OPINII Cascadorii râsului în materie de fiscalitate

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 iulie 2021

Am aflat despre un proiect de lege gândit în laboratoarele Ministerului Muncii prin care s-ar dori fiscalizarea lucrătorilor casnici, adică a zugravilor, faianţarilor, bonelor, instalatorilor, menajerelor, grădinarilor etc. Beneficiarii serviciilor ar trebui să cumpere de la ANOFM nişte vouchere (15 lei/voucher) cu care să plătească micul meseriaş, iar acesta va trebui să meargă tot la agenţia de şomaj pentru a le deconta, statul urmând să reţină cam 20% din valoarea voucherelor pentru CAS şi CASS. Motivaţia juriului? Gradul de colectare a impozitelor e mic în România şi există peste un milion de persoane care activează ca lucrători casnici, deci ar avea balta peste.

De ce n-o să funcţioneze ingineria ministerului condus de doamna Turcan e lesne de imaginat - beneficiarii ar urma să plătească cu 20% mai mult (doar nu-şi imaginează ministerul că preţul lucrării va rămâne acelaşi în condiţiile în care statul reţine o parte din bani) şi să facă o alergătură suplimentară după vouchere, la fel micul meseriaş pentru care timpul înseamnă, totuşi, bani. Iar dacă cineva crede că le va face o surpriză prestatorilor băgându-le brusc sub nas voucherele în momentul plăţii, să se pregătească de ceva reacţii contondente. În condiţiile în care raportul dintre cerere şi ofertă este dezechilibrat în ziua de azi (aţi încercat în ultima vreme să faceţi rost de un mic meseriaş-zugrav, faianţar, constructor etc.? Nu e deloc uşor...), să crezi că lumea abia aşteaptă să fie plătită cu vouchere e o dovadă de mare sărăcie cu duhul.

O idee mai bună ar fi fost poate ca voucherele în cauză să aibă o anumită valoare nominală pentru decontare, dar să fie oferite gratis salariaţilor, precum bonurile de masă sau tichetele cadou, cu o anumită perioadă de valabilitate. Cei care nu le folosesc condamnă voucherele la expirare, iar cei care le vor utiliza pentru plata anumitor servicii va trebui să le achite, integral sau în rate, ulterior. În felul acesta, vor exista persoane care vor fi dispuse să îşi renoveze casa strângând mai repede voucherele decât banii necesari iar micii meseriaşi, fiind vorba de lucrări ceva mai mari, vor fi tentaţi să le accepte mai uşor chiar dacă sunt plătite cu vouchere. Ideea din spatele încercărilor de creştere a încasărilor la buget ar trebui să fie stimularea contribuabililor pentru a participa (vezi reducerile de penalităţi pentru evazioniştii pocăiţi, cumpărarea de vechime pentru pensie etc.), altfel orice iniţiativă va întâmpina rezistenţa pasivă a celor vizaţi.

Altfel, nu prea poţi să te plângi de dimensiunea încasărilor la buget câtă vreme mergem în continuare cu impozite minuscule pe capital şi proprietate, dar taxăm munca cu două mâini. În ultimii 30 de ani avem deja segregare în România, veniturile din Bucureşti depăşesc cu 80% media naţională, marile economii din bănci sunt concentrate în câteva mani şi ne întrebam în continuare dacă e bine sau nu să taxăm proprietatea de lux şi proprietatea multiplă. Sau de ce proliferează microîntreprinderile, în condiţiile în care impozitul pe dividende e de numai 5%.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Zugravii sau instalatorii = lucrători casnici?

    De ce, pentru că dau cu bidineaua sau repara o chiuvetă într-o casă. Raluca e nebună! 

    In primul rand un zugrav ia pe un apartament de 50mp de la 7.000 lei in sus... Va accepta zugravul sa primească aceasta sumă in tichete de 15 lei cu care să meargă se caciuleasca pe la AJOFM după bani reali?  

    Ha, ha, ha....!!!

    Apoi, lucrătorul in gospodăria agricolă nu presteaza cu normă întreagă ci sporadic și pe sume mici. Va accepta acest om tichete de 15 lei in loc de bani? Primul care va refuza aceste tichete va fi beneficiarul muncii adică "angajatorul" care își va sa seama că nu mai vine nimeni sa presteze în acest sistem ca să primească hârtii colorate in loc de bani. 

    Nu este vorba de prostie. Este o lege facuta inaplicabila de la bun inceput. Intentionat. Nu ii mai suspectati de prostie. Stiu ei foarte bine ce fac. Semnalizeaza la dreapta si fac la stanga. Intentionat. Pai ce vreti sa creasca veniturile la buget? Asa ne mai prefacem ca guvernam, ca dam legi, dar ce sa vezi legile nu sunt bune si nu produc nimic. Si pe urma o baga pe aia cu "e prosti domnule", toata lumea rade si ramane asa.

    O institutie mai inutila nu exista. Birocrati pana in maduva oaselor, rezultate 0. Evident ca de ei s-ar lipi o asa idee geniala sa pui oamenii la cozi sa-ti vanda/schimba "tichete".

    Explicati-i lu Raluca că 80% din "casnici" sunt oameni care lucrează ne-remunerati în propriile gospodării, adică pe lângă familii. Acești oameni NU câștigă bani dar muncesc la comun cu ceilalți membri ai familiei pentru a ține gospodăria, contra mâncare. N-ai ce sa impozitezi la acești oameni.

    Iar cei care sunt zugravi, instalatorilor, agricultori cu ziua NU sunt casnici sunt categorii lucrative care sunt reglementate și în prezent de Codul Fiscal. Ca munca asta să nu mai fie la negru, trebuie tăiate taxele penyru o suma minima de 2000 lei net pe luna, altfel nu declară nici drku veniturile. 

    O corporație optimizatoare de venituri nu s-ar gândi să impoziteze. Tot la pălmași se duc.

    Nu știu ce scrie în ciornele de la minister, dar autorul amestecă mai multe concepte :

    - lucrător casnic (practic noi toți, așa ceva nu se impozitează nicăieri),  

    - meșteri (zugravi, electricieni etc. pentru asta e nevoie de firmă sau pfa),  

    - ajutor pentru menaj (persoane care vin acasă pentru curățenie sau spălat și călcat rufe etc. activitate pentru care în multe țări din Europa de vest se folosesc vouchere care le permite acestora să aibă o pensie iar statului să încaseze un (mic) impozit.)  

    1. Exact! Raluca-i nebună.

      In mod normal taxele pe subzistența casnicilor ar trebui sa le plătească statul, deci nu e nevoie de tichete. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb