SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "Piaţa OTC va continua să crească, dar într-un ritm mai moderat"

,
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 4 aprilie

"Piaţa OTC va continua să crească, dar într-un ritm mai moderat"

(Interviu cu Diana Mereu, Director Executiv RASCI)

Creşterea preocupării pentru prevenţie şi automedicaţie responsabilă continuă să susţină cererea de produse OTC, însă provocările economice şi reglementările în evoluţie pot afecta dinamica pieţei

Piaţa medicamentelor fără prescripţie (OTC) din România a înregistrat o creştere solidă în 2024, continuând tendinţa pozitivă din anii anteriori, ne-a declarat doamna Diana Mereu, Director Executiv RASCI, subliniind că, potrivit datelor IQVIA, segmentul OTC a crescut cu 13,8% în valoare şi 2,9% în volum în primele trei trimestre ale anului trecut, ceea ce reflectă o cerere stabilă pentru soluţii de autoîngrijire şi prevenţie.

Reporter: Cine sunt membrii asociaţiei pe care o conduceţi şi care este scopul pentru care a fost creată aceasta?

Diana Mereu: RASCI - Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale, reuneşte producători, importatori şi distribuitori de medicamente eliberate fără prescripţie medicală (OTC), suplimente alimentare şi dispozitive medicale, activi pe piaţa din România. Membrii RASCI în acest moment sunt Bayer ConsumerHealth, Haleon, Kenvue, Opella, Reckitt, Fildas, Antibiotice, Perrigo, Zentiva, Angelini, Sun Wave Pharma, Sandoz, Alkaloid, L'Oreal, Alcon, DY Nutrition. Asociaţia urmăreşte în toate acţiunile sale informarea, educarea şi responsabilizarea consumatorilor şi pacienţilor români, implicit prin campania educaţională iniţiată şi derulată de asociaţie "Despre sănătate, cu responsabilitate", http://aleginformat.ro/.

Prin activitatea sa curentă, asociaţia încurajează cele mai ridicate standarde de etică în afaceri şi susţine transformarea într-un mediu concurenţial echitabil, începând chiar cu membrii săi care au aderat la Codul Etic al asociaţiei. Scopul principal al RASCI este să asigure claritatea şi obiectivitatea informaţiei atât la nivelul populaţiei, principalul beneficiar al produselor reprezentate, cât şi la nivelul profesioniştilor din domeniul sănătăţii, cei care zilnic dau sfaturi şi indicaţii de utilizare ale acestora.

RASCI este afiliată la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), organizaţie europeană non-profit care este vocea sectorului de îngrijire personală în Europa şi care reuneşte mai mult de 2.000 de companii şi asociaţii profesionale.

Reporter: Ce influenţă are contextul actual - global şi local - asupra pieţei medicamentelor OTC din România?

Diana Mereu: Piaţa medicamentelor fără prescripţie (OTC) din România în 2025 este influenţată de factori economici, politici şi tehnologici, atât la nivel global, cât şi local. Creşterea preocupării pentru prevenţie şi automedicaţie responsabilă continuă să susţină cererea de produse OTC, însă provocările economice şi reglementările în evoluţie pot afecta dinamica pieţei. Piaţa OTC & CH a demonstrat rezilienţă în 2024, cu o creştere de 13,8% în valoare şi 2,9% în volum, atingând o valoare totală de 2 miliarde de euro, potrivit datelor IQVIA, iar în 2025 este aşteptată o consolidare a acestei tendinţe, susţinută de interesul crescut pentru prevenţie (cu un avans semnificativ al categoriilor de vitamine, suplimente şi produse pentru imunitate), creşterea segmentului de produse sezoniere, mai ales în perioadele de viroze respiratorii (care au generat în 2024 o creştere de 20,9% în valoare) şi extinderea vânzărilor online, deşi reglementările privind comercializarea online a medicamentelor OTC sunt încă în curs de clarificare.

"Industria farmaceutică din România are un potenţial de creştere important"

Reporter: Cum vedeţi potenţialul de creştere a industriei farma locale?

Diana Mereu: Industria farmaceutică din România are un potenţial de creştere important, dar pentru a-l valorifica este necesară o abordare echilibrată între investiţii, reglementări clare şi adaptare la noile tendinţe de consum.

În ceea ce priveşte segmentul medicamentelor fără prescripţie medicală (OTC), acesta are un potenţial semnificativ de creştere în România, susţinut de mai mulţi factori esenţiali precum creşterea interesului consumatorilor pentru prevenţie şi autoîngrijire, digitalizarea publicităţii şi comerţului OTC-urilor, precum şi extinderea accesului la produse prin multiple canale de distribuţie. Pentru ca acesta să îşi atingă întregul potenţial de creştere însă, este necesară o abordare integrată care să includă reglementări actualizate, stimularea inovaţiei şi creşterea nivelului de digitalizare. Totodată, îmbunătăţirea educaţiei consumatorilor şi pacienţilor români privind utilizarea responsabilă a produselor fără prescripţie, combinată cu măsuri care să asigure accesibilitatea şi transparenţa informaţiilor, va juca un rol esenţial în dezvoltarea acestui sector şi, astfel, asupra sănătăţii populaţiei în următorii ani.

Reporter: Cum a evoluat piaţa medicamentelor fără prescripţie anul trecut, faţă de 2023, şi care sunt estimările pentru 2025?

Diana Mereu: Piaţa medicamentelor fără prescripţie (OTC) din România a înregistrat o creştere solidă în 2024, continuând tendinţa pozitivă din anii anteriori. Conform datelor IQVIA, segmentul OTC a crescut cu 13,8% în valoare şi 2,9% în volum în primele trei trimestre ale anului, ceea ce reflectă o cerere stabilă pentru soluţii de autoîngrijire şi prevenţie. Acest avans a fost determinat de mai mulţi factori: creşterea consumului de suplimente alimentare şi vitamine (+18,7% faţă de anul precedent), cererea ridicată pentru produse destinate afecţiunilor sezoniere (+20,9% în sezonul gripal), expansiunea canalelor de distribuţie, în special a vânzărilor online, şi altele. De asemenea, o mai mare conştientizare a consumatorilor asupra importanţei prevenţiei şi autoîngrijirii a stimulat cererea pentru produse care sprijină sănătatea generală, cum ar fi cele pentru digestie, imunitate şi gestionarea stresului.

Pentru 2025, se estimează că piaţa OTC va continua să crească, dar într-un ritm mai moderat, pe fondul unei posibile stabilizări a inflaţiei şi al unei ajustări a comportamentului de consum. Factorii care ar putea influenţa evoluţia pieţei în 2025 includ aplicarea reglementărilor privind publicitatea digitală şi clarificarea comerţulului online, care ar putea facilita o mai bună promovare şi accesibilitate a produselor OTC.

Reporter: Aţi militat pentru modernizarea reglementărilor privind publicitatea digitală responsabilă a medicamentelor OTC şi aţi salutat implicarea Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) în actualizarea acestor prevederi. Care sunt cele mai importante actualizări în materie?

Diana Mereu: Ne bucurăm că RASCI a avut un rol activ în acest demers. Modernizarea reglementărilor privind publicitatea digitală a medicamentelor fără prescripţie (OTC) este esenţială pentru alinierea pieţei farmaceutice la noile tendinţe de consum şi la realitatea digitală tot mai prezentă. Ordinul 5930/2024, pentru modificarea şi completarea Ordinului 194/2015, aduce noi prevederi care permit utilizarea reţelelor de socializare, aplicaţiilor mobile, platformelor online i paginilor web ca metode acceptate pentru diseminarea materialelor publicitare şi educaţionale pentru medicamentele OTC. Materialele educaţionale şi publicitatea pe aceste platforme pot fi folosite ca mijloace de comunicare, însă este obligatoriu ca următoarele funcţii să fie dezactivate: butonul "Like" şi alte reacţii, posibilitatea de a lăsa comentarii, opţiunea de distribuire.

Monitorizarea conţinutului publicitar şi restricţionarea interacţiunii pe aceste platforme contribuie la protecţia publicului şi la menţinerea unui mediu echilibrat şi corect. Noile reglementări care cer aprobarea în prealabil a materialelor publicitare de către autorităţi garantează un conţinut corect şi transparent, ajutând astfel la reducerea dezinformării, o problemă cu care ne confruntăm tot mai des.

Astfel, implementarea acestor măsuri ajută la asigurarea accesului publicului la informaţii corecte, protejate de practici înşelătoare, şi consolidarea încrederii consumatorilor şi pacienţilor în publicitatea online la medicamente OTC, precum şi la disponibilitatea informaţiilor avizate din mediul online despre aceste produse, care poate contribui la educarea şi responsabilizarea publicului cu privire la utilizarea în siguranţă acestei categorii.

Reporter: Cum este, per ansamblu, dialogul dumneavoastră cu autorităţile? Aţi dori o îmbunătăţire în acest sens?

Diana Mereu: RASCI a promovat dintotdeauna dialogul deschis cu autorităţile reprezentative pentru acest segment al industriei farmaceutice în vederea stabilirii şi devoltării unui cadru legislativ echitabil şi transparent, aliniat la regulamentele şi practicile europene şi internaţionale. Suntem recunoscători pentru colaborarea constructivă de până acum, bazată pe dorinţa comună de a îmbunătăţi cadrul legislativ şi de a asigura consumatorilor şi pacienţilor români un acces sigur la produsele de autoîngrijire de care au nevoie.

Putem spune că ne dorim o mai mare predictibilitate legislativă şi o consultare mai amplă a industriei în implementarea măsurilor care pot avea un impact semnificativ asupra pieţei şi asupra accesului românilor la medicamentele OTC, suplimentelor alimentare şi dispozitivelor medicale. Un cadru de reglementare modern, aliniat la practicile europene, ar asigura o dezvoltare sustenabilă a sectorului şi o mai bună informare a publicului. RASCI va rămâne în continuare un partener de dialog deschis şi implicat în iniţiativele care aduc beneficii reale pentru sănătatea publică.

"44 de milioane de afecţiuni minore sunt autogestionate în fiecare an în România"

Reporter: Asociaţia dumneavoastră aduce în atenţie importanţa îngrijirii personale. Care este impactul şi ce beneficii are îngrijirea personală în afecţiunile minore? Cum consideraţi că trebuie promovată îngrijirea personală?

Diana Mereu: Îngrijirea personală joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii generale şi în reducerea presiunii asupra sistemului medical, oferind consumatorilor posibilitatea de a gestiona afecţiunile minore într-un mod rapid, eficient şi responsabil. Prin utilizarea corectă a medicamentelor fără prescripţie (OTC), a suplimentelor alimentare şi dispozitivelor medicale, pacienţii pot preveni agravarea unor probleme de sănătate şi pot reduce necesitatea consultaţiilor medicale pentru afecţiuni comune, precum răcelile, tulburările digestive sau durerile minore. În plus, o cultură a prevenţiei - printr-un stil de viaţă sănătos şi o automedicaţie responsabilă - contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi la optimizarea resurselor sistemului de sănătate.

În fiecare an, în Europa, aproximativ 1,2 miliarde de cazuri de afecţiuni minore sunt autogestionate prin utilizarea medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală. Aceasta economiseşte peste 36 miliarde de euro care altfel ar fi suportate de pacienţi, de sistemele de sănătate şi de economiile naţionale. În plus, extinderea autoîngrijirii pentru afecţiunile minore ar putea economisi încă 18 miliarde de euro pe an. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de AESGP asupra valorii economice şi sociale a îngrijirii personale şi automedicaţiei în Europa. Potrivit acestuia, 44 de milioane de afecţiuni minore sunt autogestionate în fiecare an în România, ceea ce generează economii de peste 708 milioane de euro pentru sistemul de sănătate şi economia naţională.

Pentru ca îngrijirea personală să fie eficientă şi sigură, este esenţială educarea consumatorilor privind utilizarea responsabilă a produselor farmaceutice fără prescripţie şi recunoaşterea limitelor automedicaţiei. Aceasta trebuie promovată prin campanii de informare la nivel naţional, care să ofere acces la informaţii corecte şi bazate pe dovezi ştiinţifice. Medicii şi farmaciştii au un rol-cheie în consilierea pacienţilor, iar implicarea acestora în ghidarea consumatorilor către alegeri informate poate contribui semnificativ la o utilizare corectă a produselor de autoîngrijire.

Reporter: Care sunt obiectivele, respectiv proiectele RASCI pe 2025?

Diana Mereu: În 2025, ne propunem să consolidăm, în continuare, colaborarea cu autorităţile, fiind un partener de încredere în procesul de elaborare şi implementare a reglementărilor din domeniul nostru. Vom continua să oferim expertiză şi feedback calificat, asigurându-ne că legislaţia reflectă realităţile pieţei şi nevoile consumatorilor şi pacienţilor români. Priorităţile noastre includ accelerarea normelor de implementare pentru legislaţia existentă, dezvoltarea de noi iniţiative legislative şi continuarea campaniei educaţionale "Despre sănătate, cu responsabilitate", pentru educarea şi responsabilizarea consumatorilor şi pacienţilor în gestionarea sănătăţii lor.

O componentă esenţială este consolidarea comunicării medicamentelor fără prescripţie medicală (OTC) în mediul online, social media şi aplicaţii mobile. Pe termen mediu şi lung, ne angajăm să abordăm iniţiative precum clarificarea comerţului online cu medicamente OTC şi a expunerii acestor produse la raft, contribuind astfel la dezvoltarea segmentului de îngrijire personală şi la responsabilizarea populaţiei în gestionarea propriei stări de sănătate.

De asemenea, în luna octombrie, RASCI va găzdui un eveniment de referinţă deja la nivelul industriei de self-care din România. Acesta va oferi o platformă excelentă pentru a împărtăşi informaţii de ultimă oră, pentru a discuta despre provocările curente şi pentru a consolida parteneriatele din industrie. Cu siguranţă, evenimentul de anul acesta va reprezenta o ocazie importantă pentru a aduce împreună profesioniştii din industrie şi a aborda provocările şi oportunităţile curente, precum şi pentru a avansa soluţii sustenabile pentru dezvoltarea şi consolidarea acesteia.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5295
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2969
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8826
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.1929

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb