Ascunderea mizeriei sub preş nu reprezintă cea mai bună acţiune, inclusiv în lumea sportului. Corul celor care cer linişte în legătură cu organizatorii Cupei Mondiale din Qatar a crescut, un nume mare cântând această "arie" menită să ascundă corupţia şi încălcarea drepturilor omului. Fostul mare fotbalist francez Zinedine Zidane a declarat în perspectiva Cupei Mondiale din Qatar din acest an, care a generat numeroase polemici şi apeluri la boicot, că "trebuie renunţat la polemică şi lăsat loc jocului". "Eu doresc o competiţie foarte frumoasă pentru echipa Franţei. Nu ştiu dacă voi merge în Qatar", a declarat legendarul jucător, prezent la muzeul Grevin din Paris unde a venit să inaugureze o nouă statuie de ceară cu chipul său. De la atribuirea Cupei Mondiale din 2010 Qatarului, competiţia, care va debuta pe 20 noiembrie, a suscitat numeroase polemici pe subiecte precum respectarea drepturilor omului sau protecţia mediului. Condiţiile de muncă ale muncitorilor străini care au construit infrastructurile şi desfăşurarea competiţiei pe cele opt stadioane, între care şapte nou construite, au generat constant numeroase discuţii. Chestionat în legătură cu Mondialul din 2022, Zidane a apreciat că "trebuie lăsat loc jocului şi Cupei Mondiale pentru toţi pasionaţii care vor doar fotbal şi pentru a petrece momente frumoase". Starul Cupei Mondiale din 1998 a venit la evenimentul în onoarea sa alături de părinţii săi, soţie şi copii. "Este un privilegiu să mă aflu la Grevin şi cu atât mai mult să fiu înconjurat de fani", a adăugat Zidane. Noul "Zizou" de ceară a fost instalat alături de alte staruri ale fotbalului, Kylian Mbappe, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic şi Pele. De ceară este şi atitudinea sa faţă de probleme.

Qatarul se confruntă cu o campanie de critici "fără precedent" cu privire la găzduirea Cupei Mondiale, a declarat emirul Tamim bin Hamad Al-Thani. "De când am primit onoarea de a găzdui Cupa Mondială, Qatarul a fost ţinta unei campanii fără precedent pe care nicio altă ţară gazdă nu a suferit-o", a spus el în timpul unui discurs. FIFA a acordat Cupa Mondială Qatarului în 2010, iar emiratul a cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru pregătirea evenimentului care va avea loc în perioada 20 noiembrie - 18 decembrie.

Statul este subiectul a numeroase critici cu privire la tratamentul acordat lucrătorilor străini, drepturile LGBTQ şi femei sau utilizarea aerului condiţionat în cele opt stadioane ale sale, care au costat 6,75 de miliarde de dolari. "Iniţial am tratat acest subiect cu bună-credinţă, ba chiar am considerat că anumite critici au fost pozitive şi utile, ajutându-ne să dezvoltăm aspecte care trebuiau să fie", a declarat emirul în faţa consiliului legislativ de la Doha. "Dar curând ne-a devenit clar că această campanie persistă, se extinde, există calomnii şi standarde duble, atingând un nivel de necruţare care i-a lăsat pe mulţi să se întrebe, din păcate, de motivele şi motivaţiile reale ale acestei campanii", a adăugat el. Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a declarat recent că ediţia Cupei Mondiale din Qatar, prima care se va desfăşura într-o ţară arabă, va fi cea mai bună din toate timpurile.