
Populaţia din ţara noastră este tot mai dispusă să îşi gestioneze singură problemele minore de sănătate, autoîngrijirea fiind unul dintre factorii care susţin piaţa medicamentelor fără prescripţie medicală.
Tendinţa este observată pe întreg continentul european, iar conform specialiştilor, îngrijirea personală joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii generale şi în reducerea presiunii asupra sistemului medical, oferindu-le consumatorilor posibilitatea să-şi gestioneze afecţiunile minore într-un mod rapid, eficient şi responsabil.
Un studiu realizat de AESGP (Asociaţia Industriei Europene de Autoîngrijire) arată că 44 de milioane de afecţiuni minore sunt autogestionate în fiecare an în România, ceea ce generează economii de peste 708 milioane de euro pentru sistemul de sănătate şi economia naţională. La nivel european, aproximativ 1,2 miliarde de cazuri de afecţiuni minore sunt autogestionate prin utilizarea medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală. Această situaţie economiseşte peste 36 de miliarde de euro, cheltuieli care altfel ar fi suportate de pacienţi, de sistemele de sănătate şi de economiile naţionale. Mai mult, extinderea autoîngrijirii pentru afecţiunile minore ar putea economisi încă 18 miliarde de euro pe an, potrivit AESGP.
În iunie 2024, la reuniunea sa anuală de la Bruxelles, AESGP a marcat cea de-a 60-a sa aniversare, eveniment care a atras peste 300 de profesionişti din sectorul autoîngrijirii, inclusiv reprezentanţi ai instituţiilor europene, companii farmaceutice, profesionişti din domeniul sănătăţii, agenţii de evaluare a medicamentelor şi autorităţi naţionale. AESGP, care astăzi este vocea a peste 2.000 de companii active în sectorul asistenţei medicale pentru consumatori din Europa, afiliate direct sau indirect prin asociaţii naţionale, solicită un angajament pentru o Europă mai sănătoasă, făcând apel la măsuri care să aibă ca rezultate îmbunătăţirea sistemelor de asistenţă medicală, integrarea autoîngrijirii personalizate şi oferirea posibilităţii persoanelor să-şi gestioneze în mod eficient starea de bine.
Un studiu IQVIA, realizat în cele 27 de state membre ale UE şi în Regatul Unit, aduce în atenţie beneficiile pentru sănătate şi socio-economice ale autotratării unor afecţiuni comune.
Raportul arată că, dacă accesul la tratamente antifungice şi antivirale nu ar fi posibil fără prescripţie medicală, am asista la costuri economice semnificative, în valoare de 9,68 miliarde de euro într-un an, care sunt estimate să depăşească 50 de miliarde de euro în cinci ani.
Aceste costuri provin în principal din creşterea vizitelor la medic (aproape 59 de milioane de vizite suplimentare la medic într-un singur an) şi pierderi de productivitate, ceea ce evidenţiază rolul opţiunilor de tratament fără prescripţie medicală în atenuarea presiunii asupra sistemelor de sănătate.
În plus, studiul a constatat că un acces restricţionat la astfel de tratamente poate duce la întârzierea solicitării de îngrijire medicală şi a tratamentului corespunzător, ceea ce poate agrava simptomele.
Opinia Cititorului