Prima bombă a explodat la Moscova în braţele campioanei mondiale. Este evident că Germania nu poate câştiga în Rusia, indiferent ce întreprinde. Fără motor, fără traseu şi pe alocuri fără combustibil, tancul german a fost o simplă pinata, făcută zob de "copii" zvăpăiaţi ai Mexicului.

Tehnicienii din întreaga lume trebuie să regândească din temelii cantonamentele în urma acestei victorii venită după o petrecere de pomină a jucătorilor mexicani, executată cu toate ingredientele unui desfrâu clasic, exact înainte de deplasarea în Rusia.

Germania, o echipă imobilă, a încercat să forţeze doar în ultimul sfert al meciului, când şi-au creat şi cele mai mari ocazii la poarta lui Ochoa (foto), dar este clar că era doar o zbatere dezordonată. Oricum, celebra lor rigoarea tehnico-tactică a fost sublimă, dar a lipsit cu desăvârşire. Două chestiuni dau măsura haosului, la fiecare fază solicitau ceva de pomană de la arbitru, iar la final, portarul Neuer sosit în careul mexican nu simţea nevoia să mai revină în propriul teren. De altfel, apărarea campioanei a fost ridicolă în multe momente.

Mexicanii au predat o lecţie deschisă, obiectul de studiu: contraatacul. Dacă atacanţii ar fi fost mai precişi în execuţii, Germania ar fi avut parte de o mare umilinţă. Nu trebuie ignorată nici vigoarea jucătorilor şi nici buna stăpânire a a procedeelor tehnice. Un mare merit are tehnicianul mexican Osorio, un "agitat" inspirat în multe momente, inclusiv când îşi aranja carneţelele şi pixurile la marginea terenului.

Mexicul a arătat că se poate, rămâne de văzut dacă şi celelalte echipe "mici" vor îndrăzni să spere la mai mult de un egal scremut.