Analiză iBanFirst: IMM-urile europene reacţionează la şocurile pieţei valutare

S.B.
Companii / 24 aprilie

Analiză iBanFirst: IMM-urile europene reacţionează la şocurile pieţei valutare

iBanFirst a analizat activitatea recentă a celor 10.000 de clienţi business la nivel european. Concluzia este clară: IMM-urile din Europa devin mai agile şi mai strategice în gestionarea riscului valutar.

Activitatea de hedging este în plină expansiune, cu două vârfuri notabile pe 5 martie (discursul lui Trump în Congresul SUA) şi pe 3 aprilie, denumită deja "Ziua Eliberării" în urma noilor măsuri economice anunţate.

Tendinţe emergente: IMM-urile reacţionează cu agilitate şi strategie la volatilitatea valutară

Cererea pentru produse de hedging s-a dublat din septembrie

Între septembrie 2024 şi aprilie 2025, numărul produselor de hedging contractate de clienţii iBanFirst s-a dublat. Multe companii au profitat de deprecierea dolarului american faţă de euro pentru a fixa cursuri favorabile, asigurându-şi astfel plăţile viitoare şi protejându-şi marjele.

Managementul riscului valutar a crescut de patru ori în zilele cheie

Pe 5 martie şi 3 aprilie, odată cu apariţiile publice ale preşedintelui Trump, activitatea de acoperire a riscurilor valutare a crescut de patru ori. IMM-urile au acţionat rapid, blocând cursuri de cumpărare sau vânzare prin contracte forward, reducând astfel impactul potenţialelor fluctuaţii asupra tranzacţiilor viitoare.

Activitatea pe platforma iBanFirst a crescut cu 10%

Pe fondul fluctuaţiilor semnificative ale principalelor perechi valutare (EUR/USD, EUR/CNY, EUR/GBP, EUR/RON), directorii financiari au început să urmărească zilnic cursurile de schimb pentru a efectua plăţi în momentul optim şi în moneda potrivită. În plus, în martie şi aprilie, numărul utilizatorilor activi ai platformei a crescut cu 8% faţă de lunile anterioare.

Peste 650 de IMM-uri noi în primul trimestru

Contextul economic volatil a determinat companiile să-şi regândească strategiile de gestionare a fluxurilor financiare internaţionale. În condiţiile în care tarifele vamale în creştere pun presiune pe competitivitatea preţurilor, gestionarea eficientă a riscului valutar devine o prioritate strategică. Între ianuarie şi martie, 650 de IMM-uri noi au ales să colaboreze cu iBanFirst.

"Vedem tot mai multe IMM-uri româneşti care nu mai privesc gestionarea riscului valutar doar ca pe o măsură defensivă, ci ca pe un instrument esenţial de creştere internaţională. Această schimbare de perspectivă reflectă un nivel crescut de maturitate financiară şi o mai bună înţelegere a volatilităţii pieţelor. Alegerea momentului oportun pentru efectuarea plăţilor, a monedei potrivite şi utilizarea inteligentă a instrumentelor de hedging pot face diferenţa decisivă în protejarea marjelor de profit", declară Alin Latu, Country Manager România şi Ungaria în cadrul iBanFirst.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3734
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2988
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8179
Gram de aur (XAU)Gram de aur468.2581

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb