Siguranţa sportivilor şi spectatorilor la Euro 2016 reprezintă prioritatea numărul unu pentru autorităţile franceze. Situaţia este extrem de tensionată din cauza ultimelor evenimente tragice din Belgia, existând şi mai multe informaţii că partidele de la turneul final sunt vizate de atacurile unor grupări teroriste. Partida de deschidere a Campionatului European de Fotbal, dintre Franţa şi România, care se va disputa pe 10 iunie pe Stade de France, este una cu un grad sporit de risc, fiind ştiut că meciul de debut şi finala se bucură de cele mai mari audienţe.

Premierul francez, Manuel Valls, a anunţat, la postul de radio France Info, citat de Mediafax, că starea de alertă antiteroristă se va prelungi în lunile iunie şi iulie: "Avem în faţă un eveniment mare, care trebuie să se desfăşoare în condiţii de securitate şi care, în acelaşi timp, trebuie să fie şi un motiv de sărbătoare. Starea de alertă nu poate fi menţinută permanent, dar cu ocazia unor astfel de evenimente, trebuie să o prelungim". Franţa a anunţat măsuri de securitate fără precedent pe stadioanele pe care se vor juca meciurile de la Euro 2016. Arena Stade de France va fi păzită în permanenţă de 1.200 de agenţi de securitate, în timp ce pe restul stadioanelor vor fi prezenţi în medie 900 de agenţi de securitate, 200 de voluntari şi 80 de medici. În perioada de alertă antiteroristă, poliţiştii au dreptul să facă percheziţii în case, să reţină suspecţi sau să îi plaseze pe aceştia sub arest la domiciliu. Franţa a intrat în starea de alertă după ce 130 de oameni au murit în urma multiplelor atentate teroriste care au avut loc în capitala Paris, inclusiv în parcarea Stade de France.

Pentru UEFA şi FIFA, terorismul reprezintă în acest moment una dintre ameninţările majore la adresa fotbalului, şeful forului mondial, Gianni Infantino, declarând că rezolvarea problemei nu ţine însă de lumea sportului : "Bineînţeles că terorismul este o preocupare. Noi vrem să organizăm meciuri de fotbal fără să vorbim de politică, fără să vorbim de violenţă, fără să vorbim de religie şi să aducem un pic de bucurie oamenilor, care să le permită să-şi schimbe ideile. Noi nu avem ambiţia să rezolvăm problemele planetei, ci să organizăm petreceri în jurul fotbalului".

Conform declaraţiilor lui Mohamed Abrini, unul dintre membrii ISIS responsabili de atentatele teroriste de la Bruxelles, planul iniţial viza o lovitură la meciul de deschidere al Campionatului European. Potrivit cotidianului Liberation, teroriştii voiau să lovească din nou capitala Paris, mai ales că din punctul lor de vedere atentatele din capitala Franţei din 13 noiembrie 2015 au reprezentat un semieşec, deoarece atacatorii kamikaze nu au reuşit să pătrundă în interiorul stadionului. Organizatorii estimează că la cele 51 de meciuri de la Campionatul European de fotbal vor asista, pe stadioane, 2,5 milioane de spectatori.