ZIARUL BURSA

09 iulie 2021
Ediţia din 21.01.2025
Colaj de MAKE

SISTEMUL DE PLĂŢI ELECTRONICE ,,VAIU'' Transformarea digitală a plăţilor: Cash-ul digital soseşte în Balcani

Andre CapponInternaţional / 9 iulie 2021

Andre Cappon

Banii reprezintă informaţie - un simbol al valorii transferabile care inspiră încredere. Oamenii transferă acest simbol abstract, "banii", între ei prin intermediul plăţilor.

Formele fizice ale banilor şi plăţilor au evoluat în paralel cu tehnologia contemporană lor: monede metalice, hârtie, telegraf/telefon/telex, iar în prezent, semnale electronice prin intermediul internetului şi al telefoanelor mobile.

Alexandru Nazare, demis din funcţia de ministru al Finanţelor

PREMIERUL A DESCHIS SEZONUL REMANIERILOR Alexandru Nazare, demis din funcţia de ministru al Finanţelor

George MarinescuPolitică / 9 iulie 2021

Alexandru Nazare: "I-am spus premierului că stăm bine cu execuţia bugetară şi că nu am motive întemeiate să-mi înaintez o demisie" 

Prim-ministrul Florin Cîţu l-a demis, ieri, pe Alexandru Nazare din funcţia de ministru al finanţelor, declarându-se nemulţumit de blocarea unor proiecte pe fonduri europene la acest minister, precum şi a proiectelor destinate luptei împotriva evaziunii fiscale.

EURO 2020, ITALIA - ANGLIA Finala de 2 miliarde de euro

Dan NicolaieSport / 9 iulie 2021

Dan Nicolaie

EURO 2020 a ajuns la ultimul episod. Cele 50 părţi ale serialului, difuzate până acum, au fost bune, pe alocuri foarte bune, cu tensiune, dramatism şi răsturnări de situaţie, aşa că publicul are de ce să fie mulţumit. Unsprezece oraşe, printre care şi Bucureşti, au avut onoarea să găzduiască partide şi trebuie notat că evenimentele negative majore au lipsit, toate gazdele achitându-se foarte bine de sarcini.

Imperiul lucrurilor perfect inutile

Cornel CodiţăEditorial / 9 iulie 2021

Cornel Codiţă

Lumea nostră este saturată de "lucruri". Cînd spun lucruri, nu mă refer strict la obiecte. Includ extensiv şi situaţii, relaţii umane, instituţii, valori, repere şi orice alte elemente esenţiale sau de suport pentru viaţa omului, în dimensiunea ei individuală şi colectivă. Pe unele dintre ele le declarăm, bucuroşi, utile. Instantaneu, le asociem unul sau mai multe tipuri de valoare. Economic-financiară, instituţională, socială în sens larg, legală, sentimentală, etico-morală, religioasă, spirituală etc. Ne satisfac trebuinţe, dorinţe, fantezii şi închipuiri ale trebuinţelor, dorinţelor şi fanteziilor de care ne folosim pentru a ne ţese cursul vieţii pe care o trăim. Pe celelalte, rar de tot, le ignorăm cu totul. De obicei, cînd le-am declarat inutile, le alungăm într-un soi de exil, marcat nu atît de uitare, cît de subtila interdicţie de a mai veni în contact cu ele, chiar şi de a le mai pomeni numele. De cele mai multe ori, lucrurile inutile nu dispar din viaţa noastră, ocupă doar un loc anume, precis desemnat, în geografia fizică a mediului în care ne mişcăm şi, nu mai puţin, în geografia noastră spirituală.

Scăderi în Europa şi SUA, din cauza temerilor privind economia

BURSELE LUMII Scăderi în Europa şi SUA, din cauza temerilor privind economia

A.V.Internaţional / 9 iulie 2021

Bursele din Europa au scăzut ieri, în regiune revenind temerile legate de redresarea economiei, în contextul creşterii numărului de cazuri de Covid (varianta Delta).

Deutsche Börse

- Titlurile companiei auto germane Bayerische Motoren Werke AG (BMW) au coborât cu 2,8%, la 83,88 euro la ora locală 16.34, cele ale Volkswagen AG - cu 5,3%, la 262,60 euro. Comisia Europeană a amendat, ieri, Volkswagen cu 502 milioane de euro, iar BMW cu 373 milioane de euro, pentru că au limitat concurenţa în domeniul sistemelor de epurare a gazelor de eşapament ale automobilelor diesel.

Tranzacţii de numai 30,4 milioane lei, sub cele din sesiunea anterioară

BVB Tranzacţii de numai 30,4 milioane lei, sub cele din sesiunea anterioară

A.I.Piaţa de Capital / 9 iulie 2021

BET se depărtează de pragul de 12.000 de puncte  

Valoarea tranzacţiilor realizate ieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la numai 30,4 milioane lei, sub cea din sesiunea anterioară, de 49,2 milioane de lei, într-o zi în care în piaţa "deal" nu a fost realizat niciun schimb.

Toţi indicii au avut scăderi, într-un context nefavorabil pentru activele de risc. Indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 0,5%, la 11.874,66 puncte, în timp ce indicele extins BET-XT, ce reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate 25 de titluri ale bursei noastre, a coborât cu 0,65%, până la 1.052,68 de puncte.

Guvernul pregăteşte vânarea urşilor periculoşi

PROIECT DE OUG Guvernul pregăteşte vânarea urşilor periculoşi

I.Ghe.Politică / 9 iulie 2021

Ordonanţa de urgenţă privind îndepărtarea urşilor din localităţi ar putea fi adoptată săptămâna viitoare, a anunţat, ieri, ministrul Mediului, Tanczos Barna, după şedinţa de Guvern în care proiectul a fost prezentat în primă lectură.

Urşii agresivi, care pun în pericol viaţa oamenilor şi bunurile lor în localităţi, vor putea fi împuşcaţi sau eutanasiaţi, dacă nu funcţionează alte metode de îndepărtare a lor din zonele locuite, a precizat ministrul de resort.

Compania americană de irigaţii Reinke îşi extinde operaţiunile din România

Compania americană de irigaţii Reinke îşi extinde operaţiunile din România

A.V.Companii / 9 iulie 2021

Chris Roth, preşedintele Reinke, se întâlneşte cu ministrul Agriculturii, Adrian Oroş, pentru discuţii legate de oportunităţile de dezvoltare a sistemelor noastre de irigaţii Dragoş Zainea, directorul general al BNY Holding, dealer-ul Reinke: "Există o cerere foarte mare de sisteme de irigaţii" 

Compania americană Reinke Manufacturing, furnizor global de sisteme şi tehnologii de irigaţii, îşi extinde activităţile din România, urmărind ca, prin noile sale iniţiative şi transferul de tehnologie, să contribuie la modernizarea agriculturii locale.

Ministerul Energiei şi Romgaz au prelungit durata contractului de finanţare pentru investiţia de la Iernut

PÂNĂ LA FINELE ANULUI VIITOR Ministerul Energiei şi Romgaz au prelungit durata contractului de finanţare pentru investiţia de la Iernut

A.I.Piaţa de Capital / 9 iulie 2021

Ministerul Energiei şi Romgaz au prelungit durata contractului de finanţare pentru investiţia "Ciclu combinat de turbine pe gaz" - Iernut, până la data de 31 decembrie 2022, se arată într-un comunicat al companiei remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Practic, a fost încheiat un act adiţional la contractul încheiat în decembrie 2017, prin care Ministerul Energiei se angaja să acorde finanţare nerambursabilă companiei pentru implementarea investiţiei de la Iernut, în perioada 7 decembrie 2017 - 31 decembrie 2020, valoarea estimată atunci a contractului fiind între 227,2 milioane de lei şi 320, 9 milioane de lei, potrivit raportului din urmă cu trei ani jumătate de la BVB.

OPINII Cascadorii râsului în materie de fiscalitate

Cristian DogaruMacroeconomie / 9 iulie 2021

Am aflat despre un proiect de lege gândit în laboratoarele Ministerului Muncii prin care s-ar dori fiscalizarea lucrătorilor casnici, adică a zugravilor, faianţarilor, bonelor, instalatorilor, menajerelor, grădinarilor etc. Beneficiarii serviciilor ar trebui să cumpere de la ANOFM nişte vouchere (15 lei/voucher) cu care să plătească micul meseriaş, iar acesta va trebui să meargă tot la agenţia de şomaj pentru a le deconta, statul urmând să reţină cam 20% din valoarea voucherelor pentru CAS şi CASS. Motivaţia juriului? Gradul de colectare a impozitelor e mic în România şi există peste un milion de persoane care activează ca lucrători casnici, deci ar avea balta peste.

Vehiculele electrice, la mare căutare

TROTINETA, PREFERATA TINERILOR Vehiculele electrice, la mare căutare

O.D.Miscellanea / 9 iulie 2021

Libertatea de mişcare, viteza de deplasare, protecţia mediului sunt câteva dintre elemente foarte importante atunci când locuieşti într-un oraş aglomerat. Vehiculele electrice de mici dimensiuni satisfac din plin aceste cerinţe. Trotinetele electrice rămân în topul preferinţelor, bugetul alocat pentru achiziţia unei trotinete electrice fiind, în medie, de 2.000 de lei, potrivit datelor evoMAG. În mod obişnuit, clienţii care îşi doresc o trotinetă electrică încep prin a achiziţiona produse mai ieftine, acesta fiind primul pas. După ce "prind gustul" şi capătă experienţă fac o nouă achiziţie.

Jocurile Olimpice se vor desfăşura sub stare de urgenţă sanitară

O.D.Sport / 9 iulie 2021

Singura veste bună legată de Jocurile Olimpice, care vor debuta luna aceasta, este că se vor ţine. În rest multe restricţii, o atmosferă tensionată, din care toată lumea vrea să iasă cât mai rapid, de bucuria participării nici nu mai poate fi vorba. Guvernul premierului japonez Yoshihide Suga a decis să plaseze Tokyo sub o nouă stare de urgenţă sanitară, pe fondul creşterii numărului de cazuri de COVID-19, stare care va rămâne în vigoare pe toată durata Jocurilor Olimpice, programate în perioada 23 iulie - 8 august, informează agenţia Kyodo. Măsura, care va intra în vigoare luni, 12 iulie, va fi valabilă până pe 22 august şi există riscul ca JO 2020 să se desfăşoare fără spectatori pe arenele din capitala niponă.

Elevii şi studenţii acuză autorităţile că refuză dialogul

O.D.Miscellanea / 9 iulie 2021

Actori principali în procesul de învăţământ, elevii şi studenţii se simt daţi la o parte de către autorităţi atunci când se fac strategii şi sunt puse la cale reforme. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Mureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBC), Uniunea Studenţilor din România (USR) şi Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) condamnă Administraţia Prezidenţială pentru faptul că nu au invitat toate asociaţiile reprezentative ale elevilor şi studenţilor la ultima conferinţă din cadrul proiectului "România Educată".

MACRO NEWSLETTER 9 iulie 2021

MACRO NEWSLETTER 9 iulie 2021

Macroeconomie / 9 iulie 2021

Preţurile de consum din Ungaria şi-au accelerat creşterea anuală în iunie 2021, până la 5,3%, de la 5,1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,6%, după un avans de 0,5% în luna anterioară.

Vinurile din Transilvania împletesc istoria, povestea şi tradiţia

Vinurile din Transilvania împletesc istoria, povestea şi tradiţia

George MarinescuFrăţia Vinului / 9 iulie 2021

Enoturismul sau turismul viniviticol reprezintă un mod relativ recent de a descoperi România, oamenii, solurile din ţară prin prisma a ceea ce produc. Esenţa unor locuri nu poate fi găsită doar în muzee, castele, obiceiuri sau tradiţii populare ori folclor, ci, uneori, ea este conţinută în licoarea conţinută de un simplu bob de strugure. Pasiunea cu care oamenii locului au grijă de viţa de vie din curte, din preajma casei sau de pe terasele dealurilor din apropiere, dârzenia cu care butucii de viţă au rezistat de-a lungul timpului, fervoarea ce cuprinde satul românesc la vremea culesului viilor şi poveştile depănate la un pahar de vin de-a lungul anului nu pot fi redate cu savoarea specifică prin intermediul unui simplu articol de presă sau al unui reportaj radio ori de televiziune. Pentru a le cunoaşte, trebuie să fii acolo, în mijlocul lor, al celor care cultivă, care îngrijesc butucii, lăstarii, care urmăresc evoluţia boabelor, ciorchinilor, de-a lungul primăverii şi verii, pentru a culege înspre toamnă roadele viei şi a le transforma printr-un amplu proces de vinificare în soiuri de vin care să încânte simţul olfactiv şi papilele gustative ale oricărui cetăţean al lumii.

FAO: Prima scădere a preţurilor alimentelor la nivel global, după 12 luni consecutive de creştere

FAO: Prima scădere a preţurilor alimentelor la nivel global, după 12 luni consecutive de creştere

Călin RecheaMaterii Prime / 9 iulie 2021

Călin Rechea

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a înregistrat prima scădere lunară în iunie 2021, de 2,5%, după douăsprezece creşteri consecutive, iar creşterea anuală s-a temperat până la 33,9%, de la 40,5% în luna precedentă, conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) (vezi graficul).

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

PIAŢA VALUTARĂ  Euro a scăzut la 4,9268 lei

Julia PandiBănci-Asigurări / 9 iulie 2021

Euro a scăzut ieri, cu 0,02 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9268 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,1859 dolari, în apreciere cu 0,59%...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo