EURO 2020 ar fi trebuit să se desfăşoare între 12 iunie şi 12 iulie 2020, însă planurile au fost date peste cap din cauza pandemiei COVID, care a paralizat întreaga lume în primele luni ale anului trecut.

Pericolul reprezentat de virusul SARS-CoV-2 şi restricţiile dure impuse în cele mai multe ţări în martie 2020 au dus la oprirea completă a competiţiilor sportive.

Rând pe rând, campionatele naţionale de fotbal, dar şi competiţiile europene - Champions League şi Europa League - au fost suspendate, iar UEFA a anunţat în cele din urmă şi amânarea pentru un an a EURO 2020.

Forul fotbalistic european a indicat că turneul cu participarea a 24 de echipe, ce urma să se desfăşoare între 12 iunie şi 12 iulie 2020, va avea loc între 11 iunie şi 11 iulie 2021.

Decizia a fost aprobată de comitetul executiv al UEFA, după ce, în cadrul teleconferinţei din 17 martie, preşedintele forului fotbalistic european, Aleksander Ceferin, a prezentat propunerea amânării competiţiei celor 55 de federaţii membre, Asociaţiei Cluburilor Europene, European Leagues şi FIFPro.

"Sănătatea suporterilor, a personalului şi a jucătorilor trebuie să fie prioritatea noastră numărul unu şi, în acest spirit, UEFA a prezentat mai multe posibilităţi astfel încât competiţiile din acest sezon să poată fi duse până la capăt în deplină securitate şi sunt mândru de răspunsul colegilor mei din toată Europa fotbalului", a afirmat preşedintele UEFA, după ce instanţa pe care o conduce a decis ca turneul final să se dispute în 2021.

"A fost important ca, în calitate de for conducător al fotbalului european, UEFA să arate calea şi să facă cel mai mare sacrificiu. Amânarea EURO 2020 are un cost uriaş pentru UEFA, dar vom face tot ce ne stă în putere pentru a avea grijă ca finanţarea vitală a fotbalului de bază, a fotbalului feminin şi a dezvoltării fotbalului la cele 55 de federaţii ale noastre să nu fie afectate de acest lucru. Raţiunea înaintea profitului a fost leitmotivul nostru pentru a lua această decizie pentru binele fotbalului european în ansamblul său", a spus Ceferin.

Amânarea turneului a permis campionatelor europene, care erau suspendate în acel moment, să-şi prelungească sezoanele. Unele ligi au dus la final sezonul în vară, după relaxarea restricţiilor, în timp ce alte competiţii au fost anulate.

"A fost înfiinţat un grup de lucru cu participarea ligilor şi a reprezentanţilor cluburilor pentru a examina soluţiile referitoare la calendar ce ar permite încheierea actualului sezon şi orice altă consecinţă a deciziilor luate astăzi", a afirmat UEFA.

Amânarea EURO 2020 a oferit campionatelor naţionale, Ligii Campionilor şi Europa League şansa încheierii sezonului până pe 30 iunie.

Ca rezultat, Cupa Mondială a Cluburilor FIFA, care urma să aibă loc în iunie şi iulie 2021, a fost amânată pentru luna decembrie a anului acesta.