţii Octavian Şovre şi Sebastian Gheorghe, plus arbitrii adiţionali Alexandru Tudor şi Sebastian Colţescu, iar rezervă va fi Adrian Radu Ghinguleac. Ovidiu Haţegan a declarat înainte de plecare că ar vrea ca echipa naţională să-l împiedice să conducă marea finală de la Paris printr-o calificare în ultimul act.