Stilul de viaţă al timpurilor noastre şi sedentarismul, caracterizat de multe ore petrecute la birou, în faţa unui computer sau pe telefon, au condus la apariţia unor afecţiuni neurochirurgicale, după cum a constatat medicul neurochirurg Dan Benţia, care se confruntă zilnic cu diferite patologii.
În cadrul acestui articol, specialistul le analizează, pe scurt, pe cele care pun în pericol starea de bine a pacienţilor, dintre care amintim: hernia de disc, sindromul de tunel carpian, spondiloza cervicală, migrenele, cefaleele, sciatica, spondiloza cervicală etc.
Hernia de disc este o afecţiune în care o parte a discului intervertebral se deplasează şi apasă pe nervii spinali. Poate cauza dureri de spate, dureri radiante în picioare (sciatică), amorţeli şi slăbiciune musculară. Medicul Dan Benţia recomandă să prevenim această afecţiune prin practicarea de exerciţii fizice pentru întărirea musculaturii spatelui, menţinerea unei posturi corecte şi pauze frecvente la locul de muncă pentru a evita încărcarea excesivă a coloanei vertebrale.
Sindromul de tunel carpian sau comprimarea nervului median la nivelul încheieturii mâinii, fapt care produce dureri, amorţeli şi slăbiciune a mâinii. Determinată în special de numărul mare de ore petrecute la computer, în poziţii tensionate ale mâinilor, această boală este frecventă printre corporatişi, IT-işti, jurnalişti etc. Ea poate fi evitată prin menţinerea unei posturi corecte a mâinii şi a încheieturii, evitarea unor mişcări repetitive sau prelungite şi efectuarea unor exerciţii de întindere. Şi în acest caz, pauzele sunt esenţiale.
Spondiloza cervicală este o degenerare a discurilor şi vertebrelor cervicale din zona gâtului, care de cele mai multe ori provoacă dureri de gât, ameţeli, dureri de cap şi probleme cu mobilitatea gâtului. În acest caz, neurochirurgul recomandă exerciţiile fizice şi păstrarea unei poziţii corecte la birou, precum şi evitarea folosirii îndelungate a dispozitivelor electronice care au efecte devastatoare.
Durerile cronice de cap, manifestate prin migrene sau cefalee sunt determinate de mai mulţi factori, printre care stresul, postura incorectă şi oboseala. Cum evitarea stresului este imposibilă în zilele noastre, recomandările medicului Dan Benţia sunt pauzele, exerciţiile fizice, plimbările pentru a reduce intensitatea acestora şi, în ultima instanţă, respectarea tratamentului medicamentos cu stricteţe.
Sciatica este durerea care radiază de-a lungul nervului sciatic, de obicei pe o parte a corpului, cauzată de iritarea rădăcinilor nervoase din zona lombară sau pelviană, descris pe scurt. Pentru a nu degenera este esential ca pacienţii diagnosticaţi cu această boală să întreţină o greutare corporală sănătoase şi o postură cât mai corectă.
Pe lângă recomandările medicului Dan Benţia, în sitauţiile mai grave sunt necesare tratamente medicamentoase sau chiar intervenţii neurochirurgicale. Pentru a se evita cele din urmă, este esenţial consultul regulat la medicul specialist când există simptome, fie ele şi incipiente, precum dureri persistente de spate, gât sau membre, amorţeli, slăbiciune musculară sau alte simptome neurologice asociate.
Specialistul ne-a declarat: "Este esenţial să găsim echilibrul între muncă şi relaxare. Corpul şi creierul au nevoie de pauze, de somn de calitate şi de activităţi fizice care să ajute la reducerea tensiunii acumulate. Mişcarea ajută nu doar la sănătatea fizică, dar şi la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea stării generale de bine. De asemenea, este important ca atunci când doreşti să începi să te schimbi să alegi să o faci treptat, dar consistent, şi să nu ignori semnalele corpului - durerile de spate, oboseala cronică, lipsa de concentrare -, fiindcă acestea pot evolua în afecţiuni cronice care pot ajunge la bisturiu. Prevenţia este cheia".