Euro 2024 a ajuns în faza semifinalelor. Dacă privim meciurile, Spania - Franţa (se dispută azi) şi Olanda - Anglia (mâine), nu putem vorbi despre mari surprize, nici în sens pozitiv şi nici negativ. Avem în această fază trei dintre cele cinci ţări care au cele mai puternice campionate în Europa (Anglia, Spania, Franţa, lipsesc Germania şi Italia) plus Olanda, o mare producătoare de fotbalişti de top, echipă obişnuită cu fazele superioare ale CE şi CM. Partidele din sferturi nu au dat pe afară în ceea ce priveşte spectacolul sportiv, dar este clar că la acest turneu calculele sunt mult mai strânse şi fiecare picătură de energie este conservată pentru obiectivul final.

Antrenorii celor patru formaţii sunt foarte încrezători înaintea semifinalelor.

Luis de la Fuente, selecţionerul Spaniei, a declarat: "Sunt mândru de acest grup de jucători, un grup de jucători atât de hotărâţi, care sunt un exemplu pentru ţara noastră, pentru societatea noastră şi pentru orice sportiv care vrea să fie competitiv şi vrea să se îmbunătăţească în fiecare zi pentru a încearcă să fie ceva mai bun în fiecare zi. Echipa noastră are inimă şi îi cunosc pe jucători, au ambiţie şi sunt dornici să fie mai buni în fiecare zi. Nu obosesc niciodată să se perfecţioneze şi sunt mândru să-i antrenez". Didier Deschamps, antrenorulş Franţei crede că echipa sa a devenit o obişnuită a semifinalelor: "Sunt foarte fericit pentru acest grup, care s-a împins la maximum şi care ne-a întors pe partea cea bună. Suntem încă o dată în semifinale. Deja savuram calificarea în sferturi, iar acum ne vom bucura mai mult pentru că am ajuns în ultimul careu. Devine un obicei, dar nu trebuie banalizat, o spun de fiecare dată. Este meritul tuturor, al jucătorilor, al grupului, al celor care joacă şi al celor care nu joacă".

Meciul din semifinale, dintre Franţa şi Spania, se va disputa azi, la Munchen, de la ora 22.

Antrenorul Olandei, Ronald Koeman, se declară mândru ce au reuşit elevii săi: "Pentru întreaga naţiune, asta este ceva special. Suntem o ţară mică şi vom fi în semifinale cu Anglia, Franţa şi Spania. Suntem cu adevărat foarte mândri că avem ocazia să jucăm acest meci. Am suferit cu Turcia, a fost un meci dificil, adversarul nostru a dat totul şi a fost un meci plin de emoţii, dar am dat dovedit că avem o inimă mare când am fost conduşi cu 1-0".

Selecţionerul englez, Gareth Southgate, a vorbit despre presiunea la care a fost supusă echipa sa: "Echipa noastră a fost supusă unei presiuni enorme încă de la început. Dar suntem în semifinale pentru a treia oară în patru competiţii. Este o mare realizare, chiar dacă nu vrem să ne oprim aici. Nimic nu e uşor. Jucătorii au dat dovadă de un caracter şi o rezistenţă incredibile. Acestea nu sunt meciuri normale, sunt evenimente naţionale cu multă presiune, cu jucători foarte tineri în mijlocul a toate acestea. Mi-am dorit să ne recâştigăm credibilitatea pe scena mondială, este destul de dificil. Însă luptăm, nu ne vom opri din luptă. Nu am fost niciodată în finala unui turneu în afara Angliei şi nu am câştigat niciodată un Campionat European: acestea sunt două elemente de istorie pe care am dori să le realizăm".

Olanda va înfrunta Anglia, mâine, de la ora 22.00, la Dortmund.