SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "Percepţia românilor este în schimbare - tot mai mulţi caută alternative naturale la tratamentele convenţionale"

Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 4 aprilie

"Percepţia românilor este în schimbare - tot mai mulţi caută alternative naturale la tratamentele convenţionale"

(Interviu cu dr. Olivia Breaban Lugojan Ghenciu, specialist în Neuroendocrinologie integrativă, Homeopatie şi Herbologie)

Homeopatia şi alopatia nu sunt în contradicţie, ci se pot completa reciproc, ne-a declarat dr. Olivia Breaban Lugojan Ghenciu, specialist în Neuroendocrinologie integrativă, Homeopatie şi Herbologie, subliniind că, în vreme ce medicina convenţională excelează în urgenţe şi tratamente chirurgicale, homeopatia este extrem de eficientă în reglarea dezechilibrelor funcţionale şi în prevenţie.

Reporter: Ce v-a determinat să alegeţi neuroendocrinologia şi homeopatia, şi ce conexiune există între cele două specialităţi?

Olivia Breaban Lugojan Ghenciu: Neuroendocrinologia şi homeopatia au în comun viziunea holistică asupra organismului uman. Sistemul neuroendocrin influenţează profund sănătatea fizică şi emoţională, iar homeopatia, prin principiul său de reglare fină a echilibrelor interne, reprezintă o metodă complementară ideală pentru corectarea disfuncţiilor acestui sistem. În timpul rezidenţiatului, am fost atrasă ca un magnet de complexitatea conexiunilor dintre sistemul nervos şi sistemul endocrin. Parcă fiecare caz medical reprezenta un puzzle captivant, iar neuroendocrinologia mi-a oferit instrumentele pentru a înţelege modul în care gândurile şi emoţiile noastre pot influenţa biochimia corpului şi, în consecinţă, sănătatea noastră. Am descoperit că neuroendocrinologia nu este doar o ştiinţă, ci o poveste semnificativă a modului în care minţile şi corpurile noastre comunică într-un dans subtil. Impactul emoţiilor şi gândurilor asupra biochimiei corpului este un teren fascinant, iar învăţarea continuă şi rezolvarea unor cazuri complicate mă inspiră în fiecare zi.

Această călătorie în neuroendocrinologie nu este doar o specialitate medicală pentru mine, ci o pasiune în care mă dedic în fiecare zi înţelegerii şi aruncării în lumină a conexiunilor profunde dintre minte şi corp. În fiecare caz văd o oportunitate de a aduce mai multă claritate acestei conexiuni subtile şi de a oferi îngrijire personalizată, luând în considerare nu numai aspectele fizice, ci şi aspectele emoţionale şi mentale ale pacienţilor mei. Înţelegând că fiecare pacient este o poveste unică, mă dedic continuu acestor eforturi de a contribui la sănătatea şi bunăstarea fiecărui individ.

Misiunea mea în medicină şi homeopatie include nu numai vindecarea fizică, ci şi crearea unui spaţiu sigur pentru părinţi şi copii, unde intuiţia este respectată, iar iubirea este ghidul principal. În această călătorie am găsit echilibrul între experienţa maternităţii şi cunoştinţele homeopate, oferind astfel sprijin şi îngrijire cu inimă caldă şi deschisă.

Reporter: Cum vedeţi legătura dintre homeopatie şi alopatie? Ce ar trebui să ştie o persoană sceptică în privinţa tratamentelor homeopate?

Olivia Breaban Lugojan Ghenciu: Homeopatia şi alopatia nu sunt în contradicţie, ci se pot completa reciproc. Medicina convenţională excelează în urgenţe şi tratamente chirurgicale, însă homeopatia este extrem de eficientă în reglarea dezechilibrelor funcţionale şi în prevenţie. Celor sceptici le recomand să studieze cazurile clinice şi studiile care demonstrează efectele benefice ale homeopatiei, dar şi să încerce personal un tratament homeopat sub îndrumarea unui specialist.

Medicina homeopatică şi medicina alopată (sau convenţională) sunt în esenţă opuse, dar asta nu înseamnă că nu pot lucra împreună. Homeopaţii utilizează abordarea asemănătoare tratamentelor, iar medicii utilizează tratamente care produc un efect diferit de boală. O abordare relativ nouă a fost utilizarea unei combinaţii de terapii convenţionale împreună cu practici alternative pentru a ajuta la controlul simptomelor. Aceasta este cunoscută sub numele de medicină integrativă.

Deşi mulţi oameni aleg să integreze tratamente homeopate în abordarea lor medicală generală, folosind tratamente homeopate ca adjuvant sau alternativă la medicamentele convenţionale, înainte însă de a utiliza remedii homeopate fără prescripţie medicală pentru a trata orice afecţiune, este esenţial să consultaţi un medic homeopat.

"Potrivit OMS, homeopatia este a doua cea mai frecvent utilizată formă de îngrijire a sănătăţii în lume, după herbologie"

Reporter: Care sunt criticile cel mai des întâlnite la adresa homeopatiei?

Olivia Breaban Lugojan Ghenciu: De-a lungul anilor, homeopatia a devenit foarte populară deoarece tot mai mulţi părinţi caută alternative naturale la medicina convenţională pentru copii. Astfel, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), homeopatia este a doua cea mai frecvent utilizată formă de îngrijire a sănătăţii în lume, după herbologie (medicina bazată pe plante). Cele mai frecvente critici se referă la diluţiile extreme şi la faptul că nu există o explicaţie clară a mecanismului de acţiune conform paradigmei biochimice clasice. De asemenea, unii susţin că efectele sunt doar placebo. Totuşi, există studii şi observaţii clinice care arată eficacitatea homeopatiei dincolo de efectul placebo, inclusiv la copii, unde autosugestia nu joacă un rol.

Reporter: Din ce sunt realizate produsele homeopate şi cum acţionează acestea?

Olivia Breaban Lugojan Ghenciu: Tratamentele homeopatice au la bază produse din natură: plante, produse de origine animală sau minerale. Preparatele homeopate pot fi tablete, pastile, lichide, picături sau unguente şi geluri. În preparatele homeopatice, ingredientul activ este extrem de diluat încât produsul final conţine puţin sau deloc din acel ingredient activ. Pe eticheta produselor homeopate, ingredientele active nu sunt enumerate în miligrame, ele sunt listate ca număr şi literă, cum ar fi: 24X, 60X sau 400X. Acestea indică raporturile dintre ingredientele active şi alte ingrediente.

Unul dintre principiile fundamentale ale homeopatiei este doza minimă. Acest principiu susţine că ar trebui utilizată cea mai mică cantitate posibilă de medicament pentru a induce răspunsurile de auto-vindecare ale organismului. Nu medicamentul în sine vindecă boala, ci mai degrabă reacţia mecanismelor de vindecare ale organismului la medicament. Scopul homeopatiei nu este doar tratarea bolii, ci a întregii persoane.

În momentul de faţă avem disponibile peste 9.000 de remedii homeopate, dar cel mai important este ca pacientul să găsească un medic homeopat cu care să rezoneze şi care să "simtă şi vadă" dincolo de cuvinte. Aş aminti totuşi nişte remedii homeopate care au în comun destul de multe lucruri, dar la care particularităţile fiecăruia fac o diferenţă majoră: Pulsatilla, Natrium Muriaticum, Nux vomica şi multe altele. Remediul este important pentru fiecare persoană în parte, aşadar nu există reţete magice sau universal valabile. Pentru noi, ca medici, contează cum este omul din faţă, ce suferinţă are, ce simte, cum reacţionează la mediul în care el trăieşte etc. Homeopatia face minuni în sarcină, naştere şi în perioada post-natală, mai ales pentru că acţionează din nou pe toate cele trei planuri, dar şi pentru că nu are efecte adverse şi când spun asta, nu înseamnă că ne putem auto-prescrie remedii homeopate. Ele au o acţiune moleculară foarte adâncă, şi cu siguranţă nu ne dorim să disturbăm anumite dinamici cu remedii greşite.

"România a cunoscut o creştere a interesului pentru homeopatie, însă nu la acelaşi nivel cu alte ţări europene"

Reporter: Cum a evoluat piaţa internaţională de profil în ultimii ani şi unde suntem noi raportat la aceasta?

Olivia Breaban Lugojan Ghenciu: Introdusă la sfârşitul secolului al XVIII-lea de medicul german Samuel Hahnemann, homeopatia se bazează pe principii vechi înrădăcinate în practicile tradiţionale de vindecare şi credinţele străvechi despre modul în care corpul şi natura interacţionează. La nivel internaţional, homeopatia este recunoscută şi utilizată pe scară largă în ţări precum Statele Unite ale Americii, Germania, Franţa, India sau Elveţia. România a cunoscut o creştere a interesului pentru homeopatie, însă nu la acelaşi nivel cu alte ţări europene, din cauza lipsei de informare şi a unei reticenţe din partea unor segmente ale sistemului medical.

Reporter: Care este percepţia, respectiv deschiderea românilor faţă de tratamentele homeopate şi care sunt cele mai căutate?

Olivia Breaban Lugojan Ghenciu: Homeopatia, ramură a medicinei alternative bazată pe principiul "similia similibus curantur", a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani pentru tratamentul problemelor de sănătate feminină, inclusiv în procesul de concepţie. Această abordare holistică susţine echilibrul fizic şi psihic al femeilor, ajutându-le să-şi menţină sănătatea optimă şi să pregătească corpul pentru sarcină. Percepţia românilor este în schimbare, tot mai mulţi oameni căutând alternative naturale la tratamentele convenţionale. Cele mai solicitate remedii homeopate sunt cele pentru afecţiuni cronice (alergii, tulburări digestive, probleme hormonale) şi pentru imunitate.

Reporter: Pe ce se bazează diagnosticul stabilit de un specialist homeopat?

Olivia Breaban Lugojan Ghenciu: Homeopatia are un rol major în menţinerea unei sănătăţi optime, iar unul dintre cele mai mari avantaje este abordarea personalizată. Nu există "probleme comune", există provocări specifice. Fiecare pacient este evaluat în detaliu, iar tratamentele sunt prescrise în funcţie de starea de sănătate fizică, emoţională şi mentală. Această metodă unică asigură că fiecare tratament răspunde nevoilor individuale, ajutând la obţinerea unui echilibru holistic. Tratamentele homeopate nu vizează doar simptomele fizice, ci şi aspectele emoţionale şi psihice, oferind o vindecare holistică. Homeopatia tratează Întregul. Asta înseamnă că un remediu dat corect, poate ajuta pe toate planurile: fizic, mental şi emoţional. Aşadar, diagnosticul homeopat nu se limitează la simptomele fizice, ci analizează întregul context al pacientului: istoricul medical, tipologia emoţională, reacţiile individuale la factori de mediu şi stres. Se urmăreşte identificarea remediului care corespunde cel mai bine caracteristicilor pacientului.

"Aspectul emoţional este esenţial în sănătatea generală"

Reporter: Am observat că medicul homeopat este mult mai atent la comportamentul emoţional al pacientului. Cât de important este acest aspect în apariţia bolilor?

Olivia Breaban Lugojan Ghenciu: Aspectul emoţional este esenţial în sănătatea generală. Emoţiile negative prelungite (stres, anxietate, traume) pot duce la dezechilibre neuroendocrine şi la apariţia bolilor cronice. Homeopatia lucrează inclusiv pe această componentă, ajutând la echilibrarea emoţională.

Cea mai mare provocare, cred că este răbdarea pacientului. De multe ori pacienţii ajung la noi, în stadii avansate, după ce alte tehnici au eşuat, iar răbdarea lor nu prea mai există. Aici aş dori să punctez nişte aspecte importante şi anume că este esenţial ca pacientul să creadă în propriul proces de vindecare, nu trebuie să creadă în homeopatie, ea îşi va face efectul cu sau fără credinţa pacientului, de aici şi foarte mulţi sceptici care au devenit încrezători. Homeopatia îşi va face efectul la unii pacienţii instant, la alţii în timp. De ce? Aici sunt foarte mulţi factori, dar principalul ar fi din următoare dinamică: nivel de sănătate & prescripţie corectă. Eu personal iubesc provocările, iar viaţa mi-a arătat de nenumărate ori că din cele mai dificile şi imposibile cazuri au rezultat cele mai mari şi spectaculoase provocări. Nu există incurabil, există decid sau nu decid să mă vindec. Noi, medicii, suntem simpli oameni la bază, nu suntem Creatorii acestei Lumi, aşa că a da un ultimatum legat de cât mai are cineva de trăit sau cât de curabil sau incurabil este un om sau o boală, este o informaţie relativă, chiar dacă este bazată câteodată pe studii ştiinţifice sau clinice. Nu există studiu ştiinţific cu 100% cazuri care să se încadreze în acel studiu. Tu poţi fi acel 1%, 10%, 30% şi asta este deja o şansă imensă la Viaţă. Homeopatia este Pro Viaţă, nu Pro Dependenţă.

Reporter: Cum ajută homeopatia un pacient cu o stare psiho-emoţională alterată?

Olivia Breaban Lugojan Ghenciu: Viaţa noastră este un cumul de experienţe bune sau rele, şi indiferent de stilul de viaţă pe care îl avem şi suplimentele pe care le luăm, dacă în interior suntem încărcaţi negativ, răzvrătiţi, pesimişti, corpul resimte asta 100% şi aşa apar bolile. Homeopatia lucrează doar pe cauză, iar pacienţii trebuie să înţeleagă că bolile se transmit genetic şi tot ceea ce ni se întâmplă are legătură cu arborele genealogic. Trebuie să ne ascultăm corpul, emoţiile, inima şi în funcţie de asta să luăm deciziile corecte şi asumate.

Boala este o expresie a stării interne. Dacă noi nu vrem să ne facem bine, dacă noi nu vrem să ne vindecăm, remediul nu este că nu va funcţiona, dar nu se va duce în profunzime pentru că noi nu îi permitem, decizia noastră este de a-l bloca, iar asta este valabil întotdeauna. Remediile îşi fac efectul doar când noi credem în ele. Toţi suntem diferiţi şi un remediu care funcţionează la cineva este posibil ca la altcineva să nu funcţioneze din foarte multe motive. În cazul bolilor acute, dacă pacientul este pe remediul corect, primul pas este repetarea ultimului remediu administrat. Dacă simptomele sunt comune, asta nu înseamnă că toate simptomele sunt comune, fiecare este unic, totul este diferit.

În homeopatie vorbim de momentul potrivit, patologia potrivită, simptomatologie etc. Boala şi procesul de vindecare este influenţat din interior către exterior. În homeopatie este foarte important medicul care tratează, terapeutul să ştie exact nivelul de sănătate, trecutul patologic şi să ştie exact unde vrea să acţioneze, pentru că cu cât va acţionă mai în interior, cu atât se va ridica nivelul de sănătate. Iar misiunea mea ca medic şi homeopat include nu numai vindecarea fizică, ci şi crearea unui spaţiu sigur pentru părinţi şi copii, unde intuiţia este respectată, iar iubirea este ghidul principal. Homeopatia ajută prin reglarea reacţiilor la stres, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea echilibrului emoţional. Există remedii specifice pentru stări de tristeţe, panică, furie sau oboseală psihică, care acţionează în mod subtil, dar eficient.

"Beneficiile homeopatiei includ lipsa efectelor secundare, stimularea mecanismelor naturale de vindecare şi tratarea cauzelor profunde ale bolii"

Reporter: Per ansamblu, care sunt beneficiile unui tratament homeopat? Care sunt bolile ce pot fi tratate cel mai eficient prin astfel de remedii?

Olivia Breaban Lugojan Ghenciu: Homeopatia este adesea folosită pentru a aborda o gamă largă de afecţiuni de sănătate, atât acute, cât şi cronice. Unele afecţiuni comune care pot fi tratate prin tratament homeopat includ: boli respiratorii (astmul şi alergii); afecţiuni dermatologice (eczema şi acneea); probleme digestive (sindromul de colon iritabil şi gastrita); tulburări hormonale (sindromul premenstrual şi menopauza); afecţiuni psihologice (anxietatea şi depresia); afecţiuni dermatologice şi tulburări emoţionale. Beneficiile homeopatiei includ lipsa efectelor secundare, stimularea mecanismelor naturale de vindecare şi tratarea cauzelor profunde ale bolii.

Homeopatia pentru copii implică utilizarea de remedii care sunt special adaptate nevoilor individuale ale copilului. Homeopatia poate trata multe probleme comune pediatrice acute şi cronice, inclusiv astm, alergii, colici, eczeme, tulburări de comportament, otite etc. Remediile homeopate sunt individualizate şi necesită o înţelegere detaliată a stării generale de sănătate şi a istoricului medical al copilului. De aceea este extrem de important ca cei mici să fie trataţi alături de ambii părinţi, dacă se poate, dacă nu, în mod obligatoriu alături de mamă. Tratamentul implică o evaluare extinsă care ia în considerare atât lucruri despre copil, cât şi despre mamă, inclusiv problemele de sănătate fizică, istoricul familial, tiparele de somn, preferinţele alimentare, temperamentul şi modelele comportamentale. În momentul în care tratăm bolile acute al copiilor corect, observăm că implicit partea psiho-emoţională progresează şi se vede o evoluţie fantastică în dezvoltarea copilului. Medicamentele homeopate sunt extrem de sigure pentru copii, deoarece sunt foarte diluate. Însă, indiferent de cât de blânde şi sigure sunt medicamentele homeopate, este important să consultaţi întotdeauna un medic homeopat înainte de a administra orice remediu copilului dumneavoastră.

Reporter: Care este cel mai solid argument legat de faptul că homeopatia funcţionează?

Olivia Breaban Lugojan Ghenciu: În Homeopatie, cel mai important instrument este omul din faţa ta şi observaţia ta. Pentru mine este important omul, nu boala, şi acesta este încă un lucru comun între Neuroendocrinologie şi Homeopatie, deoarece, chiar dacă în medicină noi ştim exact câte organe avem, cum arată, cum funcţionează, prea puţin în majoritatea specialităţilor medicale se face legătură de la nivel biologic, biochimic şi molecular, care este procesul prin care un om care este furios poate dezvolta migrenă, sau un om care este îndurerat de pierderea cuiva poate dezvolta o boală acută sau cronică. Şi în homeopatie au existat progrese majore, programe de diagnoză, de identificare a simptomelor, care au venit odată cu dezvoltarea tehnologică a tuturor ariilor medicale, dar deşi ele ajută foarte mult, pentru mine tot pura mea observaţie şi experienţa de până acum, dar şi intuiţia, m-au ajutat să pot face parte din procese mari de vindecare ale pacienţilor mei.

Critici există în orice domeniu medical sau nu, mai ales la adresa tehnicilor medicale care nu sunt înţelese clar cum funcţionează la nivel molecular şi celular, pentru că fiecare dintre noi, oameni de ştiinţă sau medici practicieni, avem păreri şi unghiuri de vedere diferite.

Homeopatia a fost acuzată pe nedrept foarte mulţi ani, de ce? Pentru că nu s-a încadrat în testele propuse pe atunci de cei din cercetare, lucru care în prezent nu că nu mai este valabil, pentru că medicina a evoluat, ci pentru că au fost găsite mijloace medicale şi de cercetare prin care Homeopatia a demonstrat că funcţionează, şi chiar în profunzime. Homeopatia este foarte greu de definit cu adevărat, pentru că are un sistem complex de acţiune, de aici şi confuziile care s-au produs de-a lungul anilor. Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, după ce a studiat dovezile ştiinţifice la adresa Homeopatiei, a declarat-o "sursă integră de medicină", acceptând şi validând eficacitatea ei. Unul din cele mai recente studii realizate pe un remediu homeopat arată adâncimea la care aceasta funcţionează, uimind inclusiv lumea medicală.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5295
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2969
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8826
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.1929

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb