EURO 2020 a ajuns la ultimul episod. Cele 50 părţi ale serialului, difuzate până acum, au fost bune, pe alocuri foarte bune, cu tensiune, dramatism şi răsturnări de situaţie, aşa că publicul are de ce să fie mulţumit. Unsprezece oraşe, printre care şi Bucureşti, au avut onoarea să găzduiască partide şi trebuie notat că evenimentele negative majore au lipsit, toate gazdele achitându-se foarte bine de sarcini. După un turneu final nu poate fi mulţumită toată lumea, nici măcar în rândul spectatorilor neutri, care nu au avut de dus pe umeri povara prezenţei echipei lor naţionale la turneul final (este şi cazul nostru), dar cine este dispus să fie sincer până la capăt trebuie să admită că a fost un Euro peste aşteptări. În finală au ajuns două formaţii care nu erau la start în primele trei favorite, dar care la fiecare turneu emit pretenţii: Italia şi Anglia. Ambele au jucat eficient pe tot parcursul turneului şi nici nu au cunoscut înfrângerea. Anglia pleacă în finala de duminică având avantajul terenului propriu, Italia beneficiază de 24 de ore în plus de odihnă, dar şi de un joc colectiv mai bine asamblat. Finala angrenează jucători a căror valoare depăşeşte 2.000.000.000 de euro, conform datelor transfermarkt.de., Anglia are o valoare a lotului de 1.260.000.000 euro, "vârful" fiind, ca şi pe teren, Harry Kane, cotat la 120.000.000. Lotul Italiei valorează 751.000.000 euro, Barella este cel mai bine cotat, 65.000.000 euro.
Selecţionerul Gareth Southgate a afirmat că finala cu Italia "va fi cel mai mare test pe care Anglia şi-l poate imagina": "Eu cred că jucătorii mei au ştiut să răspundă la ceea ce ştiam că va fi o seară complicată. Până în semifinale, noi am avut un parcurs fără probleme, dar ştiam că la un moment vom încasa un gol şi va trebui să răspundem. Danemarca ne-a presat bine, a marcat un super gol, dar la raportul de forţe, numărul de intervenţii pe care portarii au fost nevoiţi să le facă şi lungile perioade, mai ales în repriza secundă, noi am fost mai periculoşi. Cred că merităm această calificare. Cu Danemarca am păstrat bine mingea, în ciuda presiunii, dar cu Italia va trebui să o facem şi mai bine, pentru că este mult mai puternică. Va trebui să găsim soluţii. Italia este o echipă de înalt nivel de cel puţin doi ani. I-am urmărit, i-am observat bine. Este o echipă care joacă cu multă energie şi stil, este greu să marchezi cu ei. Ei merită să fie în finală după ce au învins echipe precum Belgia şi Spania. Pentru noi, este cel mai mare test pe care ni-l putem imagina, dar trebuie să ne pregătim. Va fi o oportunitate formidabilă pentru noi să-i întâlnim".
Selecţionerul Italiei, Roberto Mancini, susţine că jucătorii săi au obţinut prin calificarea în finală o performanţă în care "puţini oameni au crezut" înaintea startului competiţiei: "Suntem încântaţi că am produs această bucurie minunată poporului italian. Mai rămâne un meci de jucat, în care va trebui să facem acelaşi lucru. În ultimii trei ani, jucătorii au câştigat credit. Puţini oameni au crezut, dar suntem în finală. Toată lumea vrea să câştige un EURO sau o Cupă Mondială. Oportunităţi există, uneori mai puţine decât alte dăţi. Jucătorii au vrut să joace un fotbal diferit, mai frumos pentru spectatori şi până acum au reuşit exact asta". Italienii au însă o nermulţumire majoră legată de echilibrul de forţe din tribune, unde englezii vor avea parte de o majoritate zdrobitoare. Federaţia italiană de fotbal a anunţat că cel mult 1.000 de suporteri italieni vor avea voie să călătorească la Londra pentru a asista la finala EURO 2020, în condiţii foarte stricte, care implică şi o carantină de cinci zile la întoarcerea lor în peninsulă. UEFA s-a pus de acord cu autorităţile britanice pentru a se permite unui număr maxim de 1.000 de fani să zboare din Italia, pentru a asista la duelul dintre Squadra Azzurra şi selecţionata Angliei, programat duminică seara pe stadionul Wembley. Conform regulilor în vigoare din Marea Britanie, călătorii care vin din Italia trebuie să stea în carantină timp de zece zile după sosirea lor în Anglia, aşa că "tifosi" care vor să urmărească pe viu marea finală vor trebui să respecte condiţii stricte. Fanii italieni vor avea voie să rămân pe pământ britanic cel mult 12 ore şi vor fi nevoiţi să stea într-o "bulă" sigură, utilizând zbouri charter şi transport dedicat între aeroport şi stadion. În plus, fanii trebuie să prezinte teste negative pentru Covid-19 înainte şi după călătorie.
Dincolo de aceste socoteli provocate de criza sanitară, există o certitudine, finala merită văzută, sunt şanse mari să avem parte de un spectacol fotbalistic de înaltă factură.
• Kane are şansa să devină golgheterul turneului
O luptă interesantă încă se dă şi pentru titlul de golgheter. Cristiano Ronaldo şi Patrik Schick, cu cinci reuşite fiecare, se află în fruntea clasamentului golgheterilor turneului final al Campionatului European de fotbal, dar Harry Kane a ajuns la patru goluri şi este cel mai bine plasat pentru a-i egala sau chiar depăşi pe cei doi, fiind urmat de colegul său, Sterling, care are 3 reuşite. Teoretic, Immobile, Chiesa, Locatelli, Insigne, Pessina (2 goluri fiecare) pot da clasamentul peste cap, dacă unul dintre ei marchează de cel puţin trei ori în finală, dar practic acest lucru e aproape imposibil.
Clasamentul marcatorilor arată astfel: 5 goluri: Cristiano Ronaldo (Portugalia), Patrik Schick (Cehia); 4 goluri: Karim Benzema (Franţa), Emil Forsberg (Suedia), Romelu Lukaku (Belgia), Harry Kane (Anglia); 3 goluri: Georginio Wijnaldum (Olanda), Robert Lewandowski (Polonia), Haris Seferovic (Elveţia), Raheem Sterling (Anglia), Xherdan Shaqiri (Elveţia), Kasper Dolberg (Danemarca), Alvaro Morata (Spania); 2 goluri: Manuel Locatelli (Italia), Ciro Immobile (Italia), Andrei Iarmolenko (Ucraina), Roman Iaremciuk (Ucraina), Denzel Dumfries (Olanda), Memphis Depay (Olanda), Yussuf Poulsen (Danemarca), Ivan Perisic (Croaţia), Kai Havertz (Germania), Joakim Maehle (Danemarca), Matteo Pessina (Italia), Thorgan Hazard (Belgia), Pablo Sarabia (Spania), Ferran Torres (Spania), Lorenzo Insigne (Italia), Federico Chiesa (Italia), Mikkel Damsgaard (Danemarca);
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.07.2021, 12:36)
va fi un meci f disputat . italia nu este o echipa sa se inece la mal , dupa parcursul bun , dar nici anglia nu-i usor de batut acasa . curentul asta de acum cu egalitarismul ( ceva mai stupid nici ca exista , pentru ca nu exista asa ceva ) si globalismul si-a pus amprenta si pe acest CE . nu a avut farmecul si amprenta specifica a unei tari organizatoare .
2. Furaciune!!!
(mesaj trimis de Om în data de 09.07.2021, 16:10)
Anglia nu isi merita locul in finala! Sonbii s-au dat la tertipuri! Kane valoreaza 120 000k asa cum valoreaza si Banel 120 000k. Snobii vor pieri pe barba lor, asa cum tocmai au facut-o prin iesirea din UE.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.07.2021, 18:14)
ti se pare ca au ceva de regretat dupa iesirea din cloaca UE condusa de bulangii scapatati ?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Om în data de 09.07.2021, 20:13)
La firul ierbi, DA! Este mare belea! Sa fie de capul lor.